Država će dati 15 miliona za akcije EPCG

EPCG
 • Autor onogost.me
 • 22.09.2022. u 12:38
Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je na današnjoj sjednici Vlade da će država kupiti za 15 miliona eura akcije Elektroprivrede (EPCG) putem berzanske prodaje koja je zakazana za sjutra.

On je naveo da je to ukupno 28 odsto vrijednosti akcija koje EPCG prodaje.

EPCG prodaje 10 odsto svojih akcija, odnosno ukupno 11.813.238 akcija.

Kako je saopšteno iz Montengroberze početna cijena po akciji je 4,49 eura.

Vlada je na sjednici 13. septembra dala saglasnost Elektroprivredi (EPCG) da proda na berzi svojih 10 odsto akcija, a u toj kupovini izvršna vlast – ako bude htjela – može učestvovati.

Kada je prošle sedmice na dnevnom redu sjednice Vlade bila ova tema Ministratvo kapitalnih investicija je zaduženo da pripremi Informaciju o reralizaciji tih zaključaka za današnju sjednicu, a to se međutim nije desilo, pa je informaicju pripremilo Ministarstvo finansija.

“Smatram da bi bilo šteta za EPCG da, zbog tokova novca, dopusti da se otuđe akcije kompanije u kojima je država vlasnik 88 odsto ove kompanije i da zato postoji potrebe da država, ako je to moguće otkupi sa 15 miliona eura do 28 odsto ponuđene vrijednosti akcija, imajući u vidu da je ovo mnogo niža cijena od prethodnih prodaja”, rekao je Damjanović.

On je dodatno pojasnio razloge zašto se država odlučuje na ovaj potez.

“Ako neko ima dilema vezano za ovaj posao i pita zašto država izdvaja novac za ovo, ponavljam sa 15 miliona eura možemo da kupimo 3,340 miliona akcija što je 28 odsto ponuđene akcija. Ovo je legalan, zakonit posao, u kojem država pospješuje likvidnost ovog preduzeća, na ovaj način onemogućava da se pojavi još neki kupac na berzi koji bi kupio eventualno još 10 odsto akcija, ušao u vlasničku strukturu, imao pravo na članstvo u bordu direktora i možda ograničavao strateške odluke države vezane za ovu kompaniju. Ovo je jedini mogući način da se utiče na bilanse EPCG, jer bi poništenjem akcije EPCG indirektno bila nanesena šteta državi. Onemogućićemo na ovaj način da se akcije kupe od nekog trećeg po cijeni koja je duplo niža od tržišne”, rekao je Damjanović.

Ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović je povodom današnje odluke Vlade izdvojio mišljenje.

Ministar odbrane Raško Konjević je kazao da ne bi volio ova vrsta transakcije ima “neku vrstu skrivene namjere”.

Konjević je predložio jedan od zaključaka da se zadužuju ministarstva, da se donese izvještaj o poslovanju EPCG.

“Bojim se da nemamo jasnu sliku o stanju u EPCG, a vlasnici smo. A s druge strane mislim da oni koji u naše ime upravljaju tom grupom nijesu u stanju da donose odluke koje korespondiraju trenutnom stanju. Onda bi nam to dalo mogućnost da damo smjernice za određene transakcije”, objasnio je Konjević  i kazao da su neophodne precizne informacije.

Damjanović je prihvatio dodatni zaključak Konjevića i kazao da će za narednu sjednicu prikupiti sve informacije energetskih kompanija u državi.

“Da sam bio uključen od početka u ovu priču zasigurno bih i ja podigao ruku. Uzdržam sam jer je cijeli proces vođen bez resornog ministra”, rekao je Ibrahimović.

Izvor: Vijesti.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  U Crnoj Gori se prema posljednjim podacima odmara oko 33 hiljade turista, što je 20 odsto više u odnosu na prošlu godinu, saopštila je direktorica Nacionalne turističke organizacije (NTO) Ana Tripković Marković. Kaže i da smo u na 70 odsto rekordne 2019.
  Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) odlučio je da se popust za električnu energiju za domaćinstva, koji je važio od 1. jula do 30. septembra, primjenjuje do kraja godine.