EPCG sjutra raspisuje Javni poziv za učešće u projektu Solari 5000+

EPCG
 • Autor onogost.me
 • 25.12.2022. u 13:58
Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) raspisaće sjutra, 26. decembra, Javni poziv za učešće u projektu Solari 5000+ (70MW), čija vrijednost iznosi 70 miliona eura.

To je saopšteno na današnjoj pres-konferenciji, na kojoj su učešće uzeli predsjednik Odbora direktora EPCG, Milutin Đukanović, glavni finansijski direktor Miro Vračar i izvršni rukovodilac Direkcije za OIE i menadžer projekta, Željko Pekić.

Javni poziv, kako su naveli biće objavljen u dnevnim novinama: Pobjeda, Vijesti i Dan, na Internet stranici EPCG (www.epcg.com), a rok za podnošenje prijava važi do 31. januara 2023. godine.

“Pravo učešća u projektu Solari 5000+ (70MW) imaju fizička i pravna lica – vlasnici/suvlasnici individualnih objekata i stambenih jedinica u zgradama do četiri sprata, koji redovno izmiruju mjesečne račune za utrošenu električnu energiju i mjesečne rate za otplatu duga, ukoliko postoji ta obaveza”, pojasnili su iz EPCG.

Objekti, kako dodaju, moraju biti izgrađeni u skladu sa zakonskom regulativom u oblasti prostornog planiranja i izgradnje objekata, sa odobrenom priključnom snagom koja, shodno važećem Zakonu o energetici, mora biti jednaka ili veća od snage fotonaponskog sistema koji se planira instalirati.

Ističu da objekti moraju imati trofazni priključak na distributivnu mrežu te krovne površine koje imaju dobar solarni potencijal.

“Pravo učešća u Projektu imaju i korisnici čiji objekti posjeduju jednu ili više krovnih površina orjentisanih južno, jugostično ili jugozapadno (krovne površine sa dobrim solarnim potencijalom), kao i korisnici čiji objekti posjeduju ravne krovne površine koje nijesu zasjenčene od strane susjednih objekata (zgrade, drveća,..)”, navodi se u saopštenju EPCG.

Prema njihovim riječima, pozitivni efekti projekta su višestruki, kako sa finansijskog aspekta za domaćinstva, privredu, fizička lica i EPCG, tako i sa aspekta očekivanja međunarodne zajednice u cilju smanjenja emisije štetnih gasova i povećanja korišćenja obnovljivih izvora energije.

“Budućem korisniku projekta pruža se mogućnost da instalira odgovarajući fotonaponski sistem i otplaćuje ga u jednakim mjesečnim iznosima kroz kreditni aranžman koji obezbjeđuje EPCG, maksimalno na period do 10 godina, u visini svog prosječnog mjesečnog računa za električnu energiju. Korisnici koji posjeduju obračunsko brojilo sa mjerenjem snage (tzv.maksigraf), pored mjesečnog iznosa za otplatu fotonaponskog sistema, zadržavaju obavezu mjesečnog izmirivanja stavke „Angažovanje mrežnog kapaciteta“, što će u konačnom mjesečnom iznosu biti u ravni prosječnog mjesečnog račun za električnu energiju”, naglasili su iz EPCG.

EPCG će, dodaju, budućim vlasnicima fotonaponskih sistema obezbijediti i popust u iznosu od 20 odsto od ugovorene vrijednosti investicije. Na ovaj način, kako navode, korisnik u projektu postaje vlasnik male solarne elektrane, koja je kapacitetom predviđena da približno (ili u potpunosti) zadovoljava njegove potrebe za električnom energijom.

“Fotonaponski sistem, koji u smislu ovog Javnog poziva, uključuje: fotonaponske panele (module), montažnu potkonstrukciju za potrebe pričvršćenja fotonaponskih panela na krovnu površinu objekta, invertore, kablovske vodove za priključenje sistema, ormare i zaštitnu energetsku opremu, sistem nadzora/monitoringa nad fotonaponskim sistemom, pametno brojilo, ostali materijal za stavljanje sistema u funkcionalno stanje, biće priključen u skladu sa tehničkim mogućnostima i zahtjevima budućih korisnika”, zaključuju u saopštenju.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da su isplaćene januarske zarade za 13.893 prosvjetna radnika, sa uvećanjem od 20 odsto, saopštio je ministar prosvjete Miomir Vojinović.
  Pravo vrijeme za Nikšić je SAD, poručio je lider Pokreta “Evropa sad” Milojko Spajić povodom otvaranja kancelarija te stranke u Nikšiću.
  Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obavjestilo je poljoprivredne proizvođače da je rok za upis obradivih površina u Sistem za identifikaciju zemljišnih parcela (SIZEP) 30. april.