Institut za javno zdravlje: Jenjava grip
Objavljeno: Utorak, Januar 10, 2017 - 22:00
Autor:
onogost.me

Uvidom u elektronsku bazu podataka u Crnoj Gori, tokom prve nadzorne sedmice 2017. (period od 02.01. - 08.01.) prijavljene su 533 osobe sa simptomima nalik gripu (ILI), što predstavlja incidenciju od 85,9/100.000 stanovnika - za 56,6 odsto manju nego u prethodnoj sedmici, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Foto : Privatna arhiva

Tokom ove izvještajne sedmice Institutu za javno zdravlje nije prijavljen nijedan novi smrtni slučaj kod kog je laboratorijski potvrđena infekcija vriusom gripa. Ukupan broj prijavljenih smrtnih slučajeva, a koji se mogu pvoezati sa dokazanom infekcijom, u ovoj sezoni nadzora u Crnoj Gori je šest. Kod svih smrtnih slučajeva radilo se o hroničnim bolesnicima koji nisu vakcinisani protiv gripa.

U Evropskom regionu SZO registrovan je nastavak trenda porasta obolijevanja od gripa pri čemu je ove sezone registrovan najraniji početak masovnijeg obolijevanja u posljednjih sedam godina. U sezoni dominira ''sezonski'' virus gripa tip A, podtip H3N2 te je za očekivati da najpogođenije virusom budu osobe starije od 65 godina. Pridržavanje opštih i specifičnih mjera prevencije gripa predstavlja osnovu borbe protiv daljeg obolijevanja. Bez obzira na trenutnu raširenost virusa u populaciji, vakcina se može primiti bilo kada pri čemu je potrebno između dvije i tri sedmice da dodđe do nastanka adekvatne žaštite. Posebno je bitno da vakcinu prime osobe koje su najvećem riziku od razvoja komplikacija i smrtnih ishoda od gripa. Opšte preventivne mjere su: redovno provjetravanje prostorija, izbjegavanje bliskih kontakata sa oboljelim osobama, redovno pranje ruku i izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta, jer se virus na taj način unosi u organizam.

Preporuke o ograničenju posjeta pacijentima koji se nalaze u stacioniranim zdravstvenim ustanovama i dalje su na snazi.

 

Izvor: portalanalitika.me

Ukupno ocjena: 5

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Ponedjeljak, Januar 23, 2017 - 21:56
Slanom vodom protiv glavobolje i začepljenog nosa

Kao domaći sprej za nos i sredstvo za grgljanje, slana voda odavno se koristi jer djelotvorno smiruje upale grla i održava disajne puteve vlažnima i bez patogena.

Ponedjeljak, Januar 23, 2017 - 17:11
U Crnoj Gori oko 55.000 oboljelih od dijabetesa

U Crnoj Gori se bilježi porast oboljelih od dijabetesa i prevalenca je oko 8 odsto, što se uklapa u svjetski prosjek, izjavio je internista endokrinilog dr Đorđe Krnjević.

Nedjelja, Januar 22, 2017 - 22:00
Zašto svakodnevno treba konzumirati med i cimet

Med i cimet zajedno su jedna odlična i ukusna kombinacija, sa kojom će se vaš organizam promijeniti na bolje. Samo jedna kašika dnevno je dovoljna da osjetite nevjerovatne promjene u svom organizmu.

Nedjelja, Januar 22, 2017 - 09:44
CDPR: Prestanite pušiti u pet koraka!

O štetnostima cigareta ste već sigurno upoznati. U Crnogorskom društvu za borbu protiv raka (CDPR) podjsećaju da su neka istraživanja kod nas pokazala kako puši preko četrdeset odsto osoba, dok od posljedica pušenja godišnje oboli nekoliko hiljada, a umre preko 1500 osoba.

Subota, Januar 21, 2017 - 22:00
Odmarajte češće, a kraće

Povremeni prekidi svakodnevne rutine pozitivno utiču na zdravlje, pa doktori savjetuju da je bolje da se ide na više kraćih odmora u toku godine, nego na jedan duži. Psiholog Džesika de Blum to poredi sa spavanjem.