Rudari traže povećanje zarada
Objavljeno: Utorak, Januar 10, 2017 - 14:18
Autor:
onogost.me

Tridesetak rudara okupilo se ispred ulaza u rudokop na Seocima, gdje se proizvodnja obavlja u jami Biočki stan, zahtijevajući od vlasnika, firme Uniprom metali i poljske kompanije Bumech, povećanje zarada.

Foto : Privatna arhiva

Spor je nastao oko potpisivanja novih ugovora o radu, jer su prethodni istekli 30. decembra.

Jedan od predstavnika radnika, Ilija Đilas, kojem je zabranjen ulaz u rudokop, kazao je da je novim ugovorom predviđeno smanjenje zarada, a povećanje radnih sati sa 176 na 220 i uvedena radna nedjelja.

„Imali smo sastanak sa predstavnikom Uniprom metala i tražili da nam predoči iznos neto zarada, odnosno onih koje bismo primali, a ne bruto“, rekao je Đilas.

On smatra da radnike pokušavaju da prevare.

Okupljeni rudari ispred rudokopa saopštili su da su nezadovoljni što su njihove zarade znatno manje od primanja radno angažovanih rudara iz Poljske, čije plate iznose oko 1,6 hiljada eura, a rade manje opasne poslove od nikšićkih kolega.

Tvrdnje o malim zaradama okupljeni rudari su potkrijepili platnim listama, prema kojim je neto zarada Ilije Đilasa za 27 radnih dana sa po devet sati dnevno iznosila 487 eura. Njegov kolega Miodrag Čvorović je za 26 radnih dana, sa po devet sati rada dnevno, primio zaradu od 502 eura.

Rudari su najavili da će, ukoliko ne bude postignut dogovor i dozvoljeno trojici predstavnika da uđu u rudokop, uslijediti blokada odvoza rude.

Izvršni direktor Bumech Crna Gora, Marcin Baczynski, kazao je ispred rampe na Seocima da vlasnik Uniproma, Veselin Pejović, ne dozvoljava ulaz trojici predstavnika rudara.

„Ostali radnici mogu pojedinačno razgovarati sa mnom o visini zarada i uslovima rada“, rekao Baczynski.

On smatra da rudari imaju adekvatne plate i da dobro znaju koji je sistem rada u rudokopu.

Rudokop Biočki stan svečano je otvoren krajem septembra, nakon deset godina prekida.

Kompanija Uniprom metali u oktobru 2015. godine kupila je Boksite i uložila u sanaciju i rekonstrukciju rudokopa više od 13 miliona eura, dok je za rad u rudniku, uz domaću radnu snagu, angažovana kompanija Bumech iz Poljske.

 

Izvor: CdM

Ukupno ocjena: 21

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Utorak, Mart 28, 2017 - 19:25
Stopa nezaposlenosti porasla na 22,68 odsto

Stopa nezaposlenosti u Crnoj Gori, prema posljednjim podacima Zavoda za zapošljavanje (ZZZ), porasla na 22,68 odsto.

Utorak, Mart 28, 2017 - 14:29
Primjenom mjera do značajnih ušteda energije

Implementacija 79 mjera čistije proizvodnje dovela bi do uštede od 50MWh električne energije na godišnjem nivou, i to oko 1.000m³ uštedama u potrošnji vode i oko pet tona manjom potrošnjom čvrstih goriva.

Utorak, Mart 28, 2017 - 12:00
Comp Comerc predstavnik Mađarske nacionalne trgovinske kuće za Crnu Goru, Hrvatsku i BiH

Mađarska nacionalna trgovinska kuća (MNKH) priredila je u Budimpešti krajem februara sastanak partnera "Masters of Business Budapest 2017", koji je održan u prostorijama Groupama Arene, na kojem su učestvovali i predstavnici nikšićke kompanije Comp Comerc. 

Utorak, Mart 28, 2017 - 10:40
Monstat: Uvoz za 200 miliona eura veći od izvoza

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u prva dva mjeseca, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila je 304,2 miliona eura, što je 34,9 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Utorak, Mart 28, 2017 - 09:30
Krenula sezona smrčka

Pečurka smrčak u Crnoj Gori raste od kraja marta do juna i spada u red najzdravijih plodova prirode.