Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Radnička partija održala prvomajski protest: Bunt protiv teškog života, siromaštva i nezaposlenosti

protest_naslovna_ipak
Darko Bulatović
  • Autor onogost.me
  • 01.05.2017. u 11:41

Političkim skandiranjem ulicama Nikšića, „NATO fašisti“, „NATO ubice“, počeo je danas, u organizaciji Radničke partije, prvomajski protest, a završio se govorima na Trgu Slobode pred oko 300 okupljenih građana. 

Potpredsjednica Radničke partije i predstavnica „Majki“, Željka Savković, čestitajući Prvi maj okupljenima, ali i svim građanima Nikšića, istakla je da su na Trg danas došli oni koji su spremni da se do kraja bore za radnička prava. Ona je zamjerila omladini što nije došla u većem broju.

„Oni koji se nijesu još probudili, oni sjede u kafićima, oni su danas trebalo da budu ovdje sa nama. Svi do jednoga. Zato što je Crna Gora na pragu da više ne bude država, zato što Crna Gora treba da se brani, a ko će je odbraniti ako ne radnici. Probudi se Crna Gora, moraš se probuditi i znati da se ne braniš iz kafića, iz kuća, već da se braniš sa ulice i pošteno“, poručila je Savković.

Upravo je na velike građanske proteste, kao presudni vid borbe za radnička prava, za bolju, pravedniju i demokratsku Crnu Goru, pozvao lider te partije i organizator današnjeg protesta, poslanik Janko Vučinić.

„Danas mi imamo Ustav, a prvi član nije ispoštovan. Crna Gora nije ni slobodna, ni demokratska, ni građanska, ni država socijalne pravde. Nijesmo stigli ni do drugog člana, da se ne može uspostaviti vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje naroda. Zato, za novu, slobodnu, demokratsku Crnu Goru, za bolji položaj radnika i građana, moramo da pređemo taj prvi korak ka demokratskom društvu, a to su slobodni i pošteni izbori“, poručio je Vučinić.

On je kazao da u Nikšiću danas ne postoje razlozi za slavlje, ali postoji, kako je naveo, veliki razlog da se protestuje.

„Prvi maj je zaboravljeni praznik u ovoj kriminalnoj državi, gdje mafija upravlja i donosi odluke. Od prvog maja ostala su samo dva slobodna dana, za državne činovnike i službenike, ali ne i za nadničare u zanatskim radionicama, u trgovinskim radnjama i kockarnicama, koje su nikle na zgarištima naših velikih praznika. Od Nikšića, nekada crnogorskog Mančestera sa preko 20.000 radnika, ova vlast napravila je veliki Šavnik bez radnika. Zbog toga danas imamo veliko pravo da protestujemo, zbog našeg teškog života i siromaštva, jer crnogorski narod je na ivici simoraštva, ili gladuje“, kazao je Vučinić dodajući da ne žele više da otvaraju narodne kuhinje, već fabrike i radna mjesta.

On je podsjetio da je preko 50.000 nezaposleih u Crnoj Gori, od čega je veliki broj mladih visokoškolaca koji su prinuđeni da bježe iz Crne Gore.

„Bježe iz Crne Gore jer neće da rade kao konobari, lakeri, baštovani, kod onih koji su opljačkali njihove roditelje. Ali, mi ćemo stvoriti uslove da se oni vrate u Crnu Goru, da ovo bude njihova država“, naglasio je Vučinić.

Gost na današnjem skupu bio je i predsjendik OO NOVE, Janko Milatović, koji je podsjetio kako su prije 28 godina, sa podgoričke ulice na vlast došli oni koji, kako je kazao, još jašu na leđima građana Crne Gore.

„Od tada mijenjaju svoja nacionalna i ideološka opredjeljenja i od velikih komunista postali us veliki surovi neoliberalni kapitalisti. Oni su sada vlasnici čitave Crne Gore, a vi dragi prijatelji nemate gdje da radite i vi ste, ili u prijevremenim penzijama, ili ste na Birou rada, ili ste studenti i učenici“, zaključio je Milatović.

Na prvomajskom protestnom skupu nošene su parole na kojima je pisalo Izdaja, Vraćajte pokradeno, Ne uzimajte od sirotinje, Samo u Crnoj Gori ovo rade majkama.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.