Ako nema savjesne gradnje ne pomaže ni najbolji zakon

RTCG
 • Autor onogost.me
 • 10.09.2023. u 08:37
Kvalitet revizije i nadzora gradnje ključan je, a ukoliko nema savjesne i korektne primjene, ni najbolji zakon o gradnji neće pomoći, ocijenio je građevinski inženjer Mentor Lunji. Za Portal RTCG ističe da je u Crnoj Gori, od uvođenja Eurokoda, primjetno blago poboljšanje u kvalitetu urađenih projekata. Naveo je da je priroda takva da svaki pojedinac strahuje od zemljotresa, bez obzira u kakvom objektu stanuje.

Lunji podsjeća da je Crna Gora od 1. januara ove godine zvanično uvela Eurokod kao jedini standard u projektovanju.

“Kako je Eurokod puno zahtjevniji od starih JUS standarda, naročito po pitanju seizmike, za ovih nekoliko mjeseci od uvođenja Eurokoda, primjetno je blago povećanje kvaliteta urađenh projekata. Dok, sa druge strane, pitanje nadzora nije baš najbolje regulisano niti je podložno nekoj kontroli, tako da kvalitet istog zavisi od slučaja do slučaja”, kaže inženjer.

Smatra i da se dvojnom kontrolom obezbjeđuje kvalitet kako gradnje tako i projektovanja.

Na pitanje o da li Crna Gora, konkretno, primorje, treba da strahuje u slučaju jačih potresa, Lunji kaže da bi većina njih mogla da izdrži jači zemljotres.

“Primorje ima oko 50.000 objekata. Istina je da bi većina njih mogla da izdrži očekivani jači zemljotres, ali to ne znači nista, pošto ako gledamo u procentima – da je samo jedan odsto njih loše sagrađeno, što je više nego moguće, imamo 500 srušenih objekata, što za Crnu Goru predstavlja i te kako ozbiljan broj”, ističe on za Portal Javnog servisa.

Dodaje i da je priroda takva da svaki pojedinac strahuje od zemljotresa, bez obzira u kakvom objektu stanuje.

“Zemljotres dolazi iznenada, praćen bukom, ne znate jačinu, a ni trajanje… Ova nezivjesnost proizvodi nekontorlisani strah i stres. Naravno da sigurnost u kvalitet objekta ima pozitivan – smirujući efekat i stanari tih objekata se staloženije ponašaju tokom zemljotresa”, zaključio je Lunji.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Upravni odbor Doma za stare je, uz prethodne konsultacije i saglasnost nadležnog Ministarstva rada i socijalnog staranja, sazvao sjednicu za juče u cilju razmatranja akta o razrješenju direktorice Doma, Anđele Lalatović, zbog nezakonitog postupanja i višestruke zloupotrebe službenog položaja, kazao je predsjednik UO Zdravko Zečević.