Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Kad video igrica od dokolice preraste u unosan sport

igrice1
  • Autor onogost.me
  • 24.03.2017. u 06:55

Elektronski sport kod nas je i dalje, čini se, nepoznanica. Širom svijeta to je sport kao i svaki drugi, sport u kojem se vrti sve više novca na turnirima i gdje se preko noći zarađuju milioni. 

Svijet video igrica odavno je iznad nivoa obične zabave, budući da gejmeri više ne „gube“ sate zabavljajući se u trenucima dokolice. Sada im se nudi prilika da zarade na brojnim turnirima koji se već godinama unazad organizuju širom planete, što je video igrice pretvorilo u primamljiv izazov.

„Na primjer u svijetu imate jake E-saveze, kakvi su američki, ruski, kineski, filipinski… Države tih zemalja ulažu veliki novac u E-sport. Oni organizuju velike turnire koje bih vam poredio sa Gren slem turnirima u tenisu. Tu je nagradni fond od milion do 10 miliona dolara“, kaže za portal Onogošt Filip Šoć, predsjednik E- Sports Saveza Crne Gore, uvodeći nas u svijet gejminga koji je zvanično u našoj zemlji kao sport počeo da funkcioniše 2012. godine na nivou amaterskog udurženja.

„Vremenom je to preraslo u ozbiljnu priču, a sve je počelo nakon organizacije prvog turnira u Doti 2 kada su se prijavile 24 ekipe. Tako smo uvidjeli da to u Crnoj Gori ima veliki potencijal. Do danas smo organizovali skoro 40 turnira, što za Dota 2, Leage of legends, PES, FIFA. U Crnoj Gori postoji nezvanično oko 10.000 gejmera. Kod nas na sajtu je urađena anketa u septembru, gdje su korisnici ostavljali podatke koje su godište, koje igraju igrice, itd., i tom prilikom je podatke ostavilo preko 1.000 gejmera“, objašnjava Šoć.

Ekspanzija video igrica i njihova transformacija u sport u kojem se vrte milioni dolara desila se onog trenutka kada su velike korporacije osjetile da se na tom polju može praviti konkurentnost i obrtati novac, pritom ne remeteći nivo zabave koju nude igrice.

„Microsoft, Intel, AMD, svi oni veliki  proizvođači IT tehnologije samo su iskoristili svoje brendove, od kojih inače mnogo zarađuju, da zarađuju još više. Oni na primjer nijesu bili popularni televizijski kao fudbal, košarka, pa su došli do načina da igrice, koje sve više i više igra ljudi u svijetu, da jednostavno ulože novac u nagradne fondove tih igrica pa je prošle godine Svjetsko prvenstvo u LOL-u pratilo 32 miliona ljudi.  Došli smo do toga da 2024. godine E-sport treba postane Olimpijski sport. Trenutno je 100 miliona igrača, a do tada se očekuje da će imati 300 miliona“, jasan je Šoć

Crogorski E-Sports Savez nedavno je potpisao ugovor sa Tehnopolisom  o zajedničkoj saradnji, tako da će od oktobra, kada počinje naredna sezona, taj savez imati mnogo imati veću infrastrukturu. To znači, objašnjava Šoć, da će mimo Dote 2 postojati i Leage of  legends (Lol) i CSGO, novi Counter strike. Radi se o svjetski popularnim igricama koje igraju mahom i naši gejmeri.

„Na primjer u Beogradu je prošle godine organizovano Svjetsko prvenstvo u CSGO i nagradni fond je bio 100.000 eura i naša reprezentacija je stigla do zadnjeg kola kvalifikacija, pritom skupili su se onako neobavezno kao dobri igrači“, prisjeća se Šoć odggovarajući na pitanje da li se nekad popularni Counter Strike sada manje igra.

U cijeloj priči o gejmingu, vrtoglavim sumama postoji kontra strana koja E-sport ne smatra sportom, već običnim gubljenjem vremena, zaluđivanjem i skretanjem sa pravih vrijednosti i bavljenjem aktivnim vidovima sporta. Šoć na sve to ima odgovor.

„Onda ja pitam da li je loše biti programer, zar ne zarađujete novac od toga. Pravite sajtove, programirate programe. Svi bi roditelji voljeli danas da su im djeca dobri programeri, jer je to jednostavno najunosniji posao. Kod nas je sve to amaterski još i djeca igraju iz zabave, a ono što se dešava u svijetu dovoljno objašnjava o unosnoj strani ovog sporta. U svijetu profesinonalni igrači imaju svoje instruktore i moraju redovno da održavaju kondiciju jer, koliko je bitno da dobro igraju, toliko je bitno da su u dobroj fizičkoj formi da bi mogli što duži niz godina da igraju. Nači članovi su fudbaleri, košarkaši koji igraju CG ligu. Svi igraju igrice, pa makar iz zabave“ objašnjava Šoć uz opasku da je vrijeme IT tehnologije već uveliko preplavilo i nas.

„Banalan primjer su smartphone telefoni“, zaključuje on. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Takmičarka džudo kluba Straševina Andrijana Šutović osvojila je bronzanu medalju na Evropskom kupu za kadete (U18) koji je održan u Berlinu.
Na takmičenjima Gorski Kup na Kopaoniku i Dardania Kup na Ski centru Arxena Dunja Kovačević, članica reprezentacije i takmičarka Ski kluba "Pobjednik", osvojila je zlatnu medalju u slalomu i dvije bronzane u slalomu i veleslalomu u kategoriji U16.