Autor: onogost.me
Foto: DMEN
16:44
15.9.2021.

Predavanje za poljoprivrednike: Oznakama kvaliteta proizvoda do brojnih koristi

Poljoprivredni proizvođači u Crnoj Gori treba da se orijentišu na zaštitu svojih proizvoda preko dobijanja oznaka kvaliteta, saopštila je profesorica Aleksandra Martinović tokom predavanja na temu ''Zahtjevi kvaliteta i bezbjednosti hrane uz poštovanje načela zaštite životne sredine – izazovi i mogućnosti'', koje je juče organizovala NVO Društvo mladih ekologa Nikšić.


Prema riječima Martinović, zvanične oznake kvaliteta u Evropskoj uniji (EU) kojima poljoprivrednici treba da teže su: ime porijekla, geografska oznaka, garantovano tradicionalni specijalitet i oznaka organske proizvodnje.

''Prednost Crne Gore su tradicionalni prehrambeni proizvodi. Tradicija znači povezanost sa teritorijom'', istakla je ona tokom predavanja kom su prisustvovali poljoprivrednici iz opštine Nikšić.

Ljudi koji su odabrali da se bave poljoprivrednom proizvodnjom, kako je rekla, imaće brojne koristi ako registruju svoje proizvode kroz dobijanje oznaka i sertifikata.

''Imaće korist od činjenice da će se povećati svijest potrošača o njihovom proizvodu. Potrošači su sve više usmjereni na regionalne i specifične prehrambene proizvode. Geografske oznake i šeme kvaliteta povećavaju raznovrsnost poljoprivredne proizvodnje i pomažu potrošačima dajući im informacije u vezi proizvoda'', navela je i Martinović i pozvala prisutne poljoprivrednike da usmjere svoj trud ka dobijanju oznaka kvaliteta.

Zaštita proizvoda omogućiće ekonomsku, društveno-kulturološku, ekološku korist, ali i spriječiti, navela je, obmanu koja se zasniva na korišćenju imena proizvoda i nekih njegovih karakteristika kada za to nema nikakvog osnova.

''Zaštita proizvoda treba da doprinese povećanju zarade i poboljšanju kvaliteta života i ojača cjelokupnu ruralnu ekonomiju. Podstaći će pravedniju raspodjelu profita i osnažiti lokalne učesnike u proizvodnji. Sve aktivnosti trebalo bi da budu usmjerene ka očuvanju i poboljšanju prirodnih resursa koji ostaju budućim generacijama'', prednosti su po sektorima ovakvog pristupa bavljenja poljoprivredom, rekla je ona.

Bezbjednost i kvalitet hrane regulisani su pravilima koja treba poštovati u procesu proizvodnje i potrošnje hrane.

''HACCP je sistem u kojem se bezbjednost postiže kroz analizu i kontrolu bioloških, hemijskih i fizičkih rizika, počevši od proizvodnje sirovih materijala, njihove nabavke i rukovanja, pa do proizvodnje, distribucije i potrošnje konačnog proizvoda'', predstavila je ona jedan od načina postizanja višeg nivoa bezbjednosti hrane.

''Principi HACCP-a  su analiza rizika, identifikacija ključnih kontrolnih tačaka, kritičnih graničnih vrijednosti, procedura monitoringa, korektivnih mjera, procedura verifikacije, procedura za vođenje evidencije'', navela je između ostalog Martinović u prvom dijelu prezentacije koja je bila posvećena bezbjednosti i kvalitetu hrane.

Predavanje je pratilo 15 poljoprivrednika iz opštine Nikšić koji su izabrani za ciljnu grupu projekta ''Unapređenje lokalnih kapaciteta za potrebe poljoprivrednih proizvođača'', koji sprovodi Društvo mladih ekologa Nikšić.

Projekat je finansiran od strane Opštine Nikšić na konkursu za projekte nevladinih organizacija u projektnoj oblasti Poljoprivreda i ruralni razvoj.

Ostale vijesti iz kategorije