Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
15:06
22.10.2018.

Poslodavci protiv isplate zarada iz dva dijela

Isplata zarada iz dva dijela, odnosno na 15 dana, predstavljala bi novo opterećenje za privredu u Crnoj Gori, saopštili su iz Unije poslodavaca (UPCG).


Isplatu zarada zaposlenima na 15 dana predložio je nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović.

Damjanović, koji je i bivši predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju, ranije je ocijenio da bi to pozitivno uticalo na bržu cirkulaciju novca, brži obrt i na ekonomske tokove, ali da tu ideju treba pažljivo analizirati.

U Uniji poslodavaca smatraju da je nerealno da bi privreda mogla izdržati novo opterećenje u teškoj ekonomskoj situaciji, piše Pobjeda.

Prema njihovim riječima, Crnu Goru još karakteriše veoma teška ekonomska situacija u privredi, koja se posebno ogleda kroz neriješene dužničko-povjerilačke odnose i probleme naplate potraživanja, izraženu nelikvidnost velikog broja preduzeća, ogroman broj računa u blokadi i konstantne probleme finansiranja biznisa.

„Nerealno je i ekonomski potpuno neopravdano očekivati da bi privredni subjekti mogli izdržati bilo kakvo novo opterećenje, a posebno ono koje bi dodatno ugrozilo njihovu i inače upitnu održivost“, objasnili su iz Unije poslodavaca.

Oni su dodali da socijalni partneri nikada nijesu pominjali petnaestodnevnu isplatu zarada.

Generalni sekretar Saveza sindikata Crne Gore (SSCG) Duško Zarubica kazao je da bi se prije svega trebalo izboriti da se poštuju važeća zakonska rješenja, odnosno da se zarade isplaćuju redovno svakog mjeseca, da se dio ne daje „na ruke“ i da se redovno plaćaju porezi i doprinosi.

"Sindikat smatra da se moraju poštovati zakonska važeća rješenja. To znači da se za svaki prethodni mjesec redovno primi zarada - neto i bruto. Da se redovno plaćaju i porezi i doprinosi", objasnio je Zarubica.

On je kazao da Sindikat nikada nije dobio inicijativu o isplati zarada u dva dijela. „Sindikat o toj inicijativi niko nije obavijestio. Ali u slučaju da dobije zvanični predlog Sindikat bi ga prvo izanaliziro detaljno i na radnim tijelima zauzeo stav. Nakon opsežnih konsultacija donosi se stav. Mi jednostavno tako funkcionišemo", dodao je Zarubica.

U Montenegro biznis alijansi (MBA) smatraju da sada nije cjelishodno da se uvede isplata zarada u dva dijela.

Kako su naveli, u razvijenim ekonomijama se uglavnom zarade isplaćuju više puta mjesečno.

U toj alijansi smatraju da nije jednostavno odgovoriti na pitanje da li bi isplata zarada iz dva dijela pozitivno uticala kroz bržu cirkulaciju novca, odnosno obrt, na ekonomske tokove.

„Nije jednostavno dati decidniji odgovor. To je isuviše kompleksno. U principu, odgovor bi, na prvi pogled, mogao biti pozitivan, ali s obzirom na to koje sve ekonomske i druge okolnosti na tako nešto utiču, nije jednostavno odgovoriti. I pored toga što mi volimo crno-bijele odgovore“, kazali su iz MBA.

 

Izvor: Pobjeda

Ostale vijesti iz kategorije

 • 11:27
  23.8.2019.

  Zakonski osnov koji bi inspekciji omogućio kažnjavanje vlasnika trgovina u kojima se kupcima ne vraća kompletan kusur, odnosno iznosi od jednog ili dva centa, za sada ne postoji zbog čega su inspektori nemoćni da djeluju u ovakvim situacijama.

 • 12:01
  22.8.2019.

  Sneaker klasik iz ’90. ugledao je svjetlost dana u potpuno novom ruhu.

 • 09:07
  22.8.2019.

  Crna Gora je od početka godine uvezla više od 185.712 tona nafte i naftnih derivata u vrijednosti od 108,33 miliona eura, saopšteno je u Upravi carina.

 • 08:30
  22.8.2019.

  Vlasnici stanova moraju organizovati upravu zgrade, a ukoliko to ne urade komunalna inspekcija može da ih kazni od 500 do 10.000 eura, precizirano je u Zakonu o održavanju stambenih zgrada koji je usvojen krajem prošle godine, a naglašeno je i daje svaki vlasnik stana obavezan da snosi troškove redovnog održavanja, odnosno da mjesečno uplaćaje najmanje 0,20 eura po kvadratu.