Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Filozofski fakultet: Roćen govorio na tribini „Međunarodna pozicija Crne Gore – izazovi i perspektive“

18518454_10209122834843650_1465282589_n
Darko Bulatović
  • Autor onogost.me
  • 16.05.2017. u 14:47

Bivši ministar vanjskih poslova Crne Gore, Milan Roćen, govorio je danas pred studentima Filozofskog fakulteta na tribini „Međunarodna pozicija Crne Gore – izazovi i perspektive“ posvećenoj NATO i EU integracijama.

Sublimirajući višedecenijsko diplomatsko iskustvo Roćen je okupljenima prije svega ukazao na istorijski momenat prijema u NATO, proces koji, kako zaključuje, smatra istorijskim u hiljadugodišnjoj crnogorskoj istoriji, u rangu sa datumom obnove crnogorske nezavisnosti 21. maja 2006. Godine.

„Stupanjem u NATO mijenja se temeljno nabolje međunarodna pozicija Crne Gore. Mala Crna Gora postaje punopravni član kluba najrazvijenijih zemalja na svijetu, najorganozovanije političke i vojne zajednice u istoriji čovječanstva koja broji milijardu ljudi“, istakao je Roćen.

Zapravo, ostalo je još da se završi formalna procedura u Holandiji, do kraja ovoga mjeseca kada ističe i tehnički vrijeme koje će pokazati da nije bilo, navodi, interesovanja holandskih građana da pokrenu referendum i da se izjasne o mogućnosti prijema Crne Gore u NATO.

„Potom, formalna procedura se završava predajom akreditacionog dokumenta od crnogorske strane u Vašingtonu 5. juna, a formalna svečanost povodom prijema nove članice, Crne Gore, i podizanje zastave na jarbol ispred nove zgrade NATO-a u Briselu, biće najvjerovatnije 7. juna, čime se završava jedna velika epoha za Crnu Goru ili, možemo slobodno reći, počinje jedna nova velika epoha za našu zemlju“, ocijenio je on dodajući da se jedanaestogodišnje stremljenje Crne Gore ka NATO i EU integracijama može okarakterisati kao stalna težnja ka integraciji sa slobodnim narodima zapada.

On je naglasio  da je za međunarodni položaj jedne zemlje od ključne važnosti, prije svega, njena unutrašnja politička i ekonomska stabilnost. To su, kako je zaključio, upravo parametri po kojima je Crna Gora prepoznata, prije svega u susjedstvu, Evropi i svijetu.

„Mi smo jedina od bivših jugoslovenskih republika u kojoj nije bilo rata i ratnih razaranja u vrijeme krvavog raspada Jugoslavije, zemlja koja je učvrstila multietnički sklad dok su biješnjeli etnički ratovi na našim granicma, koja je otvorila širom svoja vrata za izbjeglice sa prostora ex YU. Crna Gora je danas praktično članica NATO, zemlja kanidadat za članstvo u EU, lider u pregovaračkom procesu sa otvorenih 26 poglavlja od 33, zemlja multietničkog sklada, važan faktor regionalne stabilnosti koji po značaju daleko prevazilazi njenu teritorijalnu i populacionu veličinu, zato nas u demokratskom svijetu zovu sidrom stabilnosti zapadnog Balkana, uspješnom evropskom pričom, zemljom dobrih vijesti“, naveo je Roćen dodajući da je sve to od obnove nezavisnosti pratio veliki ekonomski rast, veliki priliv stranih investicija i intezivna diplomatska aktivnost zbog čega Crna Gora, kako je zaključio, sada ima uspostavljnene diplomatske odnose sa oko 180 zemalja svijeta, te da tek treba valorizovati sve potencijale koje posjedujemo.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Odbornici lokalnog parlamenta će na sjednici koja je zakazana u 10 časova, raspravljati o 23 tačke dnevnog reda.