Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

PVK Nikšić navršio punoljetstvo i vratio se u bazen

pvk_niksic222
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 30.12.2016. u 06:47

U moru sportova koji su preplavljivali Nikšić u drugoj polovini XX vijeka među posljednjima, za koje su se zainteresovali naši sugrađani, bili su plivanje i vaterpolo. 

I pored blizine jezera, Krupca i Slanog, gdje je većina naših sugrađana naučila da pliva, išak su se radije odlučivali za borilačke sportive, fudbal, košarku i ostale discipline. Krivac tome je svakako i nepostojanje bazena, pa se sa najavom njegove izgradnje, krajem prošlog stoljeća, stvara ideja da se formira plivački i vaterpolo klub.

Nekoliko entuzijista krenula je u avanturu koja ove godine navršava punoljestvo, a njen naziv je Plivački-vaterpolo klub “Nikšić”. Samo ekipa ljudi, na čelu sa Goranom Delibašićem, zna kroz šta je prošla svih ovih godina, i koliko je bilo potrebno volje i odricanja da bi klub opstao sve to vrijeme. Ni sada im nije mnogo lakše, ali su od novembra mjeseca u prilici da treniraju na renoviranom bazenu u sklopu Sportskog centra, pa su im koliko-toliko olakšani uslovi rada. U tri nedjeljna termina, koje plaćaju djeca – članovi kluba, radi se u zimskim uslovima, a po viđenom na jednom od treninga stiče se utisak da ljubavi i entuzijazma ne fali ni kod trenera, a ništa manje ni kod djece.

”Klub je osnovan prije 18 godina, u toku  kojih smo uglavnom radili u ljetnjim mjesecima na jezeru Krupac, dok smo u zimskom periodu radili samo kada je bazen prvi put otvoren. Zbog njegovog kratkog funkcionisanja i mi smo se brzo vratili radu u ljetnjim mjesecima. U takvim uslovima kroz klub je prošlo preko 4.500 djece. Pored mene u klubu sa djecom radi još pet licenciranih trenera. Vesko Simanić, Vasilije Vlahović, Boris Ćuzović, Slaven Jovović i Dijana Simanić su licencirani treneri koji su i profesori fizičke kulture, a rade u vaterpolo sekciji, kao i sa neplivačima. Dvoje instruktora su, inače, bili polaznici naše škole i prve plivačke korake naučili su kod nas”, ističe Delibašić.

Koliko znače dobri uslovi rada, dokaz je i pionirska selekcija PVK “Nikšić”, koja je 2001. na Otvorenom prvenstvu Crne Gore u Kotoru osvojila prvo mjesto. To je bio period kratkog rada na bazenu,  koji je dao rezultate, pa se isti očekuju u predstojećem periodu. Međutim, klub je i pored osamnaestogodišnje tradicije ostavljen da se bori sam za termine koje moraju sami da finansiraju, pa su trenutnim statusom od strane nadležnih zatečeni.

“Mi smo prinuđeni da se snalazimo kako znamo i umijemo. I pored dugogodišnjeg rada i velikog broja akcija koje smo organizovali za najmlađe, pomoći od Opštine nema. Mi sada imamo i takmičarskih ambicija, jer smo još prije 15 godina dokazali da imamo potencijal, samo kada su obezbijeđeni elementarni uslovi. Zato, apelujemo i na nadležne organe, kao i na sve koji su u mogućnosti ,da nam pomognu, jer je interesovanje djece za plivanjem i vaterpolom ogromno. Dokaz je pun bazen na svakom našem treningu. U jednom terminu moramo da radimo i sa vaterpolistima, i sa neplivačima, kao i sa grupom koja se bavi korektivnim plivanjem”, naglasio je Delibašić u razgovoru za naš portal.

Ljubav prema sportovima u vodi lako je bilo primijetiti na treningu kojem smo prisustvovali. Veliki broj djece koja redovno dolaze na nikšićki bazen sigurno  mašta da jednoga dana budu poput Nikole i Mlađana Janovića, Predraga Jokića ili Miloša Šćepanovića.

Želja i volja kod djece i njihovih trenera, svakako, postoji.

 

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Prvi selektor vaterpolo reprezentacije Crne Gore, Petar Porobić iznenada je preminuo u 67. godini.