Tehnopolis: Otvoreno prvo Savjetovalište za zaštitu potrošača u Crnoj Gori

23435590_10210368962076052_1200375158_n
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 09.11.2017. u 14:23

Savjetovalište za zaštitu potrošača, prvo u Crnoj Gori, koje će na stručan, nezavistan i objektivan način moći da odgovori na probleme i potrebe potrošača, otvoreno je danas u Tehnopolisu.

Otvorio ga je generalni direktor za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača Jovo Rabrenović.

„Nikšiću je pripala ta čast, ali je velika obaveza da bude domaćin ovog savjetovališta i da se u prostorijama Tehnopolisa organizuje rad savetodavne službe za zaštitu potrošača gdje će potrošači iz Nikšića, a i oni iz okruženja i iz čitave Crne Gore moći da dođu, da pitaju za savjet, za pomoć, na koji način da određena svoja prava zaštite ukoliko sumnjaju da su njihova prava narušena, na koji način da reaguju, na koji način da podnesu prigovor i sve ostale bitne informacije koje su značajna svakom potrošaču“, objasnio je Rabrenović.

Kako je dodao, savjetovalište će raditi svim radnim danima od 7 do 15 časova, a svi potrošači će dobiti mogućnosti neposrednog kontakta i dolaska u savjetovalište, ali i obraćanja putem svih online varijanti.

„Sve ono što se bude dešavalo u oblasti zaštite potrošača u Crnoj Gori, u regionu i u svijetu preko savjetovališta koje je u Nikšiću biće potrošačima proslijeđeno, bilo da su to informacije koje se tiču novih dopisa, novih zakona ili novih nekih relevantnih odluka u toj oblasti u Crnoj Gori ili Evropskoj uniji. Potrošači u Nikšiću u najkraćem mogućem roku te informacije moći će da dobiju preko savjetovališta i moći će na taj način da budu obaviješteni o izmjeni i promjeni nekih njihovih potrošačkih prava“, dodao je on naglasivši da je koncipirano na moderan način.

Savetovalište će, pojašnjava Rabrenović, poslužiti i za sabiranje informacija i zahtjeva potrošača kako bi se, pravljenjem jedinstvene online baze potrošačkih prigovora u Tehnopolisu, za otprilike šest mjeseci mogla izvršiti analiza na osnovu koje bi se eventualno dalje vršile izmjene Zakona o zaštiti potrošača i kojim bi oni bili bolje zaštićeni.

„Upravo jedan od ključnih problema sa kojim se susrećemo je nektivnost potrošača. Nama treba vrlo aktivan potrošač koji neće čekati da ga neko „pogura“ da zaštiti svoja prava, da nekada sam reaguje, da sam traži i da dodatno pomaže zaštiti potrošača i svojih i ostalih prava. Zato imamo namjeru da vršimo jednu vrstu edukacije i širenja tih informacija koje su bitne, da li kroz neke brošure koje ćemo raditi mi, nevladin sektor, tržišne inspekcije, i ostale inspekcije koje su zadužene za zaštitu potrošača, a koje će takođe biti upućene u rad savjetovališta preko svojih inspektora, stručnjaka, eksperata i svojih institucija“, zaključio je on.

Osnivanje Savjetovališta za zaštitu prava potrošača predviđeno je Zakonom o zaštiti potrošača i Planom aktivnosti na podizanju nivoa zaštite potrošača u jedinicama lokalne samouprave.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Sve vrste goriva u Crnoj Gori od ponoći su jeftinije jedan do devet centi, saopštilo je Ministarstvo kapitalnih investicija.
Uprava prihoda i carina je od 1. januara do 30. novembra 2022. godine ostvarila bruto naplatu prihoda u iznosu od 1.908,9 miliona eura, što je za 170 miliona eura ili 10 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, a za 120 miliona eura ili 7 odsto više u odnosu na 2019. godinu. Ostvarena naplata je iznad plana prihoda u navedenom periodu za 163 miliona eura ili 9 odsto.