Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Skupština izglasala ulazak Crne Gore u NATO

18176176_1216506568462242_1868086881_o
onogost.me, cdm.me
  • Autor onogost.me
  • 28.04.2017. u 15:39

Skupština Crne Gore je danas na Cetinju, sa 46 glasova za, usvojila Predlog zakona o potvrđivanju Sjevernoatalantskog ugovora, kojim se stiču uslovi za učlanjenje naše zemlje u NATO.

Premijer Duško Marković je izjavio da ovaj saziv parlamenta ima istorijsku privilegiju da donese odluku koja će se pamtiti dok bude Crne Gore i Crnogoraca i ostalih naroda koji u njoj žive. Dodao je da se ova odluka nije mogla donijeti nigdje drugo, do na prijestonom Cetinju i da se današnji dan našao mjesto medju najznačajnijim datumima u crnogorskoj istoriji.

“Nije Crna Gora članstvom dobila nešto što nije zaslužila i što joj ne pripada. Istorijski posmatrano, za naše mjesto najrazvijenijih zaslužne su generacije političara u posljednjih deset godina ali i generacije unazad makar dva vijeka”, napomenuo je premijer.

Marković je pozvao poslanike da donesu istorijsku odluku o učlanjenju o NATO, a protivnike učlanjenja da uvaže argumentaciju o koristima koje donosi učlanjenje. 

“Želim uputiti poruku onima koji misle da imaju boljih opcija- ne političkim manupulatorima koji zloupotrebljavaju osjećanja zbog sebičnog profita i drugih interesa. Poštovni protivnici našeg članstva, nemam iluziju da ću promjeniti Vaš stav, ali osjećam obavezu da saopštim da učlanjenjem u NATO obezbjeđujemo za svakog građanina jednaku šansu za prosperitet i sigurniju budućnost. U ime prosperitetnije Crne Gore, pozivam Vas da krajnje odgovorno i bez emocija uvažite argumentaciju za današnju odluku Skupštine. Podsjećam na tragični događaj od prije 18 godina u Murinu, kad je poginulo naših šest državljana. Sa pijetetom izgovaram njihova imena. Nećemo zaboraviti te nevine žrtve. Crna Gora je u sukob tada uvučena mimo svoje volje u sukob Srbije i NATO i vanljudskim, diplomatskim naporima izbjegla nesagljedive posljedice. Upravo da nam se to više nikad ne bi dogodilo, pozivam poslanike da donesu odluku”, kazao je premijer.

Marković je ocijenio da Skupština i poslanici koje su građani izabrali u oktobru imaju privilegiju da donesu odluku koja će se pamtiti dok je Crne Gore i Crnogoraca, i ostalih naroda koji u Crnoj Gori žive.

Što se tiče članstva Crne Gore u NATO, Marković je rekao da Vlada vjeruje da je to nacionalni interes.

 “EU i NATO su glavna garancija za mir i stabilnost.  Član 5 Sjevernoatlantskog ugovora jasno propisuje da ugrožavanje bezbjednosti neke članice predstavlja ugrožavanje bezbjednosti svih. Članstvo predstavlja ogroman podsticaj za dalji razvoj države i uspostavljanje pune stabilnosti društva i sistema, uz bolje privlačenje stranih investicija. Za malu državu, biti član NATO-a je najbolji način za promociju u regionalnim i globalnim okvirima-“,poručio je premijer, napominjući da će Crna Gora nastaviti jačanjem odbrambenih i bezbjednosnih kapaciteta. 

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajoviće je izrazio žaljenje što dio opozicije koja se protivi članstvu neće biti u sali da iznesu argumente. “Ubijeđen sam da Crna Gora pravi civilizacijski iskorak, i svrstava se uz najrazvijenije demokratije”, rekao je Brajović na početku sjednice.

Krivokapić: Od Dubrovnika do NATO

Predsjednik Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić kazao je da nije dobro za  zemlju kada ima u parlamentu samo jednu partiju koja se od početka zalagala za članstvo u NATO ali je za tu stranku dobro kada su njeni protivnici prihvatili njene vrijednosti

Dodao je da značaj NATO-a što je najduže zadržala mir u Evropi, punih 70 godina, ali i što je na Balkanu “rašćerao ratne hučkače i ratne vodje”.

Kako je dodao, jedinstvenost i posebnost Crne Gore je u tome što ne postoji slučaj da u NATO ulazi država koja ima istu vlast koju je imala kad je bila u ratu sa tom Alijansom.

“To je posebnost koja je teret i koja će se promijeniti”, kazao je Krivokapić.

Dodao je da su koristi o učlanjenja u NATO socijalna kohezija i vladavina prava.

“Ako smo od onih koji su napadali Dubrovnik, došli do toga da smo partneri NATO, onda ćemo doći i do vladavine prava”, rekao je on.

On se osvrnuo i na pominjanje žrtava u Murinu i dodao da je treba pomenuti i 167 žrtava na Dubrovačkom ratištu, navodeći da za njih ne treba da se izvini NATO, već ova vlast.

“Ovo nije odluka pritiv bilo koga. Oni koji misle da mogu da mijenjaju tok istorije , vraćajući ga unazad, neće moći”, poručio je on.

Poslanici SDP-a su poslije njegovog obraćanja napustili salu, gdje bi trebalo da se vrate kada bude glasanje.

Krivokapić i predsjednik parlamenta Ivan Brajović su prethpodno imali manji verbalni sukob jer je predsjednik SDP-a tražio da govori prije predstvnika manjisnkih stranaka.  Brajović ga je optužio za političku perfidnost, ali je Krivokapiću dao riječ.

Ibrahimović: Članstvom ne prkosimo  Rusiji 

Poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović je rekao su druge članice Sjeveroatlantskog saveza prepoznale kvalitete Crne Gore. 

On je podsjetio da su Bošnjaci 2006. glasali za nezavisnu Crnu Goru i rekao da se članstvom u NATO zaokružuje taj proces i rekao da je članstvo potrebno i Crnoj Gori i regionu.

Takođe, rekao je da članstvom ne prkosimo ni Rusiji ni drugim državama koje nisu NATO članice. 

Sjednici prisustvuju poslanici vladajuće koalicije i SDP-a, kompletan državni vrh i predstavnici diplomatskog kora. Sjednici prisustvuje i bivši premijer i predsjednik DPS-a Milo Djukanović.Na sjednici su i predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, specijalni državni tužilac Milivoje Katnić, ombudsman Šućko Baković.Sjednici prisustvuje i predsjednik Filip Vujanović, te raniji predsjednici parlamenta Radivoje Brajović, Velisav Vuksanović i Darko Pajović.

Odluka o ulasku Crne Gore NATO savezu ocjenjuje se kao istorijska i kao najvažniji politički događaj od obnavljanja nezavisnosti 2006. godine.
U Predlogu zakona o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora se navodi: “…poučena iskustvom gubitka nezavisnosti nakon Prvog svjetskog rata, Crna Gora mora u postojećim geopolitičkim okolnostima da racionalno sagleda sve mogućnosti i donese odluku koja će na najcejlishodniji i ekonomski najopravdaniji način da zaštiti njene nacionalne i bezbednosne interese”.

Nakon donošenja i stupanja na snagu ovog zakona, Crna Gora će dostaviti svoj instrument potvrđivanja Sjevernoatlantskog ugovora Vladi Sjedinjenih Američkih Država, koja je depozitar Ugovora.

portalanalitika.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Odbornici lokalnog parlamenta će na sjednici koja je zakazana u 10 časova, raspravljati o 23 tačke dnevnog reda.