ALFA Centar Dnevnom centru za stare donirao 67 fotografija

sime
Marija Goranović
  • Autor onogost.me
  • 22.02.2019. u 14:15

Prostorije Dnevnog centra za stare u Nikšiću od danas krasi 67 fotografija iz izložbe “Iz Nikšića s ljubavlju”,  koje  su donirali predstavnici NVO ALFA Centra.

Kako ističe koordinator projekta, Radoje Mijušković ideja je bila da se putem ovih “svježih” fotografija našeg grada, dio ambijenta i atmosfere nikšićkih prirodnih ljepota i kulturno- istorijskih znamenitosti prenese  u prostorije koje koriste stariji sugrađani.

“Poenta čitave priče je promocija, kako prirodnih ljepota i kulturno istorijskih vrijednosti Nikšiča, tako i lokalnog stvaralaštva. Dakle, u sklopu projekta održan je foto konkurs na koji se prijavilo 27 naših sugrađana. Propozicije su bile da osoba mora ili da živi u Nikšiću, ili da bude rođena u Nikšiću. 67 fotografija čini ovu postavku, a ideja da poklonimo našim najstarijim sugrađanima došla je odatle da upravo ovim svježim fotografijama našeg grada, jedan dio te atmosfere, ovog ambijenta prenesemo u prostorije u kojima borave sugrađani trećeg doma” saopštio je Mijušković.

Usluge Dnevnog centra koristi Niko Krsmanović, koji svoje penzionerske dane “troši” sa svojim vršnjacima igrajući društvene igre. Osim druženja u dnevnom boravku, najstarijim građanima obezbjeđen je jedan obrok dnevno.

“Ovdje nam je baš lijepo i dobro. Nama je bitna potrošnja vremena, a mi ga ovdje fino trošimo. Igramo karte, domine, šah, čitamo i imamo našu biblioteku. U toku godine imamo izlete i psihički smo zadovoljni”, kazao je Krsmanović, dodajući da fotografije znače, jer je na njima prikazano sve što je u Nikšiću značajno.

Mijušković je najavio i  nove projekte koji treba da se realizuju.

“Prema motivima pet najboljih fotografija koje su prikupile najveći broj bodova biće urađeno pet različitih razglednica koje će se distribuirati  turističkim organizacijama i školama. U saradnji sa Osnovnim školama učenici će da ispisuju stihove i pozive u svoj grad i da šalju širom svijeta. Pošta Crne Gore će snositi jedan dio troškova poštarine, razglednica koje će učenici da šalju širom zemlje”, izjavio je Mijušković.

Pored ovog dnevnog centra koji se nalazi u Vardarskoj ulici, u Nikšiću postoje još dva dnevna centra gdje borave naši sugrađani. U dnevnom centru boravi 15 korisnika, a ukupno ih je 40 u sva tri.

Projekat “Iz Nikšića s ljubavlju” realizuje ALFA Centar u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD). Program ReLOaD finansira Evropska unija, a sprovodi razvojni program Ujedinjenih nacija, u zemljama Zapadnog Balkana. U Crnoj Gori se sprovodi u partnerstvu sa opštinama Nikšič, Tivat, Kotor, Pljevlja i Podgorica.

Marija Goranović

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Uoči održavanja drugog kruga izbora za predsjednika Crne Gore, koji će se održati u nedjelju 2. aprila 2023. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova, u cilju pružanja informacija građanima koji imaju biračko pravo na navedenim izborima, oformilo je „Call-centar“ sa jedinstvenim brojem 19820.
Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.