Ašanin: Nastavak rekonstrukcije i kadrovsko osnaživanje su prioriteti
Objavljeno: Četvrtak, Januar 12, 2017 - 09:22
Autor:
Mira Rovčanin - Dnevne novine

Direktor Opšte bolnice Nikšić, Ilija Ašanin, kaže da će se i u ovoj godini intenzivno raditi na rekosntrukciji i adaptaciji preostalog dijela te zdravstvene ustanove, nabavci nove medicinske opreme, ali i usavršavanju medicinskog kadra. 

Foto : onogost.me

Sve što je bilo redviđeno planom i programom Opšte bolnice Nikšić za prošlu godinu urađeno je, a to je podrazumijevalo, po riječima Ašanina, tehnološko, kadrovsko i medicinsko osavremenjavanje najveće Opšte bolnice u Crnoj Gori, a sve u cilju pružanja kvalitetne zdravstvene zaštite.

„Što se tiče poboljšanja usluga za smještaj pacijenata i u prošloj godini, kao i prethodnih, napravili smo značajan iskorak. Uspjeli smo, zahvaljujući donaciji američke ambasade u Crnoj Gori, da u potpunosti rekonstruišemo odsjek za urologiju. Dobili smo i podršku kroz isti program humanitarne pomoći  i za renoviranje odsjeka za oftamologiju“, naglasio je Ašnanin.

Po riječima Ašanina, rekonstrukcija Urologije podrazumijevala je adaptaciju 560 metara kvadratnih, po principu medicinskih apartmana. Radovi su podrazumijevali i zamjenu podova, plafona, vodovodne, elektro i termotehničke instalacije, ugradnju sistema za rashlađivanje i zagrijavanje prostorija.

„Iznad bolničkih kreveta su postavljeni bolesnički setovi, a pored ostalog, dobili smo i dio koji služi za komunikaciju pacijenta i medicinskog osoblja, odnosno dežurne sestre i doktora. To je jedan moderan prostor koji će našim korisnicima omogućiti i komforan boravak i način liječenja u Opštoj bolnici Nikšić“, rekao je Ašanin istakavši da će odjsek za urologiju biti predat na korišćenje krajem januara. 

U nikšićkoj bolnici u protekloj godini radilo se i na rekonstrukciji dijela krova hiruškog paviljona, počela je i rekonstrukcija liftova, a nabavljena je i nova medicinska oprema.

„Nabavili smo moderan aparat za gastroskopiju, tačnije video gastroskop koji je zadnja riječ tehnike, elektromotorni sistem za hiruške procedure u operacionom bloku kada je u pitanju ortopedija, pacijent monitore, EKG aparate  i još mnogo medicinske opreme koja umnogome olakšava rad našem osoblju“, istakao je Ašanin.

Unaprijeđen medicinski kadar

Iako je dosta urađeno u tehničkom smislu, Ašanin naglašava da je značajan pomak napravljen i u kadrovskom osnaživanju, što je od posebne važnosti za uspješan rad bolnice.

„Prije šest godina Opšta bolnica Nikšić imala je 30 ljekara specijalista, a sada ih ima 50. Ozbiljno se pristupilo ovom, po mom mišljenju, najznačajnijem problemu koji je imala nikšićka bolnica. Mislim da smo jednim kvalitetnim planom i uz razumijevanje resornog Ministarstva uspjeli da napravimo dobar dogovor da se određeni broj zaposlenih stručno usavršava kako bi se upotpunio nedostajući broj specijalista. Dug je period da se iškoluje jedan kvalitetan specijalista i mora se o tome na vrijeme razmišljati“, rekao je Ašanin.

Trenutno u Opštoj bolnici Nikšić radi 70 ljekara, od toga 50 su ljekari specijalisti, četiri subspecijalisti, a 20 je na specijalizaciji.

