Rovčanin: EPCG očekuje desetine miliona profita, minus će biti anuliran

EPCG
 • Autor onogost.me
 • 22.11.2022. u 12:05
Nakon nezapamćenih sušnih perioda i poremećaja na tržištu električne energije, EPCG je krenula sa izvozom viškova koji su nastali zahvaljujući povoljnom hidrološkom talasu. Kako je saopštio izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), Nikola Rovčanin ta kompanija ovih dana izvozi 5 do 7 gigavat sati (GWh) električne energije dnevno, što je milion do milion i po eura prihoda po danu.

“Izvozni trend se očekuje u narednih pet mjeseci, a u skladu sa tim i desetine miliona profita. Ogroman uvoz u ljetnjim mjesecima, više od 100 miliona eura, koji je uzrokovao poslovni minus biće u narednim mjesecima anuliran i ostvaren kompanijski profit. Od 15. 11. do 21. 11. 2022. palo je 195 l/m2 kiše, a od početka ovog mjeseca 301 l/m2. Novembarski prosjek iznosi 298 l/m2, što znači da je već palo 101 odsto u odnosu na normalu. Očekujemo da procenat bude i veći, s obzirom na to da su, do kraja mjeseca, najavljene dodatne padavine”, istakao je Rovčanin.

On je kazao da je od početka godine palo je 1214 l/m2, što predstavlja 61 odsto od godišnje normale koja iznosi 1984 l/m2.

“Poslednji kišni talas je poboljšao nivo u akumulacijama, tako da su stanja akumulacija HE “Perućica” i HE “Piva” veće za po 21 GWh i sada su na planskom nivou. HE “Perućića” proizvodi električnu energiju maksimalnom snagom, jer su dotoci Zete iznad instalisanog protoka elektrane”, kazao je Rovčanin.

Prema njegovim riječima, EPCG je u vremenu globalne energetske krize u potpunosti ostvarila svoju zakonsku obavezu urednog, kontinuiranog i stabilnog snabdijevanja građana i privrede, uz to ne povećavajući cijene, održavajući rekorde u naplati i broju redovnih platiša i obezbjeđujući popuste na račune.

“Građani Crne Gore imali su cijenu struje koja je među najnižim u Evropi. EPCG se, takođe, izdvaja od drugih regionalnih i evropskih energetskih kompanija po tome što je potpuno samostalno, bez intervencija države i korigovanja cijena kompletan teret energetske krize iznijela na svojim leđima, bez dana restrikcija ili energetske nestabilnosti u državi, na šta smo naročito ponosni u kompaniji”, naveo je direktor EPCG.

Konstatuje da EPCG uspostavlja rekorde u proizvodnji i rekorde u naplati koja je sada 100,4 odsto.

“Takođe, važno je napomenuti da od ukupnih troškova kompanije na zarade se izdvaja u ovoj godini svega 4,4 odsto što je još jedan rekord i primjer koji ne postoji ni u jednom većem privrednom društvu kako u privatnom, tako i javnom sektoru”, zaključio je Rovčanin.

 

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Domaćinstva su u novembru 2022. godine potrošila 107.073.329 kWh (kilovatsati) električne energije, što je oko 15,78 odsto više u odnosu na potrošnju ostvarenu u oktobru, a u odnosu na novembar 2021-e potrošnja je veća za 4,93 odsto, saopšteno je iz Elektroprivrede.
  Nikšićkoj policiji je 3. decembra u 11.25 časova prijavljeno od strane Medicinskog centra Nikšić, da je u njihove prostorije pristupilo maloljetno lice u prisustvu roditelja, sa povredama iz nasilja.
  Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) pozvalo je na pripravnost zbog očekivanih olujnih vremenskih nepogoda, jakog južnog vjetra i mogućih poplava. Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a pozvao je građane da svoje aktivnosti prilagode najavljenoj meteorološkoj situaciji.