Janjić: Elektronsko bankarstvo štedi vrijeme i novac, uskoro će se i krediti elektronski odobravati

batric_janjic1
Nebojša Radović
  • Autor onogost.me
  • 14.06.2017. u 14:51

Elektronsko bankarstvo na tržištu Crne Gore postoji odavno, ali je i dalje, čini se, nedovoljno „eksploatisano“ iako pruža brojne benefite, kao što su nepotrebno čekanje u redovima, plaćanje provizija itd.

Pružiti alate koji klijentima olakšavaju poslovanje nešto je bez čega se danas odnos između poslovnih partnera ne može zamisliti a jedan od alata je upravo elektronsko bankarstvo.

Direktor filijale Hipotekarne banke u Nikšiću, Batrić Janjić, ističe da elektronsko bankarstvo u toj kompaniji, funkcioniše besprekorno, kako za fizička, tako i za pravna lica, te da klijente stalno usmjeravaju na što češće korišćenje te vrste bankarstva jer jednostavno štedi vrijeme i novac.

„Možemo reći da po tom pitanju imamo odlične rezultate i da sve veći broj klijenata, fizičkih i pravnih lica, koristi adekvatne alate u dijelu elektronskog bankarstva. Klijenti su više nego zadovoljni rezultatima ovakve prakse, prije svega zbog troškova koje snižavaju na minimum, bez potrebnog dolaska u banku, čekanja u redovima i polaganja naloga, plaćanja određene bankarske provizije. Sve to mogu, maltene, besplatno uraditi sa svog ličnog računara ili pametnog telefona“, objašnjava Janjić.

Kao drugu stvar koju izdvaja u dijelu e-usluga Hipotekarne banke, navodi tzv. e-commerce servis.

„Banka je realizovala ovaj servis i dala klijentima na uslugu kako bi mogli na internet prodajnom mjestu omogućiti prodaju roba i usluga kupcima iz cijelog svijeta, bez vremenskih ograničenja i uz siguran način plaćanja. To otvara granice i mogućnosti svakog od nas koji djelujemo u Crnoj Gori, u smislu da možemo bilo koji proizvod, servis ili uslugu ponuditi bilo kome u svijetu. Bankarske provizije u tom smislu su promotivne“, ističe on.

Da se u toj kompaniji izuzetno posvećeni razvoju e-bankarstva navode i podatak da su tokom marta ove godine imali i workshop tj. radionicu, gdje su doveli dva izvanredna predavača koji su njihovim klijentima prezentovali sve mogućnosti internet trgovine, dok su bankarski komercijalisti dali osnovne informacije kako tu uslugu mogu da ostvare posredstvom Hipotekarne banke.

Sve je to, zaključuje Janjić, velika akcija  Hipotekarne banke koja je krenula u akciju omasovljavanja tržišta kada je u pitanju elektronsko bankarstvo.

„To je prvi vid ulaska u proces i postupak digitalizacije banke, gdje ćete moći uz što manje kontakata sa bankom preko šaltera dolaziti do informacija koje su za vas najpotrebnije. Čak i aplikacije za kredit će moći da se rade elektronskim putem, tako da, mislim da banke u inostranstvu, pogotovo u razvijenim državama, značajno usmjeravaju pažnju ka tom vidu poslovanja. Time smanjuju svoje troškove, bivaju dostupnije lokalnom tržištu za sve neophodne potrebe, dok, s druge strane, samo tržište pozitivno reaguje na nove načine poslovanja. Primarni razlozi su što klijent na taj način na brži, jeftiniji i lakši način dolazi do svih usluga koje su mu potrebne“, objašnjava on.

Zbog određenog rizika od zloupotreba, kojima podliježe, generalno, elektronski način komunikacije, Janjić napominje da su na tom polju uradili mnogo.

„Ulaže svoj maksimum u cilju sigurnosti svojih klijenata, kada su u pitanju platne kartice, koje su ujedno najosjetljiviji način plaćanja. U tom dijelu, mi koristimo 3D secure metod plaćanja putem interneta, gdje svaka internet transakcija zahtijeva dodatnu verifikaciju od strane klijenta, putem mejla ili SMS poruke. Mi redovno provjeravamo mrežu bankomata Hipotekarne banke koja posluje u Crnoj Gori i do sada nijesmo imali primjedbu nekog od klijenata kada je u pitanju korišćenje bilo koje platne kartice. Naravno, ne možemo uticati na bankomate drugih banaka u zemlji ili inostranstvu“, navodi on uz preporuku klijentima da uvijek budu oprezni u korišćenju tih sistema i načina plaćanja, te da provjere sajtove preko kojih rade neko plaćanje, kome daju podatke, kada podižu gotovinu, sa kojeg bankomata i na koji način.

  privredniportal.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Pored kompleksa Željezare najvjerovatnije će doći "Big" investitor koji je kupio “Delta siti” u Podgorici i koji će jedan sličan komleks napraviti tu. Već vidimo da je "Koni" uzet od jednog investitora i da će tu biti market. I čitav taj kraj će dobiti novi izgled, saopštio je predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević.
Pregovori u vezi sa statusom službenika Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije biće nastavljeni narednih dana, kada se i konačan dogovor u korist zaposlenih, saopšteno je iz Ministarstva finansija nakon sastanka ministra Aleksandra Damjanovića sa predstavnicima sindikata.