Institut za javno zdravlje: Jenjava grip
Objavljeno: Utorak, Januar 10, 2017 - 22:00
Autor:
onogost.me

Uvidom u elektronsku bazu podataka u Crnoj Gori, tokom prve nadzorne sedmice 2017. (period od 02.01. - 08.01.) prijavljene su 533 osobe sa simptomima nalik gripu (ILI), što predstavlja incidenciju od 85,9/100.000 stanovnika - za 56,6 odsto manju nego u prethodnoj sedmici, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Foto : Privatna arhiva

Tokom ove izvještajne sedmice Institutu za javno zdravlje nije prijavljen nijedan novi smrtni slučaj kod kog je laboratorijski potvrđena infekcija vriusom gripa. Ukupan broj prijavljenih smrtnih slučajeva, a koji se mogu pvoezati sa dokazanom infekcijom, u ovoj sezoni nadzora u Crnoj Gori je šest. Kod svih smrtnih slučajeva radilo se o hroničnim bolesnicima koji nisu vakcinisani protiv gripa.

U Evropskom regionu SZO registrovan je nastavak trenda porasta obolijevanja od gripa pri čemu je ove sezone registrovan najraniji početak masovnijeg obolijevanja u posljednjih sedam godina. U sezoni dominira ''sezonski'' virus gripa tip A, podtip H3N2 te je za očekivati da najpogođenije virusom budu osobe starije od 65 godina. Pridržavanje opštih i specifičnih mjera prevencije gripa predstavlja osnovu borbe protiv daljeg obolijevanja. Bez obzira na trenutnu raširenost virusa u populaciji, vakcina se može primiti bilo kada pri čemu je potrebno između dvije i tri sedmice da dodđe do nastanka adekvatne žaštite. Posebno je bitno da vakcinu prime osobe koje su najvećem riziku od razvoja komplikacija i smrtnih ishoda od gripa. Opšte preventivne mjere su: redovno provjetravanje prostorija, izbjegavanje bliskih kontakata sa oboljelim osobama, redovno pranje ruku i izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta, jer se virus na taj način unosi u organizam.

Preporuke o ograničenju posjeta pacijentima koji se nalaze u stacioniranim zdravstvenim ustanovama i dalje su na snazi.

 

Izvor: portalanalitika.me

Ukupno ocjena: 12

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Utorak, Mart 28, 2017 - 21:51
Dejstvo bijelog luka za koje nijeste čuli

Priroda nam uvijek nudi prirodne ljekove za mnoge bolesti, koji mogu značajno da poboljšaju naše zdravstveno stanje.

Ponedjeljak, Mart 27, 2017 - 21:43
Kako pomjeranje sata utiče na zdravlje?

Pomjeranje časovnika za jedan čas unaprijed, kojim se u nedjelju prešlo na ljetnje računanje vremena, može da uzrokuje zdravstvene poteškoće i niz štetnih posledica, tvrde naučnici sa Univerziteta Kolorado.

Subota, Mart 25, 2017 - 21:41
Koja vrsta energije vam nedostaje?

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, svi smo sazdani od različitih vrsta energija koje moraju biti u ravnoteži da bismo bili potpuno zdravi. Nedostaje li nam određene vrste energije, vježbanje može postati zamorno, neefikasno pa čak i nemoguće. Otkrijte kako tijelu vratiti snagu.

Petak, Mart 24, 2017 - 21:52
Deset stvari koje alkohol čini vašem organizmu

Konzumiranje alkohola ostavlja posljedice na ljudsko tijelo. Alkohol je depresant, što znači da usporava reakcije tijela na sve moguće načine. Stručnjaci navode da je tijelu, u prosjeku, potreban jedan sat da razloži jednu jedinicu alkohola, što može da varira u odnosu na godine, težinu i metabolizam osobe.

Četvrtak, Mart 23, 2017 - 22:04
Sezona alergija: Evo na šta sve trebate da budete spremni

Sve je više znakova koji nam govore da je proljeće pred vratima. I dok se neki vesele buđenju prirode, polen u zraku ipak će mnoge alergičare potjerati natrag u sigurnost njihovih domova.