CEDIS: Ne možemo uticati na odluke REGAGEN-a o prihodima i cijenama

CEDIS
 • Autor onogost.me
 • 22.11.2022. u 16:50
Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) ne može uticati na odluku Regulatorne agencije za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti (REGAGEN) o visini odobrenog regulatorno dozvoljenog prihoda, pa samim tim ni na nivo utvrđenih cijena, osim u dijelu dostave dokumentacije koju zahtijeva Agencija, saopšteno je iz CEDIS-a.

Oni napominju da REGAGEN utvrđuje, a ne odobrava regulatorni prihod i cijene za korišćenje mreže.

Iz CEDIS-a koji je vlasnik distributivne infrastrukture preko koje se vrši distribucija električne energije napominju da je tom energetskom subjektu poslovanje strogo regulisano, u skladu sa Zakonom o energetici.

“Nadzor i kontrolu rada energetskog subjekta vrši Regulatorna agencija za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti (REGAGEN) u čijoj je isključivoj nadležnosti određivanje trajanja regulatornog perioda i utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena za korišćenje distributivnog sistema”, navodi se u saopštenju kompanije.

Napominju da je njihova obaveza da podnesu zahtjev i dostave svu potrebnu dokumentaciju na osnovu koje REGAGEN utvrđuje cijene.

“CEDIS je ispunio svoju zakonom propisanu obavezu i dostavio svu dokumentaciju na osnovu koje je REGAGEN preliminarno utvrdila ili bolje reći još uvijek utvrđuje, pošto je postupak u toku, regulatorno odobreni prihod i cijene korišćenja mreže za naredni regulatorni period”, navodi se u saopštenju.

Iz CEDIS-a poručuju da vjerujemo da je Agencija, pri analizi dokumentacije koju im je CEDIS dostavio, i pri utvrđivanju visine RDP i cijena, vodila računa o ravnoteži interesa CEDIS-a kao energetskog subjekta od vitalnog značaja za državu kao cjelinu sa jedne strane i interesa domaćinstava i drugih krajnjih korisnika sa druge strane, pri tome imajući u vidu globalnu energetsku i ekonomsku krizu.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Pored kompleksa Željezare najvjerovatnije će doći "Big" investitor koji je kupio “Delta siti” u Podgorici i koji će jedan sličan komleks napraviti tu. Već vidimo da je "Koni" uzet od jednog investitora i da će tu biti market. I čitav taj kraj će dobiti novi izgled, saopštio je predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević.
  Pregovori u vezi sa statusom službenika Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije biće nastavljeni narednih dana, kada se i konačan dogovor u korist zaposlenih, saopšteno je iz Ministarstva finansija nakon sastanka ministra Aleksandra Damjanovića sa predstavnicima sindikata.