Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

”Lavicama” protiv Mađarske dovoljan remi za drugu fazu

lavice1
http://swe2016.ehf-euro.com/
  • Autor onogost.me
  • 09.12.2016. u 09:45

Nepun stepen geografske širine južnije, četiri geografske dužine istočnije, 335 kilometara dalje i 367 dana kasnije, rukometašice Crne Gore se sastaju sa ekipom protiv koje su upisale najimpresivniju pobjedu na najvećim šampionatima.

Osmog dana decembra 2015. godine, „lavice” su ponizile Mađarsku u Herningu i slavile sa nestvarnih 32:15. Sada, devetog dana posljednjeg mjeseca ove, prestupne 2016, takav rezultat u Malmeu je nemoguć. Tim Dragana Adžića nije više moćan kao lani, nema većine djevojaka koje su ostvarile najveće uspjehe u dresu reprezentacije i Budućnosti, ali je na svom prvom velikom takmičenju pokazao da bi mogao da dostigne slavu prethodne generacije.

Ali, da bi dobio prijeko potrebno iskustvo, neophodne su mu još tri utakmice, koliko donosi prolazak u glavnu fazu 12. Evropskog prvenstva. Na tom putu mu stoji jedno od najvećih razočaranja dosadašnjeg toka šampionata u Švedskoj.

“Jako sam zadovoljna sa ove dvije utakmice, iskreno više sa prvom, jer je Danska bila veći favorit. Borile smo se na oba meča, od prve do posljednje sekunde i dokazale da ove djevojke stvarno imaju perspektivu i da, ako se nastavi sa ovakim radom, Crna Gora ima budućnost”, više nego jasna je Majda Mehmedović u najavi večerašnjeg meča (18.30 časova).

Pred početak šampionata, svi u crnogorskom taboru su mislili da će im meč sa Češkom biti odlučujući za plasman u glavnu fazu. Ispostavilo se da taj meč nije ništa riješio, osim što je omogućio „lavicama” da u slučaju prolaska u glavnu fazu prenesu dva boda.

“Češku su svi bili otpisali, mislilo se da će nam pobjeda nad njom biti dovoljna. Čehinje su, međutim, iznenadile Mađarsku, samim tim i sve nas. Moramo da se spremimo za Mađarice najbolje što možemo i da ih pobijedimo da bismo prošle, jasna je Mehmedovićeva.

Da je Mađarska kompletna, ta misija bi bila mnogo teža. Ali, bez Aniko Kovačič, Žužane Tomore, Sandre Začik, Blanke Biro i Sabine Majer, sa Zitom Sučanski koja bi danas trebalo da igra sa zaštitnom maskom, jer je slomila nos prošle sedmice, tim Kima Rasmusena nije toliko moćan.

“Mađarska ima dosta problema sa povredama, ali i zato što je promijenila trenera. Bilo je kratko vrijeme da se ekipa uigra, mada ima fenomenalne individualce. Mislim da je to izvanredan tim, samo je potrebno da se kockice slože. Iskreno se nadam da se to neće desiti protiv nas, već na nekom drugom takmičenju”.

Crnu Goru u glavnu fazu vjerovatno vodi i poraz sa tri i manje golova razlike, ali jedno od najboljih krila na svijetu ne želi da se o tome i govori.

“Mađarskoj je ova utakmica jako bitna, biće izuzetno motivisana i spremna. Pripremićemo se najbolje što znamo i očekujem pozitivan rezultat. Uvidjeli smo mane protivnica, ali mislim da treba više da se fokusiramo na njihove dobre stvari. U kojem god sastavu Mađarska da igra, ipak je to rukometna velesila i moramo da joj pristupimo maksimalno ozbiljno”, kaže desni bek Crne Gore Đurđina Malović.

Mađarskoj nedostaju velike zvijezde, ali je u timu najveća – Anita Gorbic, koja će možda biti pod specijalnom prismotrom.

“Mađarska ima toliko zvučnih imena da ne bi trebalo nikoga posebno izdvajati. Moramo da imamo jednak pristup prema svima, da nikoga ne potcijenimo, ali ni da precijenimo”, naglasila je Malovićeva.

