Ozvaničeno povećanje plata u prosvjeti

rtcg.me
 • Autor onogost.me
 • 30.12.2022. u 15:28
Ministar prosvjete Miomir Vojinović i predsjednik Sindikata prosvjete Crne Gore Radomir Božović potpisali su danas u Ministarstvu prosvjete Granski kolektivni ugovor za oblast prosvjete, kojim su kroz izmjene i dopune predviđene brojne povoljnosti u cilju poboljšanja materijalnog statusa prosvjetnih radnika.

Vojinović je naglasio da se od 1. januara 2023. godine, svi koeficijenti složenosti uvećavaju za 20%, kao i da će se ovi koeficijenti od 01. januara 2023. godine, kao i 2024. godine uvećati za dodatnih 10%.

Ono što je sastavni dio ovog Granskog koolektivnog ugovora, kako se navodi u saopštenju Ministarstva prosvjete, su i obavezne jubilarne nagrade, uvećanje koeficijenta za higijeničarke u vrijednosti od 45%, uvećanje od 25% za kategorije poslova: domar, ložač, vozač, magacioner -III nivo, kao i uvećanje od 25% za poslove na pripremanju hrane (kuvar)- III stepen, a za IV stpen predviđeno je uvećanje od 20%.

Takođe, vaspitači i medicinske sestre koji rade u onim vrtićkim grupama koje pohađa broj djece procentualno veći od 20% u odnosu na propisani, mogu očekivati dodatno uvećanje od 3 %. Stručni saradnici u obrazovnim ustanovama koju pohađa između 1000 -1500 učenika mogu očekivati dodatno povećanje od 3%, a ukoliko rade u ustanovama koje broje preko 1500 učenika, dodatnih 5 %.

Ministar je istakao da su ovim Ugovorom preduzeti koraci u procesu rješavanja problema prevoza prosvjetnih radnika, iako to nije zakonska obaveza Ministarstva prosvjete.

“Ova regulacija procesa podrazumijeva da se zaposleni sa spiska zaposlenih koji putuju na radno mjesto koje je više od 10 km udaljeno od mjesta prebivališta, prije raspisivanja konkursa na slobodno radno mjesto na neodređeno vrijeme, može preuzeti sporazumno. Direktori ustanova spisak zaposlenih koji putuju dostavljaju i Ministarstvu prosvjete i resornom Sindikatu”, naveo je Vojinović.

Kako je i da su potpisivanju Granskog kolektivnog ugovora prethodili iscrpni pregovori koje je vodila Radna grupa, sastavljena od članova Ministarstva i Sindikata prosvjete, kao i sastanci sa ministrom finansija Aleksandrom Damjanovićem. Ministar je izrazio posebno zadovoljstvo što je Glavni odbor SPCG gotovo jednoglasno prihvatio izmjene i dopune Granskog kolektivnog ugovora.

“Izražavam svoj lični stav da je ovo istorijski trenutak za naše prosvjetare, imajući u vidu da povećanje na ovom nivou do sada nije zabilježeno, i dijelim iskrenu vjeru i nadu da ćemo i tokom 2024. godine i 2025. godine uraditi sve kako bi se dodatno poboljšao materijalni status prosvjetnih radnika”, poručio je ministar.

Predsjednik SPCG Radomir Božović istakao je da je Granski kolektivni ugovor potpisan zahvaljujući konstruktivnoj saradnji zasnovanoj na postignutim kompromisima.

On je poručio da potpisivanjem ovog GKU-a borba za položaj prosvjetnih radnika ne prestaje, te da će SPCG nastaviti da svim svojim kapacitetima i znanjem doprinosi poboljšanju materijalnog i pravnog položaja prosvjetnih radnika, kao i da radi na podizanju ugleda ove profesije.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da su isplaćene januarske zarade za 13.893 prosvjetna radnika, sa uvećanjem od 20 odsto, saopštio je ministar prosvjete Miomir Vojinović.
  Danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv raka kao jedinstvena inicijativa za borbu protiv ove globalne epidemije i njegov cilj je usmjeren na četiri osnovne tačke: promocija zdravog načina života, omogućavanje ranog otkrivanja bolesti, postizanje dostupnog liječenja za sve i poboljšanje kvaliteta života oboljelim, saopšteno je iz Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR).
  Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obavjestilo je poljoprivredne proizvođače da je rok za upis obradivih površina u Sistem za identifikaciju zemljišnih parcela (SIZEP) 30. april.