Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

U ponedjeljak javna rasprava o povraćaju statusa opštine Župa

zupa_liverovici
Župa u srcu
  • Autor onogost.me
  • 14.01.2017. u 07:06

NVO „Župa u srcu“ kompletirala je studiju opravdanosti povraćaja statusa opštine Župa, elaborat od 150 stranica koji će u ponedjeljak,  16. januara, biti prezentovan javnosti  u prostorijama Doma u Carinama. 

Kako se navodi u uvodnom dijelu studije, autora Jova Radulovića, proces povraćaja statusa opštine Župa nastao je iz inicijative župskih intelektualaca i organizacija civilnog društva kako bi se zaustavio odliv stanovništva, stvorila nova radna mjesta , napravila organizacija osnovnih poslova u cilju podizanja kvaliteta življenja, povećala vrijednost kraja i održivo upravljalo bogatim župskim resursima.

„Nespremnost opštine Nikšić, da sredstva koja sleduju Župi  uloži za njen razvoj, bio je jedan od faktora pokretanja inicijative“, navodi se u studiji.

Kako se dalje ističe, ukidanje statusa Opštine, iz 1954. godine, negativno se odrazilo na njen privredni i društveni razvoj, pri čemu je zapostavljenost sjevernog regiona, praćana centralizacijom i nemilosrdnom eksploatacijom resursa, naročito pogodila Župu.

„Oko 28 miliona tona izvađene rude boksita, od većinom plodne zemlje, stvorili su oko 92 hektara izrovane i neplodne zemlje na 5 rudokopa čija rekultivacija nikad nije završena. Šesdesetjednogodišnjom eksploatacijom poremećeni su seoski izvori, putevi su oštećeni, podzemne vode pomiješale su se sa otpadnim iz rudokopa, a od eksplozija u rudnicima ispucali su pojedini objekti“,  dodaje se u studiji.

Sličan negativan efekat , kako se navodi, desio se i prilikom formiranja jezera Liverovići.

„Izgradnjom akumulacije potopljeno je najmanje 150 ha najplodnije župske zemlje, a od godišnje potrošnje od 13.000.000 m3 koliko je trošila Željezara Nikšić u tehnološkom procesu od 1957. godine nije vraćeno u Župu bukvalno ništa“, stoji u studiji.

Trenutno Župu sačinjava 12 naselja  sa 1645 kuća u kojima po poisu iz 2011. godine živi 3714 stanovnika, što je pad u odnosu na 2003. godnu kada je Župa imala 4038 stanovnika.

„ Pravni osnov za inicijativu povraćaja statusa Opštine Župa sadržan je u Ustavu, Evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi i odredama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, koji je usvojen 02.11.2011. godine i koji daje precizne i jasne odrednice na putu organizovanja i formiranja nove opštine čime su, uz sve prethodno navedeno, stvoreni preduslovi za početak procesa povraćaja statusa“, zaključuje se u studiji.

Tekst Studije možete naći OVDJE.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.