Crna Gora školuje i 3.899 stranaca

ucionica_stolica
pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 29.10.2023. u 09:46
U crnogorskim osnovnim školama trenutno se školuje 3.186 osnovaca i 713 srednjoškolaca koji nijesu državljani Crne Gore, a najviše ih je iz Rusije, Ukrajine, Turske, Bjelorusije i Njemačke, saopšteno je "Danu" iz Ministarstva prosvjete.

Kako preciziraju iz prosvjetnog resora, u pretškolskim ustanovama je 610 mališana koji su stranci. Svi oni ostvaruju ista prava kao i državljani Crne Gore, odnosno školovanje za njih je besplatno, a osnovno je i obavezno.

Procedura upisa za strance zavisi od boravka, tj. da li je privremeno ili stalno; ako je stalno prebivalište, onda je procedura ista kao i prilikom upisa domaćih učenika, a u slučaju da je mjesto boravka privremeno, prilikom upisa potrebno je priložiti određene potvrde. Kako je osnovno obrazovanje u Crnoj Gori obavezno, svi strani državljani moraju biti upisani.

“Problemi koji se javljaju su prebukiranost škola, kao i jezička barijera u određenoj mjeri. Zaposleni u školi i Ministarstvo prosvjete sve probleme nastoje da riješe, kako bismo djeci obezbijedili što kvalitetnije i uspješnije obrazovanje. Ministarstvo nastoji da preko nastavnika i njihovog dodatnog rada sa djecom nakon redovne nastave obezbijedi što bolje uslove i atmosferu, kako djeca ne bi osjećala nedostatke. Nastavni program je na našem jeziku i on je javno važeći. Zavod za školstvo je izradio i dostavio školama Smjernice za uključivanje učenika sa drugih govornih područja u obrazovno-vaspitne ustanove u Crnoj Gori”, navode iz ministarstva.

Obezbijeđena podrška i za roditelje

Takođe, kako ističu iz ministarstva, ustanove formiraju timove za podršku koji kontinuirano pružaju podršku učenicima i roditeljima.

“Realizuju se časovi dopunske i dodatne nastave, slobodnih aktivnosti, i djeca se uključuju u aktivnosti u ustanovama, što doprinosi njihovoj integraciji sa vršnjacima. Realizuju se i aktivnosti koje se odnose na podršku mentalnom zdravlju. U Crnoj Gori ima šest licenciranih privatnih obrazovno-vaspitnih ustanova u kojima se nastava odvija uglavnom na engleskom jeziku. Djeca iz Ukrajine se upisuju u vaspitno-obrazovne ustanove širom Crne Gore, a najviše na Primorju”, navode iz ministarstva.

Kako preciziraju, realizuje se podrška učenja jezika kao nematernjeg prema javno važećem predmetnom programu, sa dva dodatna časa sedmično, koji se finansiraju iz budžeta Ministarstva prosvjete. Obezbijeđeni su i udžbenici za taj nastavni predmet.

“Takođe, ustanove formiraju timove za podršku koji kontinuirano pružaju podršku učenicima i roditeljima. Realizuju se časovi dopunske i dodatne nastave, slobodnih aktivnosti i djeca se uključuju u aktivnosti u ustanovama što doprinosi njihovoj integraciji sa vršnjacima. Ministarstvo prosvjete nastoji da preko nastavnika i njihovog dodatnog rada sa djecom nakon redovne nastave obezbijedi što bolje uslove za strane učenike. Zavod za školstvo je izradio i dostavio školama Smjernice za uključivanje učenika sa drugih govornih područja u obrazovno-vaspitne ustanove u Crnoj Gori. Takođe, Zavod je izradio i Smjernice za vrednovanje i ocjenjivanje učenika sa drugih govornih područja u obrazovno-vaspitnim ustanovama u Crnoj Gori, s obzirom na to da je kao najveći izazov u radu istaknut problem ocjenjivanja učenika. Ministarstvo prosvjete daje saglasnost za povećanje broja formiranih odjeljenja u školama u koja se upisao veći broj učenika stranaca”, navode u ministarstvu.

 

Izvor: Dan

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Ukoliko je dječak uputio prijetnju ili u nekom drugom kontekstu naveo da će nešto uraditi sebi ili vršnjacima, škola je morala reagovati po pravilniku i otvoriti slučaj, jer dužnost škole jeste da ispita o čemu je riječ i da uključi roditelje i, ukoliko je potrebno, Centar za socijalno i policiju", kazala je za naš portal psihološkinja Monika Sekulović povodom slučaja u OŠ "Ratko Žarić".
  U Crnoj Gori jutros se u nižim predjelima saobraća po pretežno suvim putevima, a na prevojima i u višim predjelima moguća je pojava poledice, saopštili su iz Auto moto saveza (AMSCG).