Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Mujović o Željezari: Novi javni poziv bi bio najčistije pravno rješenje

Vlada Crne Gore
 • Autor onogost.me
 • 05.07.2024. u 08:13
Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović saopštio je za TVCG da se nazire rješenje za nikšićku Željezaru, ali da bi možda zbog pravnih dilema trebalo raspisati još jedan javni poziv za zakup, ovaj put na 50 godina.

"Nazire se rješenje, ali daleko smo od euforije i isticanja toga da smo riješili sve probleme”, kazao je Mujović.

On očekuje da bi nakon zakupa, za oko godinu, mogla da počne proizvodanja u Čeličani i Kovačnici.

Kazao je da je urađeno sve da se taj problem riješi. Išlo se, kako ističe, korak po korak i da se vidi koliko se najviše može dobiti od Željezare u korist radnika.

Podsjetimo, Zaštitnica imovinsko-pravnih interesa dala je saglasnost na prečišćenu verziju Nacrta ugovora o zakupu pogona nikšićke Željezare koji je Elektroprivreda usaglasila sa ponuđačem iz Švajcarske, kompanijom "8B Capital S.A." i prema kome ta kompanija može zakupiti pogone Čeličane i Kovačnice na 50 godina, ali ne može steći pravo svojine u nikšićkoj fabrici.

Prvobitno je Nacrt ugovora predviđao pravo da švajcarska kompanija stekne pravo svojine, što nije prošlo Skupštinu akcionara EPCG.

Mujović kaže i da je prema mišljenju zaštitnice Odbor direktora EPCG odgovoran za to da li je u skladu sa zakonom ono što je ponuđeno u javnom pozivu sa onim što se predviđa ugovorom sa Švajcarskom kompanijom.

Ministar međutim podsjeća da je u javnom pozivu zakup ponuđen na pet i 10 godina, dok bi u ugovoru sa zakupcem to bilo 50 godina.

“Pravnici EPCG treba da procijene da li je to u skladu sa zakonom i javnim pozivom”, kazao je Mujović i pozvao na još jedno pravno perispitivanje.

“Postoji ta skrivena poruka Zaštitnice imovinsko-pravnih interesa da pravnici EPCG procijene da li je tekst javnog poziva u skladu sa onim što predviđeno ugovorom, možda bi bilo i pravno najčistije da se čak i ovaj poziv poništi da se pokrene novi javni poziv u kojem će se reći - ne idemo na pet i 10 godina veća na 50 godina. Možda bi se sa pravnog aspekta to trebalo da bude najčistije rješenje”, kazao je Mujović.

On smatra i da bi zakup Željezare na 50 godina bio ekonomski isplativ.

Ministar kaže i da će ovu priču smatrati završenom kada radnici budu zadovoljni.

Mujović je saopštio da je taj resor naslijedio veliki broj problema, među kojim su i Željezara, rudnik Brskovo, rijeke Ćehotine

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  1

  1. da radi ne 50 godina no dugo dugo kao sto je radila sa 8000 radnika i pitanje za ministra Mujovica sta ce biti o isplati bivsih radnika Ad Boksiti u stecaju

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Nacionalna turistička organizacija (NTO) raspisala je javni poziv za podnošenje zahtjeva za dobijanje novčane podrške za unapređenje organizovanih avionskih dolazaka putem zajedničke marketing kampanje sa turoperatorima za ovu i narednu godinu u okviru koga je opredijeljeno 510 hiljada eura. Od ukupne sume 200 hiljada je za ovu, a 310 hiljada za narednu godinu.
  Tenderima i nepotrebnom administrativnom precedurom samo se gubi vrijeme u borbi protiv bolesti potkornjaka u šumama na području plavske, kao i drugih crnogorskih opština, pa je potrebno hitno uključivanje države sa svim njenim kapacitetima.