Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Održana javna rasprava o povraćaju statusa opštine Župa

rasprava_studija
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 16.01.2017. u 16:45

U sklopu Javne rasprave o dokumentu Studije opravdanosti povraćaja statusa opštine Župa danas je u prostorijama Doma Carine u Župi organizovana Centralna javna rasprava uz prisustvo zainteresovanih građana. 

Organizator javne rasprave je bila organizacija ”Župa u srcu” koja je autor Studije. Sa Studijom je prisutne građane upoznao Jovo Radulović navodeći glavne razloge pokretanja ove inicijative. On je u prezentaciji poseban osvrt dao na način sastavljanja planiranog budžeta i fiskalnoj održivosti buduće opštine. Svi prisutni su imali priliku da čuju koji su planirani prihodi po pojedinačnim stavkama i činjenicom da je buduća opština ekonomski održiva sa povoljnim fiskalnim kapacitetom po glavi stanovnika.

Prisutni su mogli da se upoznaju sa planiranom organizacijom rada i funkcionisanja buduće opštine i planiranim rashodima budžeta gdje je 49% planirano za Kapitalne izdatke.

Prezentacijom je predstavljena SWOT analiza i osnovni pravci daljeg razvoja Župe nakon formiranja opštine.

Mještanin Obrad Rašković izrazio je oduševljenje urađenim dokumentom zahvalivši se organizaciji Župa u srcu na urađenom poslu naglasivši da je povraćaj statusa opštine Župa jedini put kojim Župa treba da ide.

Predsjednik MZ Župa, Dragoljub Radulović, takođe je pohvalio rad na Studiji naglasivši da će u narednom periodu građani na sastancima, koji će biti organizovani po naseljima, imati priliku da se upoznaju sa radom mjesne zajednice i samom inicijativom, a da će se sa dokumentom uskoro upoznati i svi članovi Savjeta MZ.

Dragoljub Čvorović je ispred NVO Nikšići – potomci bratstva Čvorovića, podržao inicijativu naglasivši da u Studiji mora jasno biti napisano koje je teritorije opština Župa imala sa gubitkom statusa 1954. godine.

Arsenije Lalatović, odbornik Demokratskog fronta, naglasio je da Župljani moraju da pokažu jedinstvenost ukoliko žele da ostvare inicijativu naglasivši da je njegova politička partija jasno iskazala svoj stav po tom pitanju. Po njegovim riječima odgovor na uspješno rešavanje inicijative nije u političkim partijama već u samim građanima Župe.

”Ako vi unutar 12 naselja ne budete imali opstrukcija onda će inicijativa ići mnogo lakše, jer uspjeh najviše zavisi od vas i vaše sloge i upornosti”, zaključio je Lalatović.

Raspravi koja je trajala nešto preko dva sata prisustvovali su i predstavnici par NVO organizacija iz Župe koji su od početka podržavali ovu inicijativu.

 

zupa.today

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.