Rudari traže povećanje zarada
Objavljeno: Utorak, Januar 10, 2017 - 14:18
Autor:
onogost.me

Tridesetak rudara okupilo se ispred ulaza u rudokop na Seocima, gdje se proizvodnja obavlja u jami Biočki stan, zahtijevajući od vlasnika, firme Uniprom metali i poljske kompanije Bumech, povećanje zarada.

Foto : Privatna arhiva

Spor je nastao oko potpisivanja novih ugovora o radu, jer su prethodni istekli 30. decembra.

Jedan od predstavnika radnika, Ilija Đilas, kojem je zabranjen ulaz u rudokop, kazao je da je novim ugovorom predviđeno smanjenje zarada, a povećanje radnih sati sa 176 na 220 i uvedena radna nedjelja.

„Imali smo sastanak sa predstavnikom Uniprom metala i tražili da nam predoči iznos neto zarada, odnosno onih koje bismo primali, a ne bruto“, rekao je Đilas.

On smatra da radnike pokušavaju da prevare.

Okupljeni rudari ispred rudokopa saopštili su da su nezadovoljni što su njihove zarade znatno manje od primanja radno angažovanih rudara iz Poljske, čije plate iznose oko 1,6 hiljada eura, a rade manje opasne poslove od nikšićkih kolega.

Tvrdnje o malim zaradama okupljeni rudari su potkrijepili platnim listama, prema kojim je neto zarada Ilije Đilasa za 27 radnih dana sa po devet sati dnevno iznosila 487 eura. Njegov kolega Miodrag Čvorović je za 26 radnih dana, sa po devet sati rada dnevno, primio zaradu od 502 eura.

Rudari su najavili da će, ukoliko ne bude postignut dogovor i dozvoljeno trojici predstavnika da uđu u rudokop, uslijediti blokada odvoza rude.

Izvršni direktor Bumech Crna Gora, Marcin Baczynski, kazao je ispred rampe na Seocima da vlasnik Uniproma, Veselin Pejović, ne dozvoljava ulaz trojici predstavnika rudara.

„Ostali radnici mogu pojedinačno razgovarati sa mnom o visini zarada i uslovima rada“, rekao Baczynski.

On smatra da rudari imaju adekvatne plate i da dobro znaju koji je sistem rada u rudokopu.

Rudokop Biočki stan svečano je otvoren krajem septembra, nakon deset godina prekida.

Kompanija Uniprom metali u oktobru 2015. godine kupila je Boksite i uložila u sanaciju i rekonstrukciju rudokopa više od 13 miliona eura, dok je za rad u rudniku, uz domaću radnu snagu, angažovana kompanija Bumech iz Poljske.

 

Izvor: CdM

Ukupno ocjena: 19

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Četvrtak, Februar 23, 2017 - 16:58
MP: Povećana subvencija, smanjena potrebna površina za podršku

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i u 2017. godini nastavlja podršku biljnoj proizvodnji kroz direktna plaćanja po hektaru. S ciljem proširenja obuhvata na što veći broj proizvođača, od ove godine prvi put obuhvaćene su sve obradive površine, odnosno i povrtarska proizvodnja.

Četvrtak, Februar 23, 2017 - 13:48
Institut za crnu metalurgiju ove godine na tenderu za privatizaciju

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte održao je juče drugu sjednicu, kojom je predsjedavao predsjednik tog tijela i predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, a na kojoj je razmotran i utvrđen Nacrt odluke o planu privatizacije za 2017, upućen Vladi na saglasnost.

Srijeda, Februar 22, 2017 - 13:19
Drobnjak: Strah od neuspjeha je osnovni problem za razvoj preduzetništva u Crnoj Gori

U okviru aktivnosti koje sprovodi Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis danas je održana obuka za pisanje biznis planova, ali i razbijanje tabua koji se tiču preduzetništva i preduzetničke aktivnosti.

Utorak, Februar 21, 2017 - 11:01
U četvrtak predstavljanje projekta prevođenja Zete u Krupačko jezero

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) u četvrtak, 23. februara u motelu Sindčel, sa početkom u 18h, organizuje javnu prezentaciju glavnog projekta prevođenja rijeke Zete u Krupačko jezero i spajanje vještačkih akumulacija Krupac i Slano.

Utorak, Februar 21, 2017 - 08:33
Kvadrat stana u Nikšiću 550 eura

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u četvrtom kvartalu prošle godine iznosila je 975 eura i manja je 12,5 odsto u odnosu na isti period 2015.