Vlada odobrila skoro 4 miliona eura za održavanje javne željezničke infrastrukture

Vlada
 • Autor onogost.me
 • 25.11.2022. u 16:48
Na predlog Ministarstva kapitalnih investicija, Vlada Crne Gore je na jučerašnjoj sjednici usvojila Informaciju o problemima tekućeg održavanja javne željezničke infrastrukture i dala saglasnost za korišćenje sredstava tekuće budžetske rezerve, na način što će se preusmjeriti 3.941.200 eura na poziciju Uprave za željeznice koja se odnosi na tekuće održavanje javne željezničke infrastrukture, istakao je državni sekretar za željezničku infrastrukturu i saobraćaj Miloš Rajović.

Željeznička infrastruktura Crne Gore AD – Podgorica (ŽICG), koja upravlja željezničkom infrastrukturom, više puta se obratila Ministarstvu kapitalnih investicija i Ministarstvu finansija sa ciljem upoznavanja sa složenom finansijskom situacijom i nemogućnošću da realizuje planove javnih nabavki za potrebne materijale i opremu koji se koriste za tekuće održavanje vitalnih građevinskiih i elektro-tehničkih sistema na željezničkoj infrastrukturi, na cijeloj mreži javnih pruga u Crnoj Gori.

Naime, u dužem vremenskom periodu sredstva koja se izdvajaju za tekuće održavanje javne željezničke infrastrukture nijesu dovoljna za nabavku potrebnih materijala i opreme, tako da je potrebno obezbijediti dodatna sredstva i u 2022. godini, kako bi se u što kraćem roku nabavili materijali i oprema i podigao stepen bezbjednosti i efikasnosti na željezničkoj infrastrukturi.

“Direktorat za željeznički saobraćaj kontinuirano radi na rješavanju i drugih problema koji opterećuju funkcionisanje željezničkih privrednih društava. U uslovima kada određeni zahtjevi prema budžetu države treba da imaju i pozitivno mišljenje Agencije za zaštitu konkurencije, a da bi se privredna društava pripremila na adekvatan način, formirana je interresorna radna grupa koju će sačinjavati predstavnici Ministarstva kapitalnih investicija, Ministarstva finansija, Agencije za zaštitu konkurencije i sva četiri željeznička privredna društva”, saopštio je Milan Banković, načelnik u Direkciji za željezničku infrastrukturu.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Sve vrste goriva u Crnoj Gori od ponoći su jeftinije jedan do devet centi, saopštilo je Ministarstvo kapitalnih investicija.
  Uprava prihoda i carina je od 1. januara do 30. novembra 2022. godine ostvarila bruto naplatu prihoda u iznosu od 1.908,9 miliona eura, što je za 170 miliona eura ili 10 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, a za 120 miliona eura ili 7 odsto više u odnosu na 2019. godinu. Ostvarena naplata je iznad plana prihoda u navedenom periodu za 163 miliona eura ili 9 odsto.