Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Damjanović: Neadekvatno i neodgovorno planiran budžet razlog nedostatka grijanja u školama

gov.me
 • Autor onogost.me
 • 25.11.2022. u 11:15
Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da su neistiniti i nedobronamjerni navodi da su aktuelna Vlada i njegov resor odgovorni za nedostatak grijanja u školama.

Činjenica je, navodi on u izjavi dostavljenoj medijima, da se takva stavka predviđa planom javnih nabavki, na prijedlog Ministarstva prosvjete, do kraja janura, što za ovu godinu nije učinjeno od strane prethodne Vlade.

“Odgovornost počiva isključivo u neadekvatno i neodgovorno planiranom budžetu i po ovom osnovu, koji je nažalost jedan od brojnih. Neistinitosti i spekulacije dolaze upravo sa adrese onih čija je lična i institucionalna odgovornost danas očigledna, na štetu neopravdano izloženih posljedicama-učenika i prosvjetnih radnika”, kazao je Damjanović.

Ministarstvo finansija dijeli zabrinutost građana, prosvjetne zajednice i roditelja čija djeca borave u neadekvatno pripremljenim učionicama.

“Podsjetimo da smo, na transparentan i predvidljiv način, Predlogom budžeta za 2023. godinu planirali  ovu, kao i niz drugih stavki i mjera čiji je fokus upravo podrška mladima i djeci. O tome svjedoče obezbjeđeni dječiji dodaci za svu djecu do 18 godina, besplatni udžbenici, studije, studentski krediti i stipendije, za koje su, u ovim ekonomski izazovnim vremenima, opredijeljeni višemilionski iznosi”, navodi Damjanović.

Između ostalog, ističe on, Predlog budžeta za 2023. godinu predviđa i podršku majkama sa troje i više djece.

“Takođe je uveden Alimentacioni fond, kao još jedan od jasnih iskaza odnosa Ministarstva finansija i Vlade, prema ovim društvenim kategorijama, čiji im je interes imperativ u programu rada”, dodao je Damjanović.

S druge strane, ističe, podrška zaposlenima u prosvjeti je očigledna i iskazana kroz namjeravano povećanje zarada prosvjetnim radnicima, sa kojima Ministarstvo vodi redovan dijalog kako bi se došlo do najprihvatljivijeg rješenja.

“Vlada će, kao i mnogo puta do sada, uložiti maksimalne napore i u konkretnom slučaju, kako bi se sanirale posljedice ranije donijetih loših odluka i kako one ne bi bile teret nedužnih, u ovom slučaju djece i prosvjetnih radnika, koji su, nažalost, izloženi populizmu i pokušajima ubiranja jeftinih političkih poena. Bez zalaženja u analizu dnevnopolitičkih manipulacija, ponavljamo – Ministarsto finansija i Vlada u cjelini opredijeljeni su da budu garant boljih uslova za život i obrazovanje, te samim tim učiniće sve da se omogući nesmetano grijanje u školama, koje je, zbog propusta ranije administracije, izostalo”, poručuje Damjanović.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.
  Nakon gotovo četiri godine flota Avio-helikopterske jedinice MUP-a je operativna za pružanje podrške svim resorima, a tokom ljeta posebno u oblasti bezbjednosti saobraćaja i zaštite i spasavanja, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.