Kirsi život u rodnoj Finskoj zamijenila za seoski turizam u Pošćenju

finkinja
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 24.09.2018. u 13:10

Selo Pošćenje, kod Šavnika, nadomak kanjona Nevidio, već pet godina dom je finskoj državljanki Kirsi Hjuverinen koja je u našu zemlju došla još 2006. godine kao ekspert za turizam pri Nacionanoj turističkoj organizaciji.

Nakon šestogodišnjeg angažmana nije se vratila u svoju zemlju, već je odlučila da ostane u Crnoj Gori i razvija seoski turizam pošćenskog kraja.

„Sve što boli njih, boli i mene. Meni je bitno da razumiju gdje počinjemo da razvijamo turizam realno“, počinje priču ona.

Kako bi turiste zadržala makar dan više, Kirsi je došla na ideju da sada i kroz projekat, koji finansira čuveni Buking.com, unaprijedi život i turističku ponudu ovog kraja.

„Ideja je razvoj seoskog domaćinstava u saradnji sa etnom selom Nevidio i komšijama – kampom Jatak i restoranom Gnijezdo, zatim tri sela Pošćenje, Pridvorica i Petnjica. Znači, jedan dio razvoj seoskih domaćinstava, drugi dio lokalne seoske staze i očuvanje kulturne baštine“, objašnjava ona.

Njenu ideju s oduševljenjem podržali su ovdašnji turistički radnici. Etno selo Nevidio ovog se ljeta suočilo sa rekordnom posjetom i, nažalost, manjkom lokalnih proizvoda.

„Šesdeset odsto smo proizvoda morali nabavljati sa strane, a ne odavde. I što se tiče mesa i sira, jaja, svega što bi se ovdje moglo jednostavno nabaviti, samo da postoji mogućnost da stanovništvo može toliko da proizvede koliko je nama potrebno“, istakla je Vesna Šćepanović iz etno sela Nevidio.

Druga strana priče su netaknuta priroda i lokalne staze, a u njima je ovih dana uživala i bivša njemačka ambasadorka Gudrun Štajnaker.

„Ima još ogromnog potencijala za razvoj i sigurno ću se vratiti jer ovo je pravo mjesto za odmor, kada hoćete svjež vazduh, zdravo kretanje i mir“, obećava Štajnaker.

Njeno mišljenje dijeli i Kirsi.

“Nama su staze, lokalni proizvodi, hrana, kanjon naravno – razlog da turisti ostanu duže”, naglašava ona.

Gostoljubiv narod i prelijepa priroda, na jednoj i ekološka nekultura sa kojom se svakodnevno bori, na drugoj strani. Ukratko, to je njena slika ovog dijela Crne Gore iz kojeg, poručuje Kirsi , i ne misli skorije ići.

Izvor: RTCG

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Unija slobodnih sindikata (USSCG) dala je punu podršku akciji "Stop inflaciji" i pozvala Vladu da se pridruži antiinflacionoj kampanji i privremeno umanji akcize na gorivo u iznosu ne manjem od 40 odsto.
Od sjutra će građani u pet najvećih trgovačkih lanaca moći da kupuje i više od 25 proizvoda po minimalnim cijenama, najavio je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović.