Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

OIK: DPS-u 21.104, SD-u 2.324, nevažećih listića 2.894

glasac1
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 12.03.2017. u 23:36

Na lokalnim izborima u Nikšiću glasalo je 26.322 građana ili 45,01 odsto od broja upisanih u birački spisak.

Prema podacima Opštinske izborne komisije, na osnovu 100 odsto obrađenog biračkog tijela, Demokratska partija socijalista osvojila je 21.104 glasa, dok su Socijaldemokrate dobile 2.324 glasova, a 2.894 glasačkih listića proglašeno je nevažećim.

Na osnovu preliminarnih rezultata, DPS imatće 37 odborničkih mjesta u lokalnom parlamentu, a SD četiri.

Opozicione partije ranije su najavile da će bojkotovati izbore zbog sumnje da će se održati u neustavnoj atmosferi, nakon ukidanja imuniteta poslanicima Demokratskog fronta (DF).

Funkcioner DPS-a Milutin Simović istakao je da je izbori predstavljaju novi poraz onih koji su poraženi u oktobru, dok je nosilac liste DPS-a Veselin Grbović u prvom obraćanju medijima naglasio da je opozicija učešćem u biračkim odborima dala legitimitet izborima.

“Završeni su još jedni demokratski izbori. Dvadeset šest hiljada Nikšićana glasalo za Nikšić. Glasajući za Nikšić, galsali su za razvoj evropske Crne Gore. Tih 26 hiljada ljudi su rekli ”ne” podjelama, ”ne” ucjenama i balkanskim stranputicama. Ovo je još jedna nova velika pobjeda DPS-a i još jedna ovjera velike oktobarske pobjede koju smo slavili u Crnoj Gori kojoj su Nikšićani dali upečatljiv poraz. Ovo je novi poraz poraženih u oktobru”, naglasio je Simović.

Grbović je istakao da opozicija nije imala nikakve političke hrabrosti.

“Ali, opozicione partije dale su puni legitimitet izborima, jer su učestvovale u kontroli”, rekao je on.

Za funkcionera Demokratskog fronta (DF) Milutina Đukanovića, odziv od 45 odsto pokazao je da građani ne podržavaju, kako je rekao, ovu vlast.

“Naši podaci govore da će DPS imati manje glasova nego na parlamentarnim izborima. Ovo je veliki dan za Nikšić, jer smo se suprostavili kriminogenoj vlasti. Protesti su jedini logičan korak sada kada znamo da je odziv značajno manji od 50 odsto”, rekao je Đukanović.

On je naveo da predstavnici biračkih odbora iz opozicije neće potpisivati zapisnike sa biračkih mjesta “jer ne priznaju izbore”.

Đukanović je istakao da su građani pokazali veliku hrabrost jer je bio veliki pritisak da izađu na izbore.

Prema riječima predsjednika SD Ivana Brajovića, na oko 70 odsto obrađenih materijala imaju preko 2.100 glasova, dok su na oktobarskim izborima imali 798.

“Kada radite ono što volite posvećeno i za svoj grad i kada imate ovakve ljude na listi, onda je uspjeh zagarantovan. Još jednom se pokazalo da je rezultat bojkota nula i da su svi oni koji bojkotuju gubitnici. Možete misliti kakva će moja izjava biti 2021. kada budu naredni izbori”, rekao je vidno raspoložen Brajović.

Dodao je da rezultat izlaznosti pokazuje veliki uspjeh koalicionih prtnerta na državnon nivou u uslovima kada je čitava opozicija i “ona nazovi građanska i ona ekstremno desničarska odlučila da bojkotuje izvore”.

 

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.