Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Ministarstvo kulture: Nema „diskriminacije“ već jasnih i transparentnih kriterijuma

min_kulture1
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 23.03.2017. u 08:48

Ministarstvo kulture odgovorilo je da je neistinita tvrdnja da je na jednom konkursu  „odbijeno 360 umjetnika i instutucija“.

Kako su rekli, tu tvrdnju prenijeli su pojedini mediji 22. marta 2017. godine.

Prema činjenicama, dodaju iz Ministarstva, konkursi u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva predstavljaju jednu od linija podrške razvoju savremenog stvaralaštva i polaze od kriterijuma koji su propisani konkursnim pravilima.

”Na osnovu prijava je izvršena selekcija odabranih projekata od strane stručnih komisija, a konačnu odluku je donio ministar kulture. Dakle, u pitanju je jasna i transparentna metodologija i procedura, koja svoje polazište ima u kriterijimima i standardima propisanim Zakonom o kulturi, Programom razvoja kulture i prioritetima u radu Ministarstva kulture”, stoji u saopštenju.

Dakle, kažu Iz Ministarstva kulture, ključna riječ je selekcija, a ne eliminacija. 

”Zato nema govora ni o kakvom odbijanju već o selekciji. Pogotovo nema govora o diskriminaciji. Niti su dokazi za takvu tvrdnju ponuđeni. Kjučne riječi su takođe kvalitet i sufinansiranje. Podsjećamo na elemente koje je Ministarstvo kulture istaklo povodom ovogodišnjeg konkursa. Dodatno su sagledani umjetnički i produkcioni kvalitet i održivost projekata, programi i projekti sa precizno definisanim programom i učesnicima, programi i projekti koji doprinose institucionalnom jačanju i profilisanju kulturnog sektora, projekti od značaja za međunarodnu saradnju i promociju crnogorske kulture u inostranstvu, kao i projekti koji su od značaja za razvoj kulture na lokalnom nivou”, poručuju iz tog Ministarstva.

Ministarstvo kulture će sufinansirati u 2017. godini ukupno 176 projekata i programa iz oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva.

”Iz navedenog slijedi da su tvrdnje iznijete iz razloga što određena prijava nije prošla selekciju, a ne iz razloga, kako se tvrdi, što Ministarstvo kulture navodno odbija ili pogotovo diskriminiše bilo koga”, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

 

Izvor: portalanalitika.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 ove sedmice stiže pet novih filmova – animacija “Nojeva barka”, horor “Bezgrešna”, akcija “Građanski rat: Svakom carstvu dođe kraj”, drama “Anatomija pada” i animacija “Nina i ježeva tajna”.
U sali Javne ustanove “Zahumlje” večeras, u 19 časova, biće održana tribina “Agora” koju moderira urednica kulturnog programa Anđela Peković.
Povodom 200 godina od rođenja pjesnika Branka Radičevića nikšićka Javna ustanova „Zahumlje“ u okviru tribine „Svobodijada“ raspisala je literarni konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola iz Crne Gore.