Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Od pastira do svetitelja

vesna_todorovic1
vijesti.me
  • Autor onogost.me
  • 12.05.2017. u 08:16

Knjiga priča za djecu “Od pastira do svetitelja” profesorice Vesne Todorović predstavljena je u Nikšiću. 

Knjiga predstavlja ilustrovanu biografiju Svetog Vasilija Ostroškog koja kroz 18 priča prikazuje život Stojana Jovanovića koji je rođen 1610. godine u selu Mrkonjići, u Popovom Polju, nadomak Trebinja, a umro 12. maja 1671. kao Vasilije Ostroški.

Govoreći o knjizi episkop budimljansko nikšićki Joanikije kazao je da je ilustrovana biografija namijenjena prvenstveno djeci, ali i odraslima koji žele da “srce i oči oplemene istovremeno čitajući i gledajući”.

“Teško je reći šta je ljepše – ili tekst, ili slike ili oprema, ili osnovna ideja autorke“, kazao je vladika Joanikije i preporučio djeci da pročitaju pomenutu knjigu, da se, kako je kazao, njom naslade i oplemene.

A ni odraslima, poručio je, neće biti naodmet da knjigu “Od pastira do svetitelja” što češće čitaju.

Knjigu, koju je izdala izdavačka kuća “Svetigora” u okviru novoosnovane dječje biblioteke “Ćirilko”, ilustrovala je akademska slikarka Snežana Vasiljević čije ilustracije su predstavljene u okviru izložbe koja je organizovana u sklopu promocije knjige.

Govoreći o knjizi profesor Svetozar Ćiraković je kazao da je pisana jasnim i sažetim jezikom koji je primjeren djeci.

“Funkcija ilustracija je, kako kaže Vesna u uvodnoj riječi, da djeca ćitaoci mogu bolje sebi da predstave njegovo djetinjstvo stopljeno sa prirodom, kao i odrastanje u teškom istorijskom vremenu turskog ropstva, velikog siromaštva i stradanja”, kazao je Čiraković.

Ilustracije, kako je istakao, nijesu objašnjenje ili tumačenje teksta već “sjaj, slava, proslavljenost i ukras teksta”, što izaziva divan vizuelni efekat.

“Poželjno je da ilustracije budu dobro nacrtane, ali bitnije od toga je kakvu nam poruku one šalju. A one prikazuju ono što Vesna riječima kazuje”, kazao je Ćiraković koji je podsjetio na životni put Vasilija Ostroškog.

Autorka knjige se zahvalila svima i pročitala zapis o proslavi dana Sv. Vasilija koji je nastao sredinom osamdesetih godina prošlog vijeka.

U programu su učestvovali pojac Luka Cicmil i hor “Prepodobne mati Angeline” pod rukovodstvom profesorice Ane Bojić, a promocija knjige je organizovana u sklopu manifestacije “Dani Sv. Vasilija Ostroškog“.

 

Izvor: vijesti.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 ove sedmice stiže pet novih filmova – animacija “Nojeva barka”, horor “Bezgrešna”, akcija “Građanski rat: Svakom carstvu dođe kraj”, drama “Anatomija pada” i animacija “Nina i ježeva tajna”.