Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Nikšićko pozorište: Igrani film „Pusta zemlja“

niksickopozoriste1
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 25.05.2017. u 05:48

Večeras u sali Nikšićkog pozorišta, sa početkom u 20.30h, biće prikazan igrani film „Pusta zemlja“, crnogorskog režisera Gojka Kastratovića.

Ulaz na projekciju je slobodan. 

Film „Pusta zemlja“ nastao je u produkciji TV Titograd, 1980. godine, po istoimenoj noveli Mihaila Lalića.

Uloge tumače Veljko Mandić, Boro Begović, Petar Tomas, Žarko Vujović, …

Scenograf je Boško Odalović, a muziku je uradio kompozitor Boro Tamindžić. Laboratorijska obrada je povjerena Jadran filmu iz Zagreba, a prikazivanje je omogućila Crnogorska kinoteka.

Božo Koprivica, esejista i dramski kritičar, 2015. godine o ovom filmu je između ostalog napisao: „Zaselak Sjeverna bio je partizanski. Uprkos četničkim zločinima jedan dio pođe u Četvrtu proletersku, a drugi u terenski bataljon. Ostali su samo Otaš Nedić, partizanski odbornik i brat mu Sretko, koji je nekako želio da sačuva, da odloži odlazak u partizane sina Momčila, djeteta od petnaest godina. Sretko je imao poveliko imanje i hvatao ga je strah da mu ne ostane pusta zemlja… Otac je ubjeđivao sina da će i oni krenuti: ‘Čim zasijemo njivu na Kulini i ono malo krčevine u Tusti zasadimo krompirom. Grijeh je da ostane zemlja neobrađena, da ne ostane pusta‘…“.

Režiser Gojko Kastratović diplomirao je na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu, odsjeku za filmsku i TV organizaciju.

Radio je kao režiser i direktor proizvodnje programa u TV Titograd, a bio je i umjetnički direktor Avala filma u Beogradu. Osnivač je i prvi direktor Crnogorske kinoteke.

Član je Matice crnogorske i Udruženja filmskih stvaralaca Crne Gore. Dobitnik je najvećeg državnog priznanja – Trinaestojulske nagrade za 2014. godinu.

Projekcija igranog filma „Pusta zemlja“ biće uvod u majsko izdanje „Kultopisa“, koji će u organizaciji „Zahumlja“, a u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću, biti upriličen u sali Nikšićkog pozorišta, u petak, 26. maja, sa početkom u 20h.

Gost Kultopisa je režiser navedenog filmskog projekta Gojko Kastratović, a moderator je režiser Andro Martinović.

Organizatori ovog događaja su JU Nikšićko pozorište i Crnogorska kinoteka. Održava se u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U sali “Zahumlja” u 18 časova biće predstavljeno kritičko izdanje „Šćepan Mali“, Petra II Petrovića Njegoša. Priređivač izdanja je prof. dr Radmilo Marojević.