Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
16:22
29.7.2021.

Prosječna zarada u junu 530 eura

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u junu je, prema podacima Monstata, iznosila 530 eura, što je isti nivo kao u maju.


Prosječna neto zarada u junu je u odnosu na isti mjesec prošle godine porasla 0,6 odsto.

Prosječna bruto zarada u junu je iznosila 792 eura.

“Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u junu u odnosu na maj zabilježile rast od 0,2 odsto proizilazi da su realne zarade u istom periodu pale 0,2 odsto”, navodi se u saopštenju.

Po sektorima djelatnosti, prosječne neto zarade u junu su u odnosu na maj porasle u sektorima djelatnosti: usluge smještaja i ishrane 4,6 odsto, vađenje ruda i kamena tri odsto, prerađivačka industrija 2,8 odsto, poslovanje sa nekretninama 2,3 odsto, državna uprava, ostale uslužne djelatnosti, kao i stručne, naučne i tehničke djelatnosti po 1,8 odsto.

Rast su zabilježili sektori snabdijevanje vodom, upravljanje otpadnim vodama 1,5 odsto, umjetnost zabava i rekreacija, snabdijevanje električnom energijom po jedan odsto, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo 0,9 odsto i građevinarstvo 0,4 odsto.

Pad prosječne zarade bez poreza i doprinosa u junu je u odnosu na prethodni mjesec zabilježen u sektorima djelatnosti: administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 3,2 odsto, informisanje i komunikacije 2,1 odsto, zdravstvena i socijalna zaštita 1,1 odsto, trgovina na veliko i malo 0,8 odsto i finansijske djelatnosti i osiguranje 0,3 odsto.

 

Izvor: Mina

Ostale vijesti iz kategorije

 • 14:34
  24.10.2021.

  Načelnica Direkcije za savjetodavne poslove u oblasti biljne proizvodnje u okviru Ministarstva poljoprivrede dr Dragana Radunović podsjetila je da su do 1. novembra aktuelni javni pozivi za dodjelu podrške poljoprivrednim proizvođačima za oblast vinogradarstva sa vinarstvom, kao i za sektore voćarstva i maslinarstva.

 • 13:25
  24.10.2021.

  Preko pet hiljada domaćinstava već se prijavilo da plaća dug za struju na rate, preko akcije Elektroprivrede Crne Gore “Podijelimo teret 9”. I dok iz EPCG uvjeravaju da je to odličan način da se građani oslobode duga i pređu u redovne platiše, u Centru za zaštitu potrošača dnevno prime bar pet prijava ljudi koji se žale da su uslovljeni – ili će potpisati Ugovor o plaćanju na rate ili će im biti isključena struja. To je nezakonito, upozoravaju iz Centra.

 • 11:32
  24.10.2021.

  Grupa od oko 60 penzionisanih radnika nikšićke željezare Tosčelik najavila je da će u petak protestovati ispred zgrade Ministarstva ekonomskog razvoja.

 • 13:24
  23.10.2021.

  Crnogorska vlada već sada bi trebalo da razmišlja o promjenama fiskalnih opterećenja na osnovnu cijenu goriva, jer su cijene već dotakle gornji plafon podnošljivosti za najveći dio građana Crne Gore, rekao je za Portal RTCG ekonomski analitičar Predrag Drecun.