Kasni isplata druge rate bivšim rudarima

boksiti_22
Arhiva
 • Autor onogost.me
 • 11.10.2022. u 08:40
Isplata druge rate bivšim zaposlenima u rudarsko-metalskom sektoru koja je trebalo da bude isplaćena najkasnije do kraja septembra kasni, dok iz ministarstava ekonomskog razvoja i finansija “Vijestima” su kazali da će se ona desiti ubrzo, ne precizirajući tačan datum isplate.

Više korisnika ovih naknada, koji su to pravo ostvarili na osnovu posebnog zakona, požalilo se “Vijestima” da im isplata druge rate još nije uplaćena, iako je rješenjem definisano da je rok za isplatu kraj septembra.

”Ministarstvo finansija zajedno sa Ministarstvom ekonomskog razvoja i turizma (MERT) radi na pripremi i obradi zahtjeva, te se očekuje da će u najkraćem roku početi isplata, čim od resornog ministarstva dobijemo kompletnu dokumentaciju”, rečeno je iz Ministarstva finansija.

1.075 bivših radnika u rudarsko-metalskom sektoru je do sada dobilo rješenje za isplatu otpremnina.

Iz MERT-a su kazali da je isplata rate planirana odmah nakon što se zaključi odlučivanje po osnovu svih pristiglih prijava.

Skupština je krajem prošle godine usvojila Zakon o finansijskoj podršci za bivše zaposlene iz sektora rudarske i metalske industrije. Taj zakon je pripremilo Ministarstvo ekonomskog razvoja, dok je na njegovom čelu bio Jakov Milatović. Iz tog resora je ranije saopšteno da je ovim zakonom definisano da ostvarivanje prava na finansijsku podršku imaju osobe koje su bila zaposlene u kompanijama u sektoru rudarske i metalske industrije, a u čijoj vlasničkoj strukturi je bila država i kojima je prestao radni odnos uvođenjem stečaja u tim preduzećima.

10.000 do 12.000 eura iznosi otpremnina koja se isplaćuje u četiri jednake rate.

Pravo na ovu naknadu su mogli ostvariti bivši zaposleni koj su nakon uvođenja stečaja u kompanijama prijevremeno ostvarili pravo na penziju, zbog uvođenja stečaja u preduzećima nisu zasnovali radni odnos kod drugog poslodavca i oni koji nisu ostvarili pravo na dobijanje novca po osnovu socijalnih programa za isplatu otpremnina koje je ostvario organ državne uprave.

Iz MERT-a, kojim sada rukovodi Goran Đurović, navode da se naknada isplaćuje na polugodišnjem nivou u roku od dvije godine od dana pravosnažnosti pojedinačnih rješenja i dodaju da je od januara do marta ove godine pristiglo blizu 5.000 prijava bivših zaposlenih.

”U skladu sa tim, uloženi su maksimalni napori da se izađe u susret svim podnosiocima prijava i na što efikasniji način odgovori na zahtjeve. Odlučivanje po osnovu istih je pri kraju. Isplate dospjelih rata od strane Ministarstva finansija su već počele unazad nekoliko mjeseci i blagovremeno se vrše za sve osobe u čiju korist su do sada donijeta rješenja. Isplata druge rate planirana je ubrzo, odmah nakon što se zaključi odlučivanje po osnovu svih pristiglih prijava”, kazali su iz MERT-a.

Naveli su i da isključivo postoji jedinstvena baza podataka u kojoj se nalaze svi radnici koji su podnijeli prijave, a da su za neke od njih donijeta usvajajuća rješenja, dok su drugi odbijeni.

Prema njihovim riječima, do sada su donijeta rješenja u korist 1.075 radnika, mahom iz Rudnika boksita Nikšić, Kombinata aluminujuma, Rudnika olova i cinka Mojkovac, Rudnika Šuplja stijena Pljevlja i drugih.

”Radi se o iznosima novca od 10.000 do 12.000 eura po podnosiocu prijave”, poručili su iz MERT-a.

Rebalansom budžeta, koji je Skupština usvojila krajem septrembra, za isplate naknada bivšim radnicima u rudarskoj i metalskoj industriji predviđeno je dodatnih šest miliona.

Izvor: vijesti.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Sve vrste goriva u Crnoj Gori od ponoći su jeftinije jedan do devet centi, saopštilo je Ministarstvo kapitalnih investicija.
  Uprava prihoda i carina je od 1. januara do 30. novembra 2022. godine ostvarila bruto naplatu prihoda u iznosu od 1.908,9 miliona eura, što je za 170 miliona eura ili 10 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, a za 120 miliona eura ili 7 odsto više u odnosu na 2019. godinu. Ostvarena naplata je iznad plana prihoda u navedenom periodu za 163 miliona eura ili 9 odsto.