Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
15:06
22.10.2018.

Poslodavci protiv isplate zarada iz dva dijela

Isplata zarada iz dva dijela, odnosno na 15 dana, predstavljala bi novo opterećenje za privredu u Crnoj Gori, saopštili su iz Unije poslodavaca (UPCG).


Isplatu zarada zaposlenima na 15 dana predložio je nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović.

Damjanović, koji je i bivši predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju, ranije je ocijenio da bi to pozitivno uticalo na bržu cirkulaciju novca, brži obrt i na ekonomske tokove, ali da tu ideju treba pažljivo analizirati.

U Uniji poslodavaca smatraju da je nerealno da bi privreda mogla izdržati novo opterećenje u teškoj ekonomskoj situaciji, piše Pobjeda.

Prema njihovim riječima, Crnu Goru još karakteriše veoma teška ekonomska situacija u privredi, koja se posebno ogleda kroz neriješene dužničko-povjerilačke odnose i probleme naplate potraživanja, izraženu nelikvidnost velikog broja preduzeća, ogroman broj računa u blokadi i konstantne probleme finansiranja biznisa.

„Nerealno je i ekonomski potpuno neopravdano očekivati da bi privredni subjekti mogli izdržati bilo kakvo novo opterećenje, a posebno ono koje bi dodatno ugrozilo njihovu i inače upitnu održivost“, objasnili su iz Unije poslodavaca.

Oni su dodali da socijalni partneri nikada nijesu pominjali petnaestodnevnu isplatu zarada.

Generalni sekretar Saveza sindikata Crne Gore (SSCG) Duško Zarubica kazao je da bi se prije svega trebalo izboriti da se poštuju važeća zakonska rješenja, odnosno da se zarade isplaćuju redovno svakog mjeseca, da se dio ne daje „na ruke“ i da se redovno plaćaju porezi i doprinosi.

"Sindikat smatra da se moraju poštovati zakonska važeća rješenja. To znači da se za svaki prethodni mjesec redovno primi zarada - neto i bruto. Da se redovno plaćaju i porezi i doprinosi", objasnio je Zarubica.

On je kazao da Sindikat nikada nije dobio inicijativu o isplati zarada u dva dijela. „Sindikat o toj inicijativi niko nije obavijestio. Ali u slučaju da dobije zvanični predlog Sindikat bi ga prvo izanaliziro detaljno i na radnim tijelima zauzeo stav. Nakon opsežnih konsultacija donosi se stav. Mi jednostavno tako funkcionišemo", dodao je Zarubica.

U Montenegro biznis alijansi (MBA) smatraju da sada nije cjelishodno da se uvede isplata zarada u dva dijela.

Kako su naveli, u razvijenim ekonomijama se uglavnom zarade isplaćuju više puta mjesečno.

U toj alijansi smatraju da nije jednostavno odgovoriti na pitanje da li bi isplata zarada iz dva dijela pozitivno uticala kroz bržu cirkulaciju novca, odnosno obrt, na ekonomske tokove.

„Nije jednostavno dati decidniji odgovor. To je isuviše kompleksno. U principu, odgovor bi, na prvi pogled, mogao biti pozitivan, ali s obzirom na to koje sve ekonomske i druge okolnosti na tako nešto utiču, nije jednostavno odgovoriti. I pored toga što mi volimo crno-bijele odgovore“, kazali su iz MBA.

 

Izvor: Pobjeda

Ostale vijesti iz kategorije

 • 10:40
  16.2.2019.

  Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je danas javni poziv za podršku investicijama u voćarstvu, kroz koji crnogorski voćari mogu dobiti bespovratnu podršku do 50 odsto ukupne investicije za podizanje i modernizaciju voćnih zasada.

 • 08:24
  15.2.2019.

  Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja obavijestilo je zainteresovane poljoprivredne proizvođače da mogu početi sa predajom zahtjeva za subvencije u biljnoj proizvodnji koje su oprediljene kroz mjeru Direktnih plaćanja u Agrobudžetu za ovu godinu.

 • 09:37
  14.2.2019.

  U nikšićkom birou rada uveliko se odvijaju aktivnosti na animiranju nezaposlenih sa evidencije Zavoda za sezonsko zapošljavanje. U toku su predselekcije i selekcije zainteresovanih  za rad u predstojećoj  sezoni.

 • 07:34
  14.2.2019.

  U skladu sa Zakonom o energetici i Opštim uslovima za snabdijevanje električnom energijom EPCG je, u svojstvu snabdjevača krajnjih kupaca, utvrdila i na svom portalu objavila Odluku o utvrđivanju cijena električne energije za kupce priključene na elektrodistibutivni sistem, koja će važiti od 1. marta 2019.