Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Balet kao način života mlade Nikšićanke Ane Patrić

14088730_637347356427924_2006109097_n
privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 25.08.2016. u 06:23

Balet- stroga forma tijela i otvoren položaj stopala,  jedna je od najstarijih plesnih tehnika i  temelj svim ostalim plesnim stilovima. Ovu tehniku u našem gradu njeguje i baletski studio „Odette“ koji vodi dvadesetjednogodišnja Ana Patrić.

Ana  se  baletom počela  baviti sa pet godina, a sve kako ističe,  na nagovor svojih roditelja.

„Oduvijek sam željela biti umjetnik, slikati, crtati, stvarati, vremenom sam otkrila da svoju kreativnost najbolje ispoljavam kroz pokrete tijela. Završila sam nižu baletsku školu, u školi za muziku i balet “Vasa Pavić” u Podgorici, a svoje prve korake načinila sam u JU „Zahumlje“, u mom rodnom gradu Nikšiću. Želja da otvorim svoju baletsku školu pojavila se vrlo rano. Radeći kao asistent profesorice Viktorije Strugar naučila sam kako postupati i raditi na časovima, i stekla veliko iskustvo. U saradnji sa fitness centrom „Oxygen“ iz Niksica, stvorila se priča baletskog studija „Odette“, priča Ana.

Dodaje da se baletski pokreti  ne mogu opisati riječima. To je nešo što se mora osjetiti. Za nju balet nije samo fizičko dosezanje savršenstva, već spiritualna ljepota.

„Biti balerina je težak poziv, moraš biti spremna na dosta odricanja, prepreka i padova, da bi prešao granice savršenstva, što je i cilj svakog baletskog igrača. Balerina mora čitati, posjecivati muzeje i galerije, zato što ono unutrašnje pokreće pravog performera. Nositi umjetnost u sebi kako bi je mogao prenijeti na posmatrača“, kaže Ana.

Kako ističe, baletski studio „Odette“ počeo je sa radom u septembru 2015. godine, a  Odeta je bijeli labud u Labudovom jezeru, a to  je prva predstava koju je odigrala i otud naziv za školu.

„Studio je oživio za godinu dana postojanja, i otkrio brojne talente, mlade a i one starije, što je pokazatelj koliko u Niksiću postoji talentovane i izgradjene djece, kojima samo treba pokretač, vjetar u ledja, a pravi primjer je moja učenica Vasilisa Durutović, koja ima samo pet godina a već je očarala srca niksićke publike“, navodi Ana

„U našem baletskom studiju imamo svu opremu koja je potrebna za izgradjivanje mišica i snage, zahvaljujući našim partnerima iz fitness centra „Oxygen. Takodje, stavljamo veliki akcenat na pravila lijepog ponašanja, držanja i manira“, zaključila je Ana i dodala da studio pohađaju balerine uzrasta  od 4 do 14 godina, kao i da su  časovi organizovani vikendom i njih vodi  uz pomoć asistentkinja Jane Bjelice i Mine Simonović.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci