Od januara cijene porasle za 10 odsto

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 14.09.2023. u 14:55
Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u avgustu 2023. godine u odnosu na jul 2023. u prosjeku su više za 1,7%, saopštio je Monstat.

‘Potrošačke cijene u avgustu 2023. u odnosu na isti mjesec prethodne godine, u prosjeku su više za 8,6%“, pokazuju podaci Monstata.

Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena u grupama: gorivo i mazivo za motorna vozila, čvrsta goriva, povrće, meso, odjeća, cipele i ostala obuća, usluge smještaja, voće.

„Potrošačke cijene u periodu januar-avgust 2023. godine, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, u prosjeku su više za 10,1%“, navode u Monstatu.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u avgustu 2023. godine u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen je rast u grupama: Prevoz (3,9%); Odjeća i obuća (2,3%).

„Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (2,2%); Restorani i hoteli (1,9%); Hrana i bezalkoholna pića (1,7%); Rekreacija i kultura (1,3%); Namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana (0,4%); Zdravlje (0,3%); Alkoholna pića i duvan (0,1%), dok je pad cijena zabilježen u grupama: Ostala dobra i usluge (-0,3%)“, saopšteno je iz Monstata.

Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Najveći procenat građana, 63,9 odsto, živi u domaćinstvima koja ne mogu priuštiti nedjelju dana godišnjeg odmora van kuće, dok najmanji procenat, 13,9 odsto, živi u domaćinstvima koja ne mogu priuštiti adekvatno zagrijavanje stana ili kuće. To su podaci iz Ankete o dohotku i uslovima života u 2022. godini, koju je objavio Monstat.
  Jasna Vujović iz Direktorata za unutrašnje tržište i konkurenciju kazala je da nadležni očekuju da će akcija Stop inflaciji uticati na smanjenje opšte, ali i stope inflacije hrane. Poručila je da proizvodi antiinflacione korpe ne mogu biti ispod prosječnog kvaliteta za određenu grupu, te da liste nijesu konačne, već da će se proširivati.