Počinje prevođenje Zete u Krupac
Objavljeno: Ponedjeljak, Januar 9, 2017 - 13:13
Autor:
Darko Bulatovic

Priča o prevođenju Zete u Krupac aktuelna je već godinama, a o izgradnji HE Komarnica, kao strateški važnoj investiciji, čak i decenijama, ali je, izgleda, došlo vrijeme i da se započnu ti važni projekti.

Foto : Ilustracija

Kako se navodi u elaboratu EPCG, cilj izgradnje sistema prevođenja rijeke Zete u postojeće akumulacije Krupac i Slano je iskorišćavanje visokih proticaja rijeke Zete, koji se danas u retenciji Vrtac gube poniranjem u kraškom terenu.
Cijeli sistem sastoji se od sljedećih sklopova:

- Brana na rijeci Zeti sa zaštitnim nasipima na lijevoj i desnoj obali

- Derivacijski sistem Zeta – Krupac sa dovodnim tunelom te dovodnoodvodnim kanalom

- Derivacijski sistem Krupac – Slano sa dovodnim tunelom te dovodnoodvodnim kanalom

Miločani:Lokacija brane na rijeci Zeti, zaštitnih nasipa i okoline

Prvi dio sistema, tj. brana na rijeci Zeti sa zaštitnim nasipima na lijevoj i desnoj obali nalazi se u blizini mjesta Miločani, do kojeg se dolazi lokalnim asfaltiranim putem, skretanjem sa starog puta Nikši - Plužine. 

Drugi dio sistema, tj. derivacija Zeta-Krupac (sifon, dovodni kanal, tunel i odvodn kanal), on počinje od brane na rijeci Zeti gdje se vode sifonom i sistemom kanala kroz tunel odvode do Krupca.

Što se tiče lokacije izlaznog tunela Krupac – Slano koji pripada trečem dijelu sistema, tj. Derivacijski sistem Krupac – Slano sa dovodnim tunelom te dovodnoodvodnim kanalom, do nje se dolazi skretanjem lijevo sa magistralnog puta Nikši– Vilusi, asfaltiranim lokalnim putem.

"Projekat regulacije vodotoka Gornje Zete i akumulacija Krupac i Slano, može daproizvede značajne efekte u povećanju proizvodnje električne energije, čak oko, pa i preko 10% postojeće proizvodnje na HE Perućica. Projekat neće proizvesti znaćajnije negativne uticaje na životnu-prirodnu sredinu, te sa tog aspekta nema prepreke realizaciji predloženog projekta, ukoliko se uvaže predlozi obrađivača vezani za očuvanje izvorišta Poklonci", navodi se u studiji EPCG.
Dakle, planirano je da se investicija isplati za sedam godina, po najboljem scenariju, a to će, svakako, zavisiti od cijena električne energije na berzi i hidroloških prilika.

Godinama unazad, s vremena na vrijeme, protivili su se ovom projektu ekolozi, mještani Gornjeg Polja i Zavrha. Neki su tvrdili da će korito Zete od Brezovika dalje, ka gradu, ostajati suvo, pogotovo tokom ljeta, ali iz EPCG su bili oprečni, pa se čujalo čak i da više žitelji tih naselja i Mokre Njive, Ćemenaca, neće imati problema sa poplavama tokom kišnih mjeseci.

Organizivana je i javna rasprava posvećena uticaju tog projekta na životnu sredinu i konstatovano je da on neće bitnije „poremetiti” floru i faunu, zaštićene životinjske vrste… Čulo se da neće biti značajnijeg uticaja ni na poljoprivredno zemljište, već da se očekuje smanjenje rizika od plavljenja površina.

Agencija za zaštitu životne sredine je nedavno vratila elaborat na doradu. 

Ukupno ocjena: 41

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Utorak, Mart 28, 2017 - 19:25
Stopa nezaposlenosti porasla na 22,68 odsto

Stopa nezaposlenosti u Crnoj Gori, prema posljednjim podacima Zavoda za zapošljavanje (ZZZ), porasla na 22,68 odsto.

Utorak, Mart 28, 2017 - 14:29
Primjenom mjera do značajnih ušteda energije

Implementacija 79 mjera čistije proizvodnje dovela bi do uštede od 50MWh električne energije na godišnjem nivou, i to oko 1.000m³ uštedama u potrošnji vode i oko pet tona manjom potrošnjom čvrstih goriva.

Utorak, Mart 28, 2017 - 12:00
Comp Comerc predstavnik Mađarske nacionalne trgovinske kuće za Crnu Goru, Hrvatsku i BiH

Mađarska nacionalna trgovinska kuća (MNKH) priredila je u Budimpešti krajem februara sastanak partnera "Masters of Business Budapest 2017", koji je održan u prostorijama Groupama Arene, na kojem su učestvovali i predstavnici nikšićke kompanije Comp Comerc. 

Utorak, Mart 28, 2017 - 10:40
Monstat: Uvoz za 200 miliona eura veći od izvoza

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u prva dva mjeseca, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila je 304,2 miliona eura, što je 34,9 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Utorak, Mart 28, 2017 - 09:30
Krenula sezona smrčka

Pečurka smrčak u Crnoj Gori raste od kraja marta do juna i spada u red najzdravijih plodova prirode.