Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

„Nikšić 2017“: ŽRK Budućnost

buducnost
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 17.05.2017. u 06:05

Nikšić će od 19. do 21. maja biti domaćin prestižnog internacionalnog rukometnog turnira za djevojke rođene 2000. godine i mlađe, na kojem će učestvovati osam renomiranih rukometnih škola iz zemlje i regiona. 

Danas predstavljamo ŽRK Budućnost Podgorica.

Klub je osnovan 13. februara 1949. godine i egzistirao je u sklopu Sportskog društva ”Budućnost”.

U sezoni 1984/85 ŽRK Budućnost osvaja  prvu titulu prvaka tadašnje SFR Jugoslavije. Iste godine ŽRK Budućnost osvaja i svoj prvi evropski naslov – Cup Winners’ Cup (Kup pobjednika kupova).Ubrzo u vitrine kluba stiže i drugi evropski trofej – EHF Cup u sezoni 1986/87.

U sezoni 2005/06 ŽRK Budućnost po drugi put osvaja Cup Winners’ Cup (Kup pobjednika kupova) i tako dodaje još jednu evropsku zvezdicu na svom grbu i dresu.

Regionalna liga – WRHL počinje 2008/09, a pored ŽRK Budućnost učestvuju ekipe iz samog evropskog vrha: Hypo Niederösterreich, Podravka, Krim, Zaječar, Metalurg itd. Prve sezone koja se igrala po sistemu svako sa svakim ŽRK Budućnost zauzima drugo mjesto, da bi u sezini 2009/10 osvojila prvi pehar ovog takmičenja na final four-u u Podgorici, a godinu nakon i obranila trofej na final four-u u Zaječaru. Drugu godinu zaredom ŽRK Budućnost brani trofej na final four-u u Baru i tako osvaja po treći put regionalno takmičenje.

Nakon samo nekoliko sezona, i to 2009/10 ŽRK Budućnost u finalu pobjeđuje dansku ekipu Kif Vejen i po treći put osvajaCup Winners’ Cup.

Projekat na kojem radi uprava kluba od prvog ulaska u tadašnji Kup šampiona, napokon se isplatio i ŽRK Budućnost po prvi put u svojoj istoriji u sezoni 2011/12. osvaja Ligu šampiona. Nakon sedam polufinala u vitrine kluba je stigao najveći pehar koji jedan sportski kolektiv može dobiti, pa je tako ŽRK Budućnost dobitnik Trinaestojulske nagrade, najvećeg priznanja u Crnoj Gori. U dvije finalne utakmice ŽRK Budućnost je bio bolji od mađarskog Đera i tako na svom amblemu dodao prvu zvjezdicu šampionskog sjaja.

Budućnost je u sezoni 2014/15 drugi put u klupskoj istoriji osvojila trofej Lige šampiona i to na impresivan način – ostvareno je 15 pobjeda uz samo jedan remi. ”Plave” su grupnu fazu završile sa pet pobjeda i samo jednim remijem (gostovanje Vardaru u Skoplju), u glavnoj rundi su ostvarile maksimalan učinak u šest mečeva, a nakon dva trijumfa protiv danskog Viborga u četvrtfinalu, popele su se na krov Evrope na finalnom turniru koji je 9. i 10. maja odigran u Budimpešti. Budućnost je u polufinalu deklasirala Vardar (27:17), a dominaciju je potvrdila i u meču za trofej u kojem je savladala Larvik (26:22) i zaokružila sezonu za pamćenje.

Na turniru kadetsku ekipu predvodiće Milanka Čelebić i Novak Ristović.

Na turniru će igrati i RK Sesvete (Zagreb), ŽRK Vardar (Skoplje), ŽRK Lokomotiva Zagreb, ŽRK Radnički Kragujevac, ŽRK Dubica, ŽRK Sutjeska i RK Levalea 2010. 

Organizator četvrtog po redu internacionalnog turnira je RK Levalea 2010. 

 

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Petar Eraković, 23-godišnji Nikšićanin, postao je novi igrač Rukometnog kluba Metković – Mehanika, koji nastupa u hrvatskoj Premijer ligi.
Snovi o Olimpijskim igrama i Parizu vremenski nijesu daleko. Zna to dobro i rukometašica Đurđina Jauković. Nakon više od dva mjeseca oporavka povrede koljena ima želju da se spremi i zaigra na Olimpijskim igrama u Gradu svjetlosti.