Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Za četiri mjeseca partijama 1,4 miliona eura

ppartije1
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 16.05.2017. u 07:03

Parlamentarnim političkim partijama je iz državnog budžeta za prva četiri mjeseca ove godine isplaćeno 1.438.149,20 eura za finansiranje redovnog rada.

Kako piše Dan, partije ovaj novac iz državne kase dobijaju na osnovu Odluke o visini budžetskih sredstava za finansiranje redovnog rada političkih subjekata u Skupštini Crne Gore za 2017. godinu koju je Ministarstvo finansija donijelo 26. januara.

Iznos budžetskih sredstava za finansiranje redovnog rada političkih subjekata u Skupštini pomenutom odlukom određen je shodno članu 11 stav jedan Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja. Visina budžetskih sredstava koja se mjesečno raspoređuje partijama definisana je stavom četiri istog člana pomenutog zakona.

U skladu sa pomenutim normama, Demokratskoj partiji socijalista je za prva četiri mjeseca ove godine isplaćeno 543.300,80 eura ili 135.825,20 eura mjesečno.

Demokratskom frontu po pomenutoj odluci mjesečno pripada 71.907,46 eura što znači da im je za prva četiri mjeseca ove godine uplaćeno 287.629,84 eura.

Slijedi koalicija Ključ koju su na izborima činili Demos, Socijalistička narodna partija i Građanski pokret URA, koja mjesečno iz budžeta dobija 39.948,59 eura, što znači da su za prva četiri mejseca inkasirali 159.794,36 eura.

Demokratama, saglasno broju osvojenih poslaničkih mandata, mjesečno za finansiranje redovnog rada pripada 36.397,60 eura i za tu svrhu su u prva četiri mjeseca dobili 145.590,40 eura.

Socijaldemokratskoj partiji mjesečno pripada 22.193,66 eura, tako da su od januara do kraja aprila dobili 88.774,64 eura.

Po 15.091,69 eura mjesečno ili 60.366,76 eura za četiri mjeseca dobili su iz državne kase Bošnjačka stranka i Socijaldemokrate. Koalicija Albanci odlučno i Hrvatska građanska inicijativa su u istom periodu dobile po 46.162,80 eura,budući da im, shodno odluci Ministarstva finansija, pripada po 11.540,70 eura mjesečno.

Dragan Koprivica iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT) ističe da u Crnoj Gori država izdvaja značajno veće procente budžeta za finansiranje partija nego u zemljama Evropske unije.

“To su dosta visoki iznosi novca oko kojih se partije lako dogovaraju. Ulaganje države u političke partije po sebi može biti jako korisno za razvoj demokratije. Time se stvaraju ravnopravniji uslovi za politički život i razvoj partija koji mora da košta. Problemi nastaju kad se zagledaju efekti ovog ulaganja. Ako se pogledaju rezultati ove „investicije”, vidjećemo da je ona prije prouzrokovala podjele partija i zaoštrila brobu za taj „kolač” nego što je donijela razvoj politike i demokratije. Vrlo su rijetki primjeri partija koje su ovaj novac iskoristile na pravi način”, kazao je Koprivica za Dan.

Tvrdi da partije nijesu ovaj značajan iznos novca trošile namjenski, onako kako to zakon određuje.

“U gotovo svim izbornim ciklusima novac za redovan rad korišćen je za finansiranje izbora. Ovim partije ne samo da nijesu poštovale zakon nego su jasno dale do znanja da im nije stalo do razvoja nego do glasova. Porazan je podatak da je 45 odsto prikupljenog novca za parlamentarne izbore finansirano iz sopstvenih sredstava partija, odnosno iz sredstava za redovan rad političkih subjekata. Sve ovo se dešavalo uz odobravanje ključnih institucija koje su zadužene za kontrolu finansiranja, prije svega Agencije za sprečavanje korupcije”, ističe Koprivica.

Sve ovo, zaključio je on, upućuje na potrebu da se ozbiljno preispita postojeći sistem i razmotre rješenja koja će dovesti do svrsishodnijeg trošenja novca građana Crne Gore, a time i omogućiti razvoj partija kao osnove demokratskog društva.

Sredstva za finansiranje redovnog rada političkih subjekata u Skupštini iznose 0,6 odsto planiranih ukupnih budžetskih sredstava, umanjenih za sredstva kapitalnog i budžeta državnih fondova za godinu za koju se budžet donosi. Sredstva u visini od 20 odsto raspodjeljuju se u jednakim iznosima političkim subjektima, a ostalih 80 procenata srazmjerno ukupnom broju mandata. Ministarstvo finansija sredstva političkim subjektima prenosi do petog u mjesecu za prethodni mjesec.

Ministarstvo finansija može obustaviti uplatu sredstava političkom subjektu, ako u zakonskom roku ne podnese godišnji konsolidovani finansijski izvještaj za prethodnu godinu.

Pare „kaplju” i iz opštinskih kasa

Osim iz državnog, partije sredstva za finansiranje redovnog rada dobijaju i iz budžeta opština u kojima imaju odbornike u lokalnim parlamentima.

Sredstva za finansiranje redovnog rada političkih subjekata u Skupštini opštine, Glavnog grada i prijestonice iznose 1,1 odsto planiranih ukupnih budžetskih sredstava, umanjenih za sredstva kapitalnog budžeta za godinu za koju se budžet donosi. Za opštine čiji je budžet manji od pet miliona eura, sredstva za finansiranje redovnog rada političkih subjekata iznose od 1,1 do tri odsto planiranih ukupnih budžetskih sredstava, umanjenih za sredstva kapitalnog budžeta za godinu za koju se budžet donosi.

 

Izvor: CdM

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci