Različiti komentari o planu EPCG da kupi Željezaru

onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 17.09.2022. u 08:35
Osim brige o snabdjevenosti strujom, Elektroprivreda Crne Gore razmatra i poslovni plan o kupovini Željezare. Ne saopštavaju konkretne analize, ali kažu da je ta investicija u korist energetske samoodrživosti. Ipak, analitičari smatraju da bi to mogao biti i loš ekonomski potez, čiju cijenu bi platili građani. TVCG je pitala i nekadašnje rukovodstvo Željezare o mogućim scenarijima za tu fabriku.

“Sam potez kupovine Željezare je dobar potez jer ko god kupi Željezaru, naravno bez radnika ne može izgubiti”, kazao je bivši dugogodišnji direktor Željezare Vojin Đukanović.

Ipak, ono “ali” uvijek postoji, pa i u ovom slučaju, kaže bivši dugogodišnji direktor Željezare.

Za sada vidi dva scenarija koja su moguća. Prvi je, da se nastavi proizvodnja čelika, ali da Elektroprivreda pronađe strateškog partnera koji bi joj u tome pomogao.

“Druga varijanta je ovo što zagovara EPCG da se rade paneli ali je to nemoguće raditi paralelno sa proizvodnjom čelika. To znači obustavljanje Željezare, rezanje hala, jer glupost je dizati panele na hale, mogu hale da se izrežu, prodaju u staro željezo pa na to mjesto da se postave paneli. To je druga varijanta koja znači gašenje Željezare”, dodao je Đukanović.

Iz Elektroprivrede, međutim, još ne žele da izlaze s poslovnim planovima i projekcijama troškova, ali jedno je, kažu, sigurno.

“Ovo poslovodstvo ne razmatra bilo kakav scenario u kome bi takva investicija predstavljala rizik za državu i građane već suprotno ova investicija je na fonu kreiranja energetske samoodrživosti”, kazao je Mićun Milatović iz EPCG.

Ekonomski analitičar iz Srbije Mijat Lakićević, međutim, smatra da bi preuzimanje Željezare bio loš ekonomski potez a cijenu bi na kraju platili građani.

“Tako da se meni čini da će ovo biti jedan samoubilački potez za EPCG. To će dodatno urušiti njeno poslovanje, a sve to će na kraju krajeva platiti građani, bilo zbog toga što neće biti električne energije, što će morati da plate zaduživanje EPCG, pa i zaduženja same države zbog njenog lošeg poslovanja”, kazao je ekonomski analitičar iz Srbije Mijat Lakićević.

“Razmatranje ove investicije se ne razmatra uprkos nego zbog energetske krize jer je ta kriza kao imperativ dala izgradnju novih proizvodnih postrojenja za prozivodnju električne energije”, dodao je Milatović.

Podsjetimo, Vlada je dala zeleno svjetlo Elektroprivredi da proda na berzi svojih deset odsto akcija.

Aukcija na Montenegroberzi je 23. septembra. Od toga zapravo i zavisi sudbina Željezare.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Sve vrste goriva u Crnoj Gori od ponoći su jeftinije jedan do devet centi, saopštilo je Ministarstvo kapitalnih investicija.
  Uprava prihoda i carina je od 1. januara do 30. novembra 2022. godine ostvarila bruto naplatu prihoda u iznosu od 1.908,9 miliona eura, što je za 170 miliona eura ili 10 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, a za 120 miliona eura ili 7 odsto više u odnosu na 2019. godinu. Ostvarena naplata je iznad plana prihoda u navedenom periodu za 163 miliona eura ili 9 odsto.