Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Vujović: Sportista živi za doček koji su nam priredili sugrađani

everest_na_vrhu1111
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 23.05.2017. u 12:35

Alpinisti PSD „Javorak“ prije sedam godina ostvarili su san generacija vrsnih penjača iz Nikšića, osvajanjem najvišeg vrha svijeta, Mont Everesta (8.848m).

Đorđije Vujičić, Drago Vujović i Marko Blečić bili su članovi prve crnogorske ekspedicije kojoj je to uspjelo i tako za sva vremena ispisali još jedno poglavlje.

Drago Vujović za naš portal evocirao je uspomene iz tog perioda.

„Izuzetan doček koji su nam priredili naši sugrađani i trenuci za koje jedan čovjek i sportista živi. Kad izađete pred ljude koji su došli da iskažu poštovanje za vaš trud, vrati se svaki detalj doživljenog na toj ekspediciji 2010. godine“, prisjetio se on pohoda koji je trajao 68 dana i dočeka na nikšićkom Trgu.

Planinari uskoro treba da se usele u nove prostorije, a tada, baš u periodu osvajanja, nastavlja Vujović, Javorak je bio u najtežim uslovima i prolazio kroz najteži period.

„Organizovana je ekspedicija bez krova nad glavom i sa izuzetno teškim finansijskim problemima. Sad, posle sedam godina, svakog dana sve više i više članova ukljućuje se u rad Društva, a svake godine klub organizuje neku ekspediciju za mlađe članove, tako da ove godine njih 20 putuje na ekspediciju Elbrus 2017“, rekao je Vujović i dodao da ”trojka” sa Everesta često drži prezentacije i iz iskustva daje savjete planinarima koji odlaze u visoke planine o pripremama i taktikama penjanja, kao i da su zadovoljni sveukupnim proteklim periodom.

Kakav je bio susret sa najvišom planinom na svijetu, pričali su u brojnim intervjuima. Marko Blečić jednom prilikom rekao je da je to san svakog planinara i „dođe kao kruna karijere“.

„Tek se na visini preko 8.000 metara koja se inače zove ‘zona smrti’ pokazalo da smo dobro odradili pripreme i da imamo snage za završni uspon. To je osjećaj koji se pamti za cijeli život, u istom trenutku vam se plače, smije, vrišti“, rekao je ranije Marko prisjećajući se kako je 23. maja 2010. godine oko 3 sata ujutro izašao na krov svijeta.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Takmičarka džudo kluba Straševina Andrijana Šutović osvojila je bronzanu medalju na Evropskom kupu za kadete (U18) koji je održan u Berlinu.
Na takmičenjima Gorski Kup na Kopaoniku i Dardania Kup na Ski centru Arxena Dunja Kovačević, članica reprezentacije i takmičarka Ski kluba "Pobjednik", osvojila je zlatnu medalju u slalomu i dvije bronzane u slalomu i veleslalomu u kategoriji U16.