Jelena Despotović odlično poznaje rivala, jer već drugu sezonu igra za Debrecin.

“Mađarice su i bez ovih povrijeđenih igračica jako kvalitetne. Iskusne su, iza sebe imaju dosta jakih utakmica, jer imaju jednu od najboljih liga na svijetu. Protiv nas će sigurno imati veliki motiv”, upozorava 22-godišnja Podgoričanka.

“Mađaricama je napad najjače oružje, jako ih je teško zaustaviti, ali ih dosta dobro znam i nadam se da ćemo u tome uspjeti. Oslabljene su, ali su i dalje jake, jer imaju dosta dobrih pojedinaca. Mislim da će im naša agresivnost predstavljati najveći problem, jer se u Mađarskoj ne igra baš najkvalitetnija odbrana, tako da nisu navikle na jake duele”, zaključila je djevojka koja je oduševila savršenim izdanjem u finišu utakmice sa Češkom.

Kim Rasmusen: Još držimo sudbinu u našim rukama

Mađarska je u prva dva kola doživjela dva poraza i vadiće se protiv Crne Gore, koji ekipa Danca Kima Rasmusena mora da pobijedi sa najmanje četiri gola razlike.

“Crna Gora je potpuno drugačija od našeg prethodnog rivala, Danske. Moramo da pobijedimo sa bar četiri razlike, ali još držimo sudbinu u svojim rukama. Dobro znam sistem Crne Gore, jer sam puno puta igrao protiv njiha i sa klubom i sa reprezentacijom”, rekao je Rasmusen.

Enigma Milena Raičević – Tek danas će se znati da li igra

Milena Raičević zbog istegnuća mišića ramena desne, šuterske ruke, nije igrala protiv Češke. Kapitenka je juče odradila trening, ali je bilo očito da ne šutira punom snagom, a nije ni pucala sa distance dalje od šest metara.

Osjeća se bolje nego dan ranije, ali će odluka o tome da li će igrati biti donijeta tek jutros, oko 9 časova. Ako ne bude mogla da igra, u sastavu će umjesto nje biti Ivana Božović, jer Dragan Adžić, kao i svi selektori, ima pravo da tri puta mijenja igračice.

Poraz sa tri ili manje golova razlike vodi u Helsingborg

Pod uslovom da Danska u posljednjem meču grupe C opravda epitet favorita i savlada Češku, Crna Gora bi u drugu fazu mogla i ako izgubi od Mađarske sa tri ili manje golova razlike.

U tom slučaju bi tri ekipe imale po dva boda, a u tom slučaju se odlučuje po sljedećim parametrima – broju bodova u međusobnim mečevima (svi bi imali po dva), gol-razlici u tim susretima, većem broju pogodaka u duelima ekipa koje su izjednačene… Ako bi izgubile sa tri gola razlike, „lavice” bi u trouglu imale minus dva, baš kao i Mađarska, ali bi imale više postignutih pogodaka, jer su Češkoj dale 28, šest više od posljednjeg rivala u grupi. Crnu Goru dalje sigurno vode remi ili pobjeda. Ako prođu dalje, prenijeće dva boda, jer su Danska i Češka već izborile vizu.

 

Izvor: vijesti.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Na Evropskom prvenstvu krajem godine, rukometašice Crne Gore igraće u grupi sa Rumunijom, Češkom i Srbijom, odlučeno je na žrijebu u Beču. Šampionat će se igrati od 28. novembra do 15. decembra u Austriji, Mađarskoj i Švajcarskoj.
Snove o četvrtom uzastopnom učešću na olimpijskim igrama Crnoj Gori je raspršio čovjek koji nam je donio jedino odličje sa najveće smotre svjetskog sporta - tim Bojane Popović je u direktnom obračunu za odlazak u Pariz poražen od Slovenije Dragana Adžića 26:30, pa će niz učešća "lavica" na OI stati na tri, a "dežela" prvi put u istoriji biti dio elite.