Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Drašković: Seniorski boks je u krizi, ali mladi mnogo obećavaju

bosko-draskovic1
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 04.01.2017. u 07:45

Sa nepunih trideset godina, Nikšićanin Boško Drašković postao je selektor bokserske reprezentacije Crne Gore. 

Velika čast i velika obaveza za jednog od najuspješnijih crnogorskih boksera koji će veoma mlad imati možda i najveći izazov karijere.

„Čast mi je što me Upravni odbor Bokserskog saveza Crne Gore, na čelu sa predsjednikom Blažom Šaranovićem, predložio i jednoglasno izglasao za selektora bokserske reprezentacije. Povjerenje mi puno znači, a motiv je da nastavim uspješnu tradiciju crnogorskog boksa“, prva je Boškova reakcija koju je nakon imenovanja podijelio za portal Onogošt.

Zlatna medalja na Mediteranskim igrama (Peskara 2009). Učesnik Olimpijskih igara u  London 2012, peto mjesto na Evropskom prvenstvu u Moskvi 2010, učesnik WSB Svjetske lige u sezoni 2010/2011 kao član Bokserskog kluba Milano Thunder Dolce&Gabbana, najbolji bokser Beogradskog pobjednika, najbolji bokser i osvajač prvog Memorijalnog turnira Mate Parlov (Arena kup), višestruki osvajač Trofeja Podgorice, učesnik pet svjetskih i pet evropskih prvenstava, ukupno120 međunarodnih mečeva što je nezabilježeno među crnogorskim bokserima. To je biografija novog selektora od kojeg se mnogo očekuje, jer je seniorski boks, kako sam kaže, u krizi i potrebno je djelovati što prije.

„Crnogorski boks je trenutno u nekom specifičnom stanju u odnosu na sva vremena iza nas. Seniori su bili uzdanica Bokserskog saveza u posljednjem periodu, a sada, iz više razloga, a najviše zbog sistema koji finansijski ovaj sport stavlja negdje, među one najsiromašnije sportove, to nijesu. Jednostavno, trenutno ne postoji odgovarajući sistem kako bi bokseri bili adekvatno plaćeni baveći se ovim sportom kod nas. Međutim, formirala se Jugoslovenska liga kroz koju bi seniori imali kvalitetne mečeve i bili finansijski zadovoljni“, objašnjava Boško.

No, daleko od toga da je stanje loše. Podmladak crnogorskog boksa mnogo obećava zato Boško najavljuje puno zalaganje da se od nadolazećih generacija izvuče maksimum. Jednostavno potencijala, kaže, ne fali.

„Novo rukovodstvo Bokserskog saveza je dobilo povjerenje klubova. Prije desetak dana je napravilo kvalitetan Upravni odbor, koji obećava da će novu mladu generaciju ispratiti na pravi način kako bi se razvili u kvalitetne takmičare. Planirano je da se Evropsko prvenstvo 2018. godine organizuje u Podgorici gdje bi mlade nade imale priliku da se kao domaći takmičari dokažu i ostvare zapažene rezultate, što bi bio dobar uvod za njihov prelaz u seniorske vode“, kaže Boško nabrajući uspjehe mladih boksera iz proteklog perioda.

„Milovan Sekulović je na posljednjem Prvenstvu Evrope za juniore osvojio bronzanu medalju sto je pokazatelj da naša djeca imaju itekako potencijala. Na nedavno održanom turniru u Bugarskoj nastupili smo sa pet juniora, osvojili smo tri zlatne medalje. Imamo nekih tridesetak dječaka i nešto djevojčica sa kojima vrijedi raditi“, optimista je Boško.

Nikšićki boks je, sa sadašnjim selektorom i drugim borcima, bio perjanica uspjeha u protekloj deceniji. Sada je, priznaje on, ipak u krizi.

„U gradu radi pet klubova, ali najveći problem su uslovi za rad. Ja sam šef stručnog štaba Bokserskog kluba “Žarko Mijatović” koji nepunu godinu krči svoj put u novootvorenim prostorijama u Kličevu koje su pod zakupom. Treba tu puno rada, a nastojaću da kao trener i u svom klubu stvorim boksere koji će se uskoro priključiti reprezentaciji.  Bokserski savez očekuje ozbiljan rad u narednom periodu, ili bolje rečeno u godinama pred nama. Ubijeđen sam da ćemo u naredna dva olimpijska ciklusa boks u Crnoj Gori dići na veći nivo i da ćemo imati kvalitetne predstavnike na velikim takmičenjima“, kaže novi selektor bokserske reprezentacije za kraj našeg razgovora.

 

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Golbal klub Nikšić sa maksimalnim učinkom, kao prvoplasirani u B grupi, izborio je plasman u finale kvalifikacionog turnira u Berlinu i nastup na finalnom turniru Lige šampiona.