Autor: onogost.me
Foto: screenshot
10:35
12.1.2022.

Borovinić Bojović: Preporuka da se raspust produži do 31. januara

Preporuka Instituta za javno zdravlje je da raspust bude produžen sedam dana, odnosno da drugo polugodište umjesto 24. januara počne 31. januara, a finalnu odluku donijeće Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, saopštila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović na današnjoj konferenciji povodom trenutne epidemiološke situacije u zemlji. Ona je kazala da će časovi trajati pola sata uz obavezno nošenje zaštitnih maski.  


"Potpuno je evidento da su mjere koje smo imali pred Novu godinu dale odgovarajuće pozitivne rezultate", ocijenila je ministarka zdravlja.

Mjere u cilju suzbijanja pandemije COVID 19 koje će biti na snazi od 13. januara do 19. januara

- U narednih sedam granice je moguće prelaziti uz ispunjen najmanje jedan od četiri uslova iz EU digitalne COVID potvrde: Da je osoba potpuno vakcinisana propisanim brojem doza vakcina protiv koronavirusa i da od dobijanja posljednje doze vakcine nije prošlo duže od šest mjeseci; Negativan PCR test na SARS-Cov-2 ne stariji od 72 sata; Negativan brzi antigenski test ne stariji od 48 sati; Dokaz da je osoba preboljela COVID-19 (prošlo ne manje od 10 dana i ne više od šest mjeseci od pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa);

- Dodatno, omogućava se rad fitnes centrima i teretanama uz EU digitalnu COVID potvrdu i uslov da se za jednu osobu mora obezbijediti prostor od 10m2.

- Dozvoljene su posjete advokatima i sudskim vještacima u obavljanju službene dužnosti uz posjedovanje EU digitalne COVID potvrde.

Ostale mjere ostaju na snazi.

Direktorica KCCG Ljiljana Radulović rekla je da se posljednih dana bilježi porast hospitalizacija u Crnoj Gori, te da je na današnji dan na liječenju 280 kovid pacijenata.

U OB Nikšić liječe se 32 kovid pacijenta, a u Specijalnoj bolnici Brezovik dva.

Ona je kazala da je analiza KCCG i IJZ pokazala da je 67 odsto životno ugroženih pacijenata u bolnici inficirano omikron sojem koronavirusa, a 33 odsto njih deltom.

"Devedeset odsto pacijenata koji su zaraženi delta sojem koronavirusa su nevakcinisani. Osamdeset odsto pacijenata koji imaju Omikron su nevakcinisani ili im je prošlo više od šest mjeseci od druge doze vakcine, pa se po standardima EU smatraju nevakcinisanima. Najmlađi hospitalizovani pacijent uslijed infekcije Omikron sojem ima 63 godine, a nastariji 74. Posebno zabrinjavaju mladi pacijenti u Intenzivnoj jedinici. Niko od njih nije vakcinisan i ni kod koga od njih nije ustanovljen omikron soj koronavirusa", rekla je Radulović.

Direktor IJZ Igor Galić kazao je da su među građanima koji su u januaru inficirani korona virusom najviše, očekivano, mladih osoba.

"Čak šezdeset odsto zaraženih novim koronavirusom u januaru su osobe od devetnaeste do pedesete godine života. Na taj način dovode u rizik i svoje starije ukućane koji su bili, očekivano, suzdržani i nijesu se izlagali nepotrebnim masovnim skupovima ili susretima, a koje smo svi dužni dodatno da zaštitimo", kazao je Galić.

On je pozvao građane koji se još nijesu imunizovali protiv COVID-19 infekcije da to učine.

Od 14. jula, od kada je započela primjena “booster” doze vakcine, kako je kazao, od ukupnog broja osoba koje su primile treću dozu vakcine njih 97 odsto se nijesu zarazile.

"U istom periodu, od ukupnog broja preminulih osoba samo njih 0.25 odsto su primile sve tri doze vakcine. Još jednom apelujemo na sve da dobiju svoju prvu ili drugu dozu uz podsjetnik da se nakon šest mjeseci od revakcinacije, osoba više ne smatra zaštićenom i njoj se vakcine automatski brišu iz EU digitalnog COVID sertifikata. Zato ne zaboravite da već poslije tri mjeseca od druge doze dobijete i svoju “booster”, treću vakcinu", rekao je Galić.

 

 

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 21:50
  17.1.2022.

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.

 • 19:31
  17.1.2022.

  Dva beživotna tijela, djevojke rođene 1994. godine i muškarca rođenog 1988. godine izvučena su iz Slanog jezera, kod Vrtačke brane, saopšteno je Portalu RTCG iz Uprave policije.

 • 13:05
  17.1.2022.

  Sjutra pa sve do kraja 2022. godine, Komunalna policija će, u zajedništvu i saradnji civilnim sektorom koji se bavi zaštitom dobrobiti životinja na teritoriji opštine Nikšić, sa kojim je već sprovedeno više zajedničkih aktivnosti u slučajevima kršenja odredbi Odluke o držanju kućnih ljubimaca, sprovoditi akciju “Čitač”.

 • 09:48
  17.1.2022.

  U Crnoj Gori jutros se saobraća po pretežno suvim putevima, a vidljivost je dobra, saopšteno je iz Auto moto saveza Crne Gore (AMSCG).