Crnogorska zastava na Jerininom gradu

UBNOR i antifašisti Nikšića
 • Autor onogost.me
 • 22.09.2023. u 10:42
Grupa zaljubljenika prirode i starina iz Morakova ovih dana je na vrhu platoa starog Jerininog grada postavila jarbol sa crnogorskom zastavom, koja se vidi sa dna Župe, saopšteno je iz UBNORA i antifašista Nikšića.

Srednjovjekovni grad Susjed ili Jerenin grad nalazi se 20 km istočno od Nikšića, na kraju sela Morakova. Grad se spominje sredinom XV vijeka kao posjed Stjepana Vukšića Kosače i njegovog sina Vladisava.

“Funkcija ovog utvrđenja bila je zaštita istočnih granica porodice Kosača i kontrola trgovačkih karavana koji su s primorja preko Župe Onogošt išli dalje u unutrašnjost zemlje”, navodi se u saopštenju.

Jerinin grad nalazi se na nepristupačnom brdu okruženom vertikalnim stijenama okrenut prema riječnoj dolini, Župi.

“Zbog specifičnog prirodnog položaja odbrambeni zidovi utvrđenja vjerovatno nijesu bili toliko snažni, pa je danas sačuvano samo manji dio zida. Zidovi su građeni od pravilno tesanog kamena koji se spajao malterom.

Naselje je u podnožju brda raspolagalo obiljem bistre vode. To su izvori rijeke Gračanice a tu je i kasnije postao Zabran Kralja Nikole koji je mjesto okupljanja Župljana, izviđača i planinara”, dodaje se.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  1

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Osnivač i direktor Kulturno- kreativnog centra "Akord", pjevač, pjesnik, sugrađanin Dragan Knežević preminuo je u 61. godini života.
  Stočar iz Nikšića Slavko Bezmarević za emisiju TVCG "Agrosaznanje" govori o tome kako nije zadovoljan odnosom resornog ministarstva prema proizvođačima hrane. Kaže da je sve manje stočara iako se, da država pomaže, od ovog posla može lijepo živjeti.