Klasteri kao zamajac turističkog razvoja Nikšića

klast
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 13.07.2017. u 06:27

Odnedavno u Nikšiću postoje tri klastera nastala kao rezulat sve veće potrebe za udruživanjem loklanih preduzetnika i proizvođača, koji bi kroz zajednički nastup na tržištu mogli ostvariti mnogo veće benefite nego što je dosad slučaj bio.

Jednostavno, cilj je  povećanje konkurentnosti lokalnih proizvoda na domaćem i inostranom tržištu, kao i turistička promocija sredine u kojoj stvaraju.

Vođeni tom idejom danas imamo tri klastera i to: Klaster Agroturizam, Turistički klaster „Montenegro“ i Klaster „Riznica“. Danas predstavljamo Agroturizam.

Klaster Agroturizam

Kreiran je sa ciljem stvaranja novog turističkog proizvoda u Crnoj Gori koji će objediniti lokalne resurse, istorijske fakte i prirodne ljepote. Klaster Agroturizam nastao je kao odgovor na međunarodne turističke trendove. Predstavlja korak naprijed  za održivi razvoj crnogorskog turizma, za očuvanje ograničenih prirodnih resursa, pokretanje turizma na selu, u nezagađenoj prirodnoj sredini.

Čine ga četiri domaćinstva: Farma Miljanić, Vinarija Dabović, Arboretum Grahovo i proizvođač organskog povrća Đorđe Bulajić.

Farma Miljanić se nalazi na 20-om km magistralnog puta Nikšić – Herceg Novi – Trebinje, smještena na prostoru od 96ha zemljišta koje je organski sertifikovano.

Farma ima oko 250 alpskih koza koje su smještene u objektima ukupne površine 900m2, sa pratećom opremom (mašinska muža i laktofriz za hlađenje mlijeka). Pogon za preradu – sirara, nalazi se u Gornjem Polju, u mjestu Vidov potok.

Objekat je izgrađen po standardima Veterinarske uprave i Pravilniku organske proizvodnje. Osim kozjeg mlijeka, farma Miljanić se bavi i proizvodnjom salamurnog sira, polutvrdog sira – „Lider“, sira u maslinovom ulju i surutke. Asortiman je u 2016-oj godini dopunjen “Crnogorskim sirom iz mješine”.

Sirevi porodične farme Miljanić proizvedeni su po tradicionalnoj crnogorskoj recepturi, upotpunjenoj savremenim tehnološkim metodama. Sam proces zrenja daje ovim sirevima specifičan miris i ukus sa prepoznatljivom karakteristikom kozjeg mlijeka.

Botanička bašta (Arboretum) porodice Kovačević u Grahovu, lokalitet Čeline, je prvi zaštićeni prirodni objekat na teritoriji opštine Nikšić. Ova botanička bašta je upisana u Centralni registar zaštićenih objekata prirode 12. juna 2000. godine i ima status spomenika prirode.

Arboretum je podigao pokojni general Vojo Kovačević na svom imanju oko kuće, na površini od 9940m². Donoseći biljke sa svih kontinenata, pokušavao je da ih održi u uslovima umjereno- kontinentalne klime na nadmorskoj visini od oko 750 metara, gdje uticaj Mediterana znatno umanjuje temperaturne ekstreme kontinentalne klime. Ova botanička bašta predstavlja jedinstvenu hortikulturnu cjelinu sa oko 127 autohtonih i alohtonih vrsta drveća, žbunja i povijuša.

Navešćemo samo neke od karakterističnih vrsta i varijeteta, koje su se u postojećim bioekološkim uslovima odlično aklimatizovale, kao što su: Pinus strobus ( Vajmutov bor ), Pinus wallichiana (himalajski borovac ), P.halepensis ( alepski bor ), A .pinsparo  (španska jela), A. Cephalonika (grčka jela), Picea pungens (bodljikava smrča ), P. Omorika (Pančićeva omorika), Thuja occidentalis ˝Columna˝ (američka tuja), Sequoia gigantea (kalifornijska sekvoja), Liriodendron tulipifera (tulipanovac), Quersus borealis (američki crveni hrast), Quersus ilex (česmina) i mnoge druge.
Danom Arboretuma proglašen je 20. septembar, koji je ujedno i Dan ekološke države Crne Gore.

Imanje “Đedovina” nalazi se u Grahovu, u vlasništvu je Đorđa Bulajića, koji se već šest godina uspješno bavi organskom proizvodnjom povrća.

Uspio je svoje proizvode da nametne crnogorskom primorju, Podgorici, renomiranim restoranima, hotelima…

Njegovi proizvodi se baziraju na ljetnju turističku sezonu, ali i tokom zime, gdje ih čuva u staroj kamenoj kući bez zamrzavanja.

Više faktora je uticalo na to da se osim proizvodnjom, Bulajići bave i turizmom na svom imanju.

Između ostalih, osluškivao je puls i želju kupaca da dođu i vide gdje to on proizvodi, način na koji to radi, ali i mogućnost da sami uberu proizvod koji žele da kupe.

On svoje povrće uzgaja na 700 metara nadmorske visine i dobitnik je Nagrade za najboljeg organskog proizvođača u Crnoj Gori.

Vinarija Dabović je smještena u selu Nudo i pripada Grahovsko-nudolskom subregionu. Stručnjaci ovaj region smatraju jednim od najtajanstvenijih vinogradskih subregiona u Crnoj Gori.

U Nudolu vlada izmijenjeno-mediteranska klima. Lokalitet sela, sudar kontinentalne i mediteranske klime uzrokuju strujanje vazduha, koji ne dozvoljavaju razvoj raznih bolesti koje napadaju vinovu lozu, pa se tretiranje loze vrši samo par puta godišnje i to samo bakarnim sredstvima, koja se u pojedinim zemljama smatraju organskim sredstvima (Italija), tako da bi se i za ova vina moglo reći da su skoro pa organska.

Na međunarodnom sajmu u Austriji sva tri proizvoda ove vinarije (crno vino, bijelo vino i lozova rakija) su svrstani u kategoriju “organic”.

Vina proizvedena uz pomoć moderne tehnologije sačuvala su originalnu sortnu aromu i karakter kraja.

Proizvodnja se zasniva na stoljetnom znanju i tradiciji kraja, uz postepeno uvođenje novih tehnologija, a sve u cilju očuvanja prirodnosti i bogatstva sastojaka, aroma i ukusa.

Ova vina se nose i piju širom Evrope i svijeta. Kvalitet potvrđuju međunarodna priznanja na sajmovima u Zagrebu, Splitu, Mostaru, Novom Sadu, Beču. Do sad je osvojeno 18 međunarodnih za kvalitet pića.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Pored kompleksa Željezare najvjerovatnije će doći "Big" investitor koji je kupio “Delta siti” u Podgorici i koji će jedan sličan komleks napraviti tu. Već vidimo da je "Koni" uzet od jednog investitora i da će tu biti market. I čitav taj kraj će dobiti novi izgled, saopštio je predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević.
Pregovori u vezi sa statusom službenika Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije biće nastavljeni narednih dana, kada se i konačan dogovor u korist zaposlenih, saopšteno je iz Ministarstva finansija nakon sastanka ministra Aleksandra Damjanovića sa predstavnicima sindikata.