„Od tih dvadeset ljekara koji su na specijalizaciji prošle godine smo dobili ljekara specijalistu za interne bolesti, specijalistu za neurologiju i ono što je novina - specijalistu za patologiju. Tu specijalnost nijesmo imali u Opštoj bolnici Nikšić. Moja ideja je, a naišao sam i na razumijevanje direktora Specijalne bolnice  za plućne bolesti Brezovik, da napravimo zajednički tim ljekara patologa sa zajedničkom opremom kako bi osposobili i taj medicinski servis za naše građane. Veliku podršku za to imamo od Instituta za patologiju Crne Gore i to je nešto što će u narednom periodu riješiti značajan dio problema naših građana“, rekao je Ašanin.

 Rješavajući stručnu edukaciju zaposlenih postiže se i glavni cilj, a to je da što više građana Nikšića za svoje zdravstvene probleme nađe rješenje u svom gradu, što je moguće jedino, kako naglašava Ašanin, ako se iškoluje dovoljan broj kvalitetnog medicinskog kadra.

„Imamo još 14 specijalizacija koje su odobrene od strane Ministarstva zdravlja. Očekujemo da će uskoro biti raspisane te specijalizacije kako bi u narednih nekoliko godina imali dovoljan broj specijalista i subspecijalista iz svih oblasti“, naglasio je Ašanin.

Rekonstrukcija bolnice i ove godine

U 2017. godini po riječima Ašanina u Opštoj bolnici Nikšić nastaviće se sa rekonstrukcijom i adaptacijom preostalih odjeljenja.

„U posljednjih pet godina preko 80 odsto kompletnog prostora Opšte bolnice je rekonstruisano i to najvećim dijelom sredstvima iz donacija i jednim dijelom iz kapitalnog budzeta Vlade Crne Gore. U tom duhu ćemo i ove godine nastaviti i krajem januara započeti rekonstrukciju i adaptaciji odsjeka za oftamologiju. Iz jednog donatorskog projekta dobili smo odobrenje za izgradnju heliodroma. To će biti prvi heliodrom na mapi heliodroma Crne Gore. Vrijednost tih radova je oko 70.000 eura, očekujem da ćemo u ovoj godini taj projekat i realizovati. Imamo i dio operacionog bloka koji moramo rekonstruisati ove godine, kako bi ga napravili još uslovnijim i modernijim, iako postojeći operacioni blok po svim standardima  zadovoljava  bezbjedan boravak i rad“, kazao je Ašanin.

Direktor nikšićke bolnice kaže da će u ovoj godini biti nabavljena i nova medicinska oprema i to skener aparat, aparat za anesteziju, ultrazvučni kolor aparat sa kardiološkim sondama, oprema za potrebe operacionog bloka, novi automobil za transport najugroženijih pacijenata. 

 

Ukupno ocjena: 21

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Utorak, Januar 17, 2017 - 21:58
Dječje pjesmice pomažu razvoj govora kod beba

Odavno je poznato da umirujući ton razgovora i pjesmice prijaju bebinim ušima, a skeniranje mozga majke i djeteta dokazalo je – iz ugla nauke – da se njihove moždane vijuge počinju podudarati dok majka pjeva pjesmicu.

Ponedjeljak, Januar 16, 2017 - 20:01
Čudesni čaj od koprive

Kopriva je jedna od najljekovitijih biljaka. Za ublažavanje različitih tegoba koriste se njeni listovi ili korijen. Sadrži niz vitamina i minerala, a između ostalih B2, B5, K, C, provitamin A, zatim kalcijum, magnezijum, fosfor, histamin...

Ponedjeljak, Januar 16, 2017 - 18:33
U Nikšiću najviše oboljelih od multiple skleroze

U javnosti se mogu čuti ocjene da se oboljeli od multiple skleroze uspiješno liječe vitaminom D, a stručnjaci su potvrdili da taj vitamin, zaista, ima važnu ulogu u pojavi ove bolesti, kao i u progresiji oboljenja.

Nedjelja, Januar 15, 2017 - 21:51
Šta tijelo poručuje ako vam se jede slatko, masno ili slano?

Žudnje za određenom hranom nisu samo hir, već način na koji tijelo pokušava da vam kaže šta mu nedostaje.

Subota, Januar 14, 2017 - 22:06
Svakog dana jedan kivi

Kivi je veoma zdrava voćka bogata hranljivim sastojcima. Sadrži veliku količinu antioksidanasa, flavonoida i fitonutrijenata, a bogat je i biljnim vlaknima.