Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Nikčević: Moramo raditi više i bolje da bi dosegli standard EU

nikcevic
Marija Vujović
  • Autor onogost.me
  • 10.05.2017. u 11:15

U okviru Dana Evrope na Filozofskom fakultetu održana je javna debata „Dan Evrope u Nikšiću – budućnost razvoja i članstvo Crne Gore u  EU“ na kojoj su se nikšićki studenti upoznali sa prednostima, ali i obavezama koje donosi članstvo u Evropskoj uniji (EU).

Predsjednik Skupštine opštine Nikšić Radivoje Nikčević istakao je da je građanstvu neophodno pojasniti da je Evropska unija porodica demokratskih evropskih zemalja koje zajednički rade da bi poboljšale život svojim građanima.

„Za nepunih šest decenija omogućila je uspostavljanje mira i napretka u Evropi, stvaranje jedinstvenih evropske valute, jedinstvenih tržišta bez granica između država. Ona je postala velika trgovinska sila, veliki investitor, svjetski lider u oblastima poput zaštite životne sredine i pomoći u razvoju. Znači, Evropska unija je projekat mira i stabilnosti, ali prije svega solidarnosti konkurentnosti“, smatra Nikčević.

On vjeruje da će građanke i građani Nikšića i Crne Gore znati da se nose sa novim izazovima i da će pokazati dovoljno kapaciteta da odgovore postavljenim zahtjevima, kao i spremnost da povuku što više sredstava, koja se nude iz evropskih fondova.

„Nikšić u ovim poslovima ima iskustva, ali i snage da sa kvalitetnim projektima aplicira za sredstva i ista iskoristi na najbolji mogući način. Moram istaći da Nikšićani, kao realni ljudi, ocijenjuju da će ulazak Crne Gore u Evropsku uniju, ne odmah, ali u nekom srednjoročnom periodu unaprijediti standard života u mnogim područjima. Takođe, ne gajeći iluzije, znamo da ćemo u nekim oblastima morati više i bolje raditi kako bi dosegli standard zemalja Evropske unije“, naveo je on dodajući da je svjestan da za sve te izazove posebno treba pripremiti mlade Nikšića koji će prevashodno uživati benefite evropskog zajedništva, ali i da im treba predočiti da će morati raditi predanije, vrijednije i inovativnije.

Da je Evropski pokret u Crnoj Gori nevladina organizacija koja već punih 15 godina promoviše proces evropske integracije i nastoji da svim svojim ciljnim grupama pruži što više informacija o procesu koji će na najbolji način zadovoljiti sve interese crnogorskih građana i države Crne Gore, kazao je predsjednik Momčilo Radulović. On je istakao da je Evropska unija trenutno najefikasnija struktura na svijetu.

„Bez obzira na sve probleme sa kojima se suočava i na sve teškoće koja proživljava ona je i dalje najuspješniji model saradnje između država, model saradnje koji je od Drugog svjetskog rata na ovamo obezbijedio mir u Evropi, obezbijedio saradnju i ogroman napredak. Sve zemlje Evropske unije, bez obzira sa kog su nivoa razvoja ušli u Evropsku uniju doživjele su veliki napredak pa se nadamo da ćemo i mi. Put do Evropske unije neće biti nimalo lak, ima puno oblasti za pregovaranje, Evropska unija je postavila neke nove okvire, neke nove modele, neke nove standarde zato što jednog dana kada postignete uspjeh uvijek želite da idete dalje i budete još uspješniji“, naveo je on ocijenjujući da Crna gora za sada prilično dobro ispunjava sve standarde.

Na tribini mladima se obratio i ambasador Republike Slovačke, Roman Hloben, podsjećajući da je Slovačka postala nezavisna država 1993. godine, a da je ranije pripadala istočnom bloku i da je bilo prirodno da hoće da žive bolje i poboljšaju životni standard. Nakon 11 godina postaje članica Evropske unije i NATO-a, što smatra da je od izuzetnog značaja i za Slovačku i za Crnu Goru.

„Crna Gora je napravila veliki napredak, vi možete da budete ponosni na sve što ste uradili. Uspješna Slovačka i uspješna Crna Gora ne bi bile moguće bez Evropske unije. Evropska unija nije negativna agenda, već pozitivna agenda za sve države, za građane, za stanovništvo i za mlade ljude“, zaključio je Hloben.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.