Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
15:01
13.3.2019.

Za zapošljavanje i socijalnu zaštitu 1,6 miliona eura

Osnovni cilj programa Evropske unije i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu, koji je predstavljen danas, je da se obezbijedi razvijeno i kohezivno društvo kroz pružanje boljih uslova za podizanje nivoa zapošljivosti stanovništva, poboljšanje kvaliteta formalnog i neformalnog obrazovanja i cjeloživotnog učenja, uz socijalno uključivanje osoba u nepovoljnom položaju i smanjenje rizika od siromaštva, istakla je Ljiljana Simović, generalna direktorica Direktorata za evropske integracije, programiranje i implementaciju EU fondova (Ministarstvo rada i socijalnog staranja).


Početkom marta raspisan je poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za podršku osposobljavanju i zapošljavanju nezaposlenih lica u deficitarnim zanimanjima u Crnoj Gori, kao i jačanju zapošljivosti nezaposlenih pripadnika romske i egipćanske populacije. Za ovaj poziv je izdvojeno 1,6 miliona eura i otvoren je do 15. aprila.

“Nadamo se da će se kroz ova grant sredstva povećati nivo zapošljivosti i kao rezultat toga, smanjiti rizik od socijalne marginalizacije i siromaštva”, istakla je Plamena Halacheva iz Delegacije EU u Crnoj Gori i dodala da je važno preuzeti inicijativu i istražiti višetruke mogućnosti finansiranja, kako bi kroz zajedničke napore Crna Gora postala bolje mjesto za život i rad.

Edina Dešić, generalna direktorica Direktorata za tržište rada i zapošljavanja (Ministarstvo rada i socijalnog staranja) podsetila je da je do 19. aprila otvoren poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za dalji razvoj i kvalitetno pružanje usluga socijalne i dječje zaštite u zajednici na lokalnom nivou u vrijednosti skoro 3 miliona eura.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, Suljo Mustafić, izjavio je da ZZCG ima već iskustva u korišćenju IPA sredstava i da su do sada korišćena na pravi način, i vjeruje da će to biti slučaj i ovaj put, kada se planira obučavanje 700 pojedinaca i zapošljavanje njih 25 odsto.

Dobra višeinstitucionalna saradnja uvjerenje je koje dijeli i Marija Vukčević, Generalna direktorica Direktorata za ugovaranje i finansiranje sredstava EU pomoći (Ministarstvo finansija) ukazavši na važnost pravovremenog informisanja ciljnih grupa o mogućnostima finansiranja, a koje će biti predstavljene na info danima u sedam gradova Crne Gore.

 

Izvor: CdM

Ostale vijesti iz kategorije

 • 17:12
  18.3.2019.

  Konkurs za nagradu Marko Polo, koju je osnovao Turistički koordinacioni centar država centralne i istočne Evrope i Kine, otvoren je do 31. maja.

 • 15:16
  18.3.2019.

  Cijene svih vrsta goriva u Crnoj Gori ostaće nepromijenjene u narednih 15 dana, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

 • 11:06
  18.3.2019.

  Nezavisni Međunarodni komitet za dodjelu priznanja i nagrada, koga čini trinaest članova akademske zajednice iz zemalja bivše Jugoslavije, Austrije, Njemačke i Švajcarske, donio je odluku da posebna nagrada i priznanje za doprinos razvoju preduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Evropi “Stvaratelji za stoljeća” za 2018. godinu, pripadne Inovaciono preduzetničkom centru Tehnopolis.

 • 08:30
  18.3.2019.

  Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja danas je objavilo dva javna poziva - za dodjelu podrške za izgradnju bunara i bistijerni i nabavku opreme za transport pčelinjih društava.