Pet namirnica koje podižu imunitet tokom zime
Objavljeno: Ponedjeljak, Januar 9, 2017 - 22:05
Autor:
onogost.me

Svježe voće i povrće manje je dostupno tokom zime, pa ponekad treba biti kreativan u snabdjevanju organizma vitaminima, mineralima i drugih hranljivim materijama iz hrane.

Foto : Privatna arhiva

Osim citrusnog voća, u jačanju imuniteta mogu da posluže i ove namirnice.

Kefir

Ovaj fermentisani mliječni proizvod sadrži oligosaharide, vrstu složenih ugljenih hidrata koji hrane korisne bakterije u želucu i osnažuju imunitet. Čuvajte kefir na hladnom mjestu jer su aktivne kulture osjetljive na visoke temperature.

Kisjeli kupus

Kisjeli kupus jedan je od glavnih izvora vitamina C u zimsko vrijeme. S obzirom na to da nastaje tokom procesa fermentisanja, pun je zdravih bakterija koje čuvaju zdravlje želuca i štite organizam od bolesti.

Artičoke

Artičoke su odlična zamjena za probiotik. Sadrže nesvarljive hranlive materije koje hrane korisne bakterije u digestivnom traktu i jačaju dobro zdravstveno stanje organizma.

Banane

Banane su odličan izvor kalijuma i magnezijuma. Ovi minerali su izuzetno važni za tijelo u stanju stresa, iscrpljenosti i umora, pa predstavljaju odlične saveznike u jačanju imuniteta tokom zime.

Kombuha

Čaj od gljive koja je bogata B vitaminima daje preko potrebnu energiju u zimskim mjesecima, i odlična je alternativa gaziranim pićima. Imajte na umu da se ispijanje ove umjereno kisjele tečnosti ne preporučuje osobama koje boluju od želudačnih tegoba jer može da iziritira sluznicu.

 

Izvor: Buka

Ukupno ocjena: 28

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Subota, April 22, 2017 - 22:05
Topla kupka sagorijeva kalorije isto kao i hodanje

Došlo je ono doba godine kada naprasno svi žele da smršaju, jer ide ljeto, a činjenica da je već druga polovina aprila ljude zapravo tjera da budu pod totalnim stresom da neće stići da se dotjeraju na vrijeme. A, po prirodi, ljudi kada su pod stresom jedu još više.

Subota, April 22, 2017 - 12:31
Sportski centar: Predavanje o jogi i sirovoj ishrani

Udruženje Korina i Jazz Joga Montenegro večeras od 18h u Sportskom centru organizuju druženje uz jogu i razgovor o sirovoj ishrani. 

Petak, April 21, 2017 - 21:49
Savjeti: Kako se riješiti bradavica prirodnim putem

Godišnje posjete dermatologu su uvijek dobra ideja, ali često se desi da imate manjih problema s kožom, kao što su bradavice, koje ne zavrijeđuju dugo čekanje u redu.

Petak, April 21, 2017 - 12:26
IJZ: Protivnici vakcinacije iznose iskrivljene i neutemeljene podatke

Institut za javno zdravlje (IJZ) podržao je stav Ministarstva zdravlja da je država dužna da na svaki mogući način zaštiti, sačuva i unaprijedi zdravlje stanovništva, a posebno djece. 

Četvrtak, April 20, 2017 - 21:55
Jedan sat trčanja produžava životni vijek za sedam sati

Već je mnogo puta dokazano koliko je trčanje dobro za naše zdravlje, ali u novoj studiji naučnici su došli do saznanja kako jedan sat trčanja produžava život za sedam sati bez obzira na brzinu trčanja i pređene kilometre.