Odluka o ukidanju člana Zakona o PIO biće objavljena u ponedjeljak

old-450742_960_720
pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 27.10.2023. u 17:05
Službeni list je dobio odluku Ustavnog suda o ukidanju odredba člana 17 stav 1 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i biće objavljena u ponedjeljak 30.10.2023. godine", saopšteno je "Vijestima" iz Službenog lista.

Ova odluka stupa na snagu od dana objavljivanja, tako da će utorak biti prvi dan da ne važi odredba po kojoj su žene mogle da idu u penziju sa 64 godine starosti i muškarci sa 66 godina ako su imali minimum po 15 godina staža.

Sada će jedini uslov za penziju biti punih 40 godina staža osiguranja.

Ustavni sud je odlukom naredio Vladi da u roku od 30 dana donese novi tekst zakona, koji mora biti u skladu sa ocjenom Suda da žene ne smiju biti pozitivno diskriminisane u odnosu na muškarce.

Tim novim predlogom Vlada bi mogla da vrati rješenje da se u penziju ide i sa minimum 15 godina staža, ali da muškarci i žene budu ravnopravni po broju potrebnih godina života ili da navede drugačije obrazloženje zašto žene treba imati privilegovaniji status.

Izvor: vijesti.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  4

  1. Ne mogu da vjerujem da se ovo dešava
   Zar mislite da je narod stado ovaca pa će da dozvoli ovo sto ste naumili , gospodo vaše dupe je u foteljama i vi možete tako da radite odnosno ništa i ne radite osim sto donosite odluke koje samo odgovaraju vašem dupetu ovo je sramno državo reaguj

   1. Госпођа судијица ДПС ради како њој одговара.Срам да је буде. Тако су сви дпс мислили о народу.Себи у џепове.Мисли да ће јој проћи ово. Народ ако ишта има у глави да изађе на улицу и пред уставни суд.Знало се ко је госпођа ,па су је изгласали.А сад она коло води.Срамота за суд у којем сједи оваква сподоба и они који су је подржали.Пензије њима па поново бирати судије.Ваљда у овој јадној држави има часних судија.Али ми се чини ко их је све учио о праву и васпитавао да смо далеко од тога.

  2. Svaka čast. o5
   ste pokazali koja ste veličina od ljudi. Šta će bilo kom penzija sad kad država grca. Sad treba da istrajemo i ne brinemo brige, ima ko već da misli o nama.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Budžet za narednu godinu projektovan je na 3,4 milijarde i analizirali smo sveobuhvatno prihodno i rashodno stanje, saopštio je ministar finansija Novica Vuković gostujući u Dnevniku Televizije Crne Gore. Dodao je da iduće godine na naplatu stiže dug od pola milijarde.
  Skupštinski odbor za ekonomiju, finansije i budžet dao je zeleno svjetlo Agenciji za zaštitu konkurencije (AZK), ali ne i Komisiji za zaštitu prava u javnim nabavkama za prošlogodišnje izvještaje.