Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Nikšićko pozorište: Baletski spektakl „Čipolino“

cipolino1
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 21.02.2017. u 07:05

Večeras, na repertoaru Nikšićkog pozorišta, sa početkom u 17h i 19h, biće priređen baletski spektakl „Čipolino“, koji izvode nikšićke, podgoričke i barske balerine – učenice Baletske škole „Princeza Ksenija“. 

Predstavu „Čipolino“ karakteriše ubjedljiv koreografski i rediteljski rukopis poznate umjetnice Nacionalne opere iz Sofije Katje Petrovske i njenih asistenkinja: Ane Halas, Emme Veljić i Svetlane Tcidiline.

Pažnju publike plijeni i narativna scenografija Vane Prelević, živopisni kostimi ”Opere Donjeck” iz Ukrajine i muzika poznatog ruskog kompozitora Karema Hačaturjana. Vješto upakovani umjetnički izrazi donose novo iščitavanje tog dramskog baletskog komada, nastalog iz djela Đanija Rodarija, jednog od najpoznatijih italijanskih pisaca za djecu, dobitnika Andersenove nagrade.

Producentica i direktorka projekta je Vanja Pantović.

„Čipolino“ je zanimljiva priča o dobru i zlu i namijenjena je najmlađoj publici, a virtuozno ukombinovanom igrom, pokretom i muzikom, na sceni je pričaju 176 balerina i prvak beogradskog Narodnog pozorišta Jovica Begojev. Čipolino je fiktivni lik koji se, po prvi put pojavljuje iz pera Rodarija, pod naslovom „Priča o Čipolinu“ (II romanzo di Cipollino). Djelo je takođe poznato po izmijenjenom, kasnje datom nazivu „Avanture Čipolina“ („Le avventure di Cipollino“), iz 1957. godine. Posebnost ovog literarnog djela je u tome što donosi naraciju o borbi dobra i zla, političkom ugnjetavanju, odnosno potlačenih i progonitelja. Priča je postala toliko popularna da je po njoj, u ukrajinskom akademskom baletu „Ševčenko“, 1974. godine rađen balet. 

Baletski spektakl „Čipolino“, u produkciji Baletske škole „Princeza Ksenija“ premijerno je izveden 2002. godine, a obnovljen 2014. Repremijera koja je izvedena prije dva mjeseca na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, izdvojila se od prethodnih varijanti po još komičnijoj interpretaciji teksta, koja iz sekunde u sekundu, donosi promjene na sceni, darujući publici, bez obzira da li su u pitanju djeca ili odrasli, uzbudljivu i dinamičnu radnju sa tri igrokazna čina.

Na sceni se smjenjuje 176 balerina, koje uz Jovicu Begojeva, prvaka beogradskog Narodnog pozorišta, mimikom, pokretom i plesom, „baštensku priču“ usresređuju na Čipolina, mladog luka i njegovu borbu da prekine nepravedan odnos vlasti neobične kraljevine prema povrću, odnosno nedužnom stanovništvu grada. Voćna aristokratija, sa princom Limunom na čelu, koju podržava nadmeni don Paradajz, na okrutan način pokušava da održi svoju moćnu i privilegovanu poziciju.

U prvi plan ova baletska predstava postavlja važnost drugarstva i slodidarnost, posebno u momentima kada je zajednica suočena sa naizgled nepremostivim teškoćama. Nakon svih peripetija, sloga i prijateljstvo pobjeđuju, a veselje i ples dugo traju. Uigranost baletskih pokreta i glume doveden je do najsitnijih detalja, tako da mlade balerine na sceni djeluju kao jedno biće.

Ulaz je besplatan, a sve dodatne informacije mogu se dobiti putem telefona 040/213- 566 i 068/461-310, ili na biletarnici Nikšićkog pozorišta od 10 do 19h.

Organizatori su JU Nikšićko pozorište i Baletska škola „Princeza Ksenija“, a u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 ove sedmice stiže pet novih filmova – animacija “Nojeva barka”, horor “Bezgrešna”, akcija “Građanski rat: Svakom carstvu dođe kraj”, drama “Anatomija pada” i animacija “Nina i ježeva tajna